StoryEditorOCM
DalmacijaPogledajte što je nađeno

Kakva sramota! Mještani umjesto u kontejnere, smeće bacaju u more i još tvrde da to rade stranci

3. studenog 2018. - 17:09

Umjesto da čuvaju more, neki naši sugrađani se prema njemu ponašaju kao prema kontejneru. U njega ubacuju sve što im dođe pod ruku. Tako je ekološka udruga 'Green Sail' po nedavnom najvećem jugu organizirala akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenicama - općina Dugi Rat.

A imali su i što naći: od guma, cijevi, ploča, tepiha, posuđa, dijelova namještaja, pa čak i usisavača, bušilica... Nekome se očito pokvario usisavač i alat i onda je došao do rive i samo ih bacio u more.

Također, netko je u trgovini kupio novi tapet i onda je stari, isluženi umjesto u obližnji kontejner samo ispustio u more.

Iako se u medijima ponekad navodilo da su sami turisti glavni i najveći onečišćivači našeg mora (a što su mještani i nama rekli) jer za sobom ostavljaju vrećice s otpadom i bacaju ga s jahti, malo je neobično da bi primjerice Amerikanac ili Australac s drugog kraja svijeta sa sobom vukao pokvareni usisavač i prljavi, pokidani tapet i bacio ga u naše more?!

Dakle, radi se o lokalcima koji, da su primjerice to napravili u nekoj uređenoj europskoj zemlji, bili kažnjeni s tisućama eura kazne, a recidivisti zbog takvog ekološkog prekršaja mogu završiti i u zatvoru.

Nije teško zaključiti što bi se dogodilo da se nekog našeg neodgovornog Dalmatinca kazni s tisuću eura - sigurno mu više nikad u životu ne bi palo na pamet da baci svoje kućno smeće u more. Ali kazni nema, no ima vrijednih ronilaca i udruga koji rone i skupljaju smeće za bahatim i bezobraznim sugrađanima po morskom dnu.

Evo što kažu u udruzi 'Green Sail'.

- Akcija se održala u mjestu poznatom po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskog prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom, no također u luci gdje se nalazi velika koncentracija otpada. Akciji su se odazvali Udruga Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum Split te ronilački klub "Calypso" iz Omiša, s profesionalnim iskustvom u brojnim akcijama čišćenja.

Akcija se provela kada je cijelu Hrvatsku zahvatilo dugo najavljivano nevrijeme.

Međutim, ronioci i lokalni volonteri pokazali su da zaljubljenike u more čak i nepovoljni vremenski uvjeti ne mogu spriječiti da sudjeluju u aktivnostima koje pomažu u očuvanju morskog okoliša. Zajedničkim trudom volonteri su iz mora uklonili približno 9 kubičnih metara otpada... - navodi Ivana Kaćunko iz udruge Green Sail.

Veliku ulogu u realizaciji akcije, napominje Kaćunko, imali su pokrovitelj akcije trgovački lanac Lidl, Hotel Krilo i komunalna služba Peovica.

'Lijeni i neodgovorni'

Jerko Roglić (HDZ), načelnik Općine Dugi Rat, pod koju administrativno spada i mjesto Krilo Jesenice, kaže da takvo ponašanje svojih sugrađana ne odobrava.

- To nije u redu. Mi ćemo također organizirati čišćenje podmorja, baš u Krilu Jesenicama. Postoji broj koji se nazove i organizacije koje prikupljaju kućanske aparate, ali neodgovorne osobe su lijene... - kaže Roglić i poziva lokalne ljude da to više ne rade.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:18