StoryEditorOCM
Dalmacijakandelabarski fenomen

Dobro pogledajte ovo zdanje, jednu od najbizarnijih građevina u Dalmaciji i šire. U normalnom svijetu nikada ne bi bila izgrađena, ali u nas je i legalizirana, a tu ludilu nije kraj...

Piše Andrea Topić / Makarska kronika
6. studenog 2018. - 20:21

Koliko je želja za apartmanskom zaradom na Makarskoj rivijeri, začinjena godinama sustavne divlje gradnje, dovela i zdrav razum u pitanje odlično opisuje samo letimičan pogled na ovu kuću u Promajni.

Više se tu ne mora ništa reći.

Možemo u tišini sjediti prekriženih ruku. Sad smo zaista vidjeli sve.

Čovjek je, za vas koji još uvijek zbunjeni čitate, ugradio ulični rasvjetni stup u sve katove kuće. Ostavio mu mjesta. Pažljivo se zidalo, da stupu bude ugodno, da kuća, kako to nalaže struka, bude u potpunosti prilagođena okolišu. Cesti.

Važan je ovo prizor, dragi čitatelji, i za sam kandelaber. Znate li vi koliko njih potajno želi postati zidnim lampama?

Dobro za njega da je došao u Hrvatsku jer to je država puna mogućnosti. Netko je, vidite, imao tu slobodu da izda dozvolu za ovaj projekt. Ili su vlasnici mogli bez problema naknadno legalizirati kuću. Mogli su, ovdje, u Dalmaciji, realizirati ljubav prema rasvjetnim tijelima. Angažirati nekog moljca arhitekta.

Josko Roščić, načelnik općine Baška Voda, kojoj Promajna administrativno pripada, kratko komentira da ovaj i ovakav nije njegova odgovornost:

- Postoji koncesionar rasvjetnih stupova, netko je trebao ovo primjetiti, javiti pročelnici za komunalne djelatnosti, pa i pročelniku koji je bio prije nje na tom radnom mjestu. Netko je trebao reagirati. Ja kao načelnik o ovome nemam pojma.

A Makarska kronika je o kandelaberskom fenomenu pisala još u prošlom desetljeću. Na nedovršenoj kući ništa se u međuvremenu nije promijenilo, osim što je u prizemlju otvoren apartman s dvije zvjezdice.

To znači da je kuća s lampom svakako morala biti i kategorizirana.

Sve je to, rekli smo, moguće u Hrvatskoj, iako ostatak građevine nema ni fasadu ni otvore. Jasno, sve razumijemo, vidimo logiku, ali ne ide nam u glavu zašto su im dali samo dvije zvjezdice kad kandelaber vrijedi barem za još jednu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:30