StoryEditorOCM
Dalmacijasve zbog lijenosti

Možete li vjerovati da je nekome palo na pamet ovo napraviti na Modrom jezeru?! Ostavštinu predaka iz 1908. komunalci zalili betonom, Imoćani su šokirani!

8. studenog 2018. - 20:31
modro00

Možete li zamisliti da netko dođe na dubrovački Stradun i kamene ploče jednostavno "zalije" betonom?

Ne zvuči baš uvjerljivo, no Imoćani će vam kazati kako oni takav primjer imaju u svom nadaleko poznatom Modrom jezeru, zaštićenom spomeniku prirode, koje je u utorak dobilo nove stepenice, i to – betonirane!

– Ovo je samo nastavak devastacije i poruka vladajućih kako gledaju na baštinu i prirodu koja je ostavljena Imoćanima na čuvanje. Sada u srcu jezera betoniraju skale i, nažalost, nastavljaju politiku uništavanja našega grada – ogorčen je Mate Rebić, županijski vijećnik iz kvote Mosta, koji je itekako agilan kada je riječ o zaštiti njegova Imotskog.

Pa je odmah nazvao Ministarstvo zaštite okoliša, no od njih je dobio tek šturi odgovor – uputit ćemo u proceduru!

– To vam samo znači izlazak na teren inspektorice iz Splita Maje Polić, koja je i prije šest mjeseci bila ovdje, kada su se na vrhu jezera, na ulazu, rušili borovi da bi se mogla proširiti ugostiteljska terasa. I napravljeno je sve po hrvatskim zakonima, napisani zapisnici, prijedlozi, što već, ali se, naravno, ništa nije riješilo.

Još čekam, nakon pola godine i brojnih požurnica, odgovor iz Ministarstva, odnosno zaključak.

Kad evo ti novog devastiranja, bez srama, bez pojašnjenja: skale prema dnu jezera betoniraju, što u zaštićenom spomeniku prirode nije dopušteno.

Trebalo je od jezerskih stijena, kao i svih godina do sada, kako su i naši preci radili, složiti stepenice, suhozid, da se može spustiti do vode, i to je to! Ali ne, tko će slagati, raditi... Pa lakše je na sve beton zaliti – ljutit je Rebić.

I time uništiti ostavštinu predaka iz 1908. godine, kada se napravilo 1100 metara serpentina do dna jezera.

A što se zapravo radi u jezeru, sada nakon 110 godina, što se to "popravlja"? Prema informaciji, Grad Imotski dao je dozvolu da radnici gradskog komunalnog poduzeća, uz neke sezonske djelatnike, izgrade dvadesetak stepenica do prve plaže u jezeru.

I stepenice se trebaju "složiti" od autohtonog jezerskog kamenja, kako se ni u čemu ne bi narušilo prirodno okruženje tog dijela Modrog jezera.

No u svemu ovom tko je glavnu ulogu dao – betonu?

– Mi ne. Nitko nas nije konzultirao, no mi ionako ne dajemo dozvole za građenje. Doznao sam za ovo, čuo se s gradonačelnikom Budalićem i beton ide van iz jezera – koncizan je Ivan Gabelica, ravnatelj ustanove Splitsko-dalmatinske županije za zaštitu prirode "More i krš", pa dodaje:

– Serpentine se trebaju održavati, no nikako ne s betonom. Očito je došlo do nepromišljenog poteza i tijekom popravka stepenica, odnosno suhozida, rabio se beton. Srećom, nema štete i beton ide van.

Ivan Budalić, imotski gradonačelnik, kaže sljedeće:

– Moram priznati da nisam bio upoznat s načinom rada djelatnika našega Komunalnog pogona u zaštićenom spomeniku prirode i našem "dnevnom boravku" Modrom jezeru i betonizaciji stepenica.

Oni inače u sklopu svoga rada imaju i jesensko i proljetno uređenje jezerskog okružja. Odmah sam dao nalog konzultirajući se sa stručnjacima Javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti naše županije, da se tih nekoliko stepenica ukloni i u skladu sa sugestijama struke i uz njihovo nadgledanje naprave nove – kaže Budalić.

Novac od naplate ulaznica gostima za razgledavanje jezera koristimo upravo za uređenje starih serpentina, popravke urušenih dijelova u jezeru, koji su svakodnevni, pa ćemo tako i ovaj put to učiniti - veli Budalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:59