StoryEditorOCM
Dalmacijasvjetski GEOLOŠKI RARITET

Hvar je prije 66 milijuna godina udario katastrofalni tsunami iz Meksika, a ovaj dokaz u centru grada još uvijek svjedoči o drevnoj kataklizmi koja je promijenila svijet

23. listopada 2018. - 09:22

U Hvaru je, u organizaciji udruge "Hvar – metropola mora", održana popularnoznanstvena prezentacija "Punta Kovač (grad Hvar) i jadranski tsunami".

Skup je privukao veliku pozornost građana, a započeo je posjetom punti Kovač, od Majerovice do Podstina, a završio prezentacijom uz projekciju geologa dr. Tvrtka Korbara u obnovljenom Arsenalu.

Gotovo je nevjerojatna činjenica da se u samom gradu nalazi geološki raritet svjetskog značenja, jer je nastao iz katastrofalnog tsunamija najvjerojatnije uzrokovanog udarom asteroida na području današnjeg Meksika, prije 66 milijuna godina.

– U obalnom pojasu uvale Majerovica, odnosno poluotočića Kovač, nalaze se otkriveni jedinstveni tragovi kataklizmičkog tsunamija koji je prije 66 milijuna godina pogodio i područje današnje jadranske obale, a koji je najvjerojatnije uzrokovan udarom asteroida u današnji poluotok Yucatan. Tada je na našim prostorima postojala Jadranska karbonatna platforma, koja je izgledala baš poput današnjih Bahama – plitko, toplo, tropsko more prepuno života, niski pješčani otočići i nisko kopno po kojem su hodali dinosauri.

Mulj i pijesak nastao iz kućica i ljuštura živih bića istaložen je na dnu mora i okamenjen u vapnenac, stijenu koja zajedno s fosilima, ostacima pradavnog života, čuva zapise iz vremena nastanka. Od tih stijena najvećim dijelom su izgrađeni jadranski otoci i dinarske planine, ali i izgrađeni brojni dalmatinski gradovi i sela uključujući stari dio Hvara – istaknuo je dr. Korbar.

Asteroid veličine Mount Everesta nakon udara je u kataklizmičkoj eksploziji u sitnim dijelovima raspršen diljem planeta; potres magnitude između 10 i 11 stupnjeva izazvao je urušavanje kontinentalnih rubova Amerike i otoka na području današnjih Kariba u zapadni Atlantik, što je po znanstvenim pretpostavkama generiralo megatsunami koji je krenuo prema istoku.

Vrlo je vjerojatno da je nezamislivom žestinom udario u područje tada širokoga Gibraltara i donekle oslabljen nastavio put kroz zapadni Tetis, današnji zapadni Mediteran. Korzike, Sardinije i Apenina u to doba nije bilo pa je put za tsunami bio otvoren sve do područja današnjeg Jadrana, gdje je tsunami udario u rub tadašnje Jadranske karbonatne platforme.

– Na rušilačkom putu preko toga tada vrlo plitkog područja tsunami je ostavio jasan zapis u tadašnjim sedimentima, danas karbonatnim stijenama koje su otkrivene na Hvaru, osobito u specifičnoj karbonatnoj breči koju nazivamo tsunamit. Taj nalaz je donedavno bio prvi dokaz katastrofalnog paleotsunamija na području Europe i Afrike, koji je nakon toga potvrđen i na lokalitetu Likva u Sutivanu na Braču – naglasio je znanstvenik.

Ova drevna katastrofa od presudne je važnosti za razvoj života na Zemlji. Dinosauri, najopasniji tadašnji grabežljivci, nisu preživjeli kataklizmu, osim "pticolikih" vrsta, a sisavci su, unatoč pretrpljenim gubicima, uspješnije nastavili svoju evoluciju sve do danas.

– Zbog hvarskog tsunamita i brojnih drugih geoloških pojava koje su znanstvenici već prepoznali, čitav obalni pojas poluotočića Kovača svakako zaslužuje najvišu razinu zaštite i promocije, kako u znanstveno-obrazovnom, tako i u širem geoturističkom smislu. Vila Kovač, kao zadnja točka na priobalnoj šetnici potencijalne poučne geološke staze Pokonji Dol – Podstine, idealno je mjesto za uređivanje geoznanstvenog centra i geološkog muzeja Hvara u budućnosti – zaključio je dr. Korbar.

'Majerovica može biti muzej na otvorenom'

– Osim nedvojbenog (geo)znanstvenog značenja lokaliteta Majerovica i čitavog poluotoka Kovača, javnom promocijom geoloških značajki toga lokaliteta na lokalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini širi se javni interes za ovaj potencijalni geološki spomenik prirode, koji se nalazi u obalnom pojasu poluotočića Kovača, najatraktivnijeg i najočuvanijeg prirodnog prostora u urbaniziranom dijelu grada – dodao je naš sugovornik.

Dinosauri na Paklenjacima?

– Premda na području grada Hvara za sada nisu pronađeni tragovi dinosaura koji su prije više od 66 milijuna godina hodali tadašnjim zaravnjenim područjem "jadranskih Bahama", koji su preteča današnje Dalmacije, detaljnim istraživanjima geoloških slojeva, odnosno "ploča", duž obala mogući su i takvi nalazi.

Na području Dalmacije zasad su tragovi dinosaura pronađeni samo na blago položenim slojevima duž sjevernih obala otoka Hvara, pa se eventualni tragovi dinosaura mogu očekivati i unutar ekvivalentnih slojeva blago položenih duž obala Paklinskih otoka – rekao je dr. Korbar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:21