StoryEditorOCM
Dalmacijada se ne ponovi

Prosvjed na Braču zbog pretučenog dječaka: 'Vršnjaka poslati u bolnicu nisu dječja posla, strah ga je vratititi se u školu, boji se novih napada'

5. studenog 2018. - 16:59

– Ono što se dogodilo našem sinu ne želimo nikome više. I nijednom djetetu ne želimo da prođe ono što je snašlo našega sina. Zato ovim javnim prosvjedom podižemo svoj glas protiv nasilja u našim školama jer ako se tom zlu ne stane na kraj, teško svima nama.

Prosvjedom ne želimo uvrijediti ni nastavnike ni roditelje – kazali su u Pučišćima na Braču, na mirnom prosvjedu, roditelji pretučenog dječaka Hrvoje i Izabela Kusanović, čiji je sin osam dana zbog zadobivenih ozljeda od svojih vršnjaka odležao u splitskom Kliničkom bolničkom centru.

Majka pretučenog 12-godišnjaka: Mlatili su mi sina po glavi, dok nije pao na pod, počeo se tresti i pjeniti na usta, sada je na liječenju u bolnici...

Brutalno nasilje u školi na Braču: Ministarstvo zatražilo očitovanje ravnatelja, spreman i krizni tim za savjetovanje​

Na prosvjedu koji su organizirali sami roditelji okupilo se dvadesetak ljudi koji su u rukama nosili transparente i natpise koji su upozoravali na vršnjačko nasilje koje se širi čitavom Hrvatskom. Na transparentima je pisalo "Neka nam djeca žive u miru i veselju, a ne u strahu", "Stop nasilju u školama", "Stop tučama u školama" i slično.

Prosvjed je organiziran na Trgu svetog Jere, između župne crkve i općinske zgrade, jer se ispred škola i odgojno-obrazovnih ustanova, prema Zakonu o javnim okupljanjima, ne smiju organizirati javni prosvjedi.

Korpulentni Pero Orlandini nosio je natpis "Vršnjaka poslati u bolnicu nisu dječja posla", a taj natpis ponio je zbog toga što je, po njegovim riječima, ravnatelj škole kazao kako se radilo o dječjim poslovima, a to je, tvrdi prosvjednik Orlandini, daleko od istine.

Ozlijeđeni dječak pušten je u petak na kućni oporavak.

Pretučeni dječak s Brača pušten kući, njegov otac tvrdi: Od prosvjeda ne odustajem, treba tome stati na kraj; Po mjestu kolaju različite priče o uzroku sukoba

– Nalazi su u redu, a zdravstveno stanje moga sina je dobro. Međutim, još uvijek pati od glavobolje i u velikome je strahu. Molim Boga da ne doživi nove napadaje epilepsije i držimo ga pod kontrolom i uputama liječnika – kazala je Izabela, majka pretučenog dvanaestogodišnjeg dječaka, polaznika 6. razreda pučiške osnovne škole.

Na naš upit kada će njezin sin ponovno sjesti u školske klupe, među svoje vršnjake, odgovorila je:

– Moga je sina sada jako strah vratiti se u tu školu. Boji se da ponovno ne bude izložen novim napadima i maltretiranjima. Ako ga ti strahovi ne prođu, morat ću promijeniti osnovnu školu, a za svoje dijete sam spremna sve učiniti.

U ponedjeljak je u prostorije Osnovne škole ušao krizni tim Ministarstva znanosti i obrazovanja. Krizni tim trebao bi olakšati svima koji su uključeni u ovu priču da što lakše prebrode njezine posljedice.

Roditelji Hrvoje i Izabela Kusanović, netom što je stigao krizni tim, imali su s njima sastanak u zgradi Osnovne škole.

– Svaka čast tim ljudima. Dali su nam puno korisnih informacija i prijedloga te nas usmjerili kome i na koji način se obratiti u vezi s pomoći našem pretučenom sinu – kazali su roditelji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:08