StoryEditorOCM
DalmacijaBageri u punom pogonu

Kaštelani će dobiti jednu od najljepših plaža u županiji, pogledajte kako će izgledati

12. studenog 2018. - 16:55
Radovi na uređenju

Bageri su u pogonu i to je najvažnije. Komentiraju to ovih dana šetači koje smo zatekli, tijekom suncem obasjanog Kaštel Lukšića, gdje su počeli radovi na uređenju plaže Glavica, po budućem izgledu jedna od najljepših plaža u županiji.

Kaštela će tako nakon niza godina dobiti moderno kupalište, u čije će se uređenje i opremanje uložiti gotovo 4,6 milijuna kuna.

Nakon dobivenih 190.000 kuna od regionalne vlasti kojom se izradila dokumentacija, projekt sufinancira i Ministarstvo turizma sa 600.000 kuna.

Ova je plaža u županijskom programu uređenja i upravljanja klasificirana kao "plaža kulture" i jedno je od 20 kaštelanskih kupališta obuhvaćenih tim programom.

- Uređenjem plažne površine ostvarit će se infrastrukturni preduvjeti za poboljšanje turističke ponude. Također, tematizacijom plaže, Kaštela žele turistima približiti bogatstvo naše kulturne baštine i upotpuniti ponudu temeljenu na suncu i moru. Plaža će biti uređena tako da udovoljava visokim kriterijima današnjih posjetitelja, omogući ugodan i siguran boravak te preko informativnih površina promovira i prezentira događaje iz kaštelanske kulturne ponude - naglašava poteštat Denis Ivanović.

Inače, plaža Glavice zauzima 3606 kvadrata kopnene površine, na kojoj je cijelom dužinom predviđena izgradnja šetnice s platoima za sunčanje, uređenje zelenih površina te pristup za osobe s invaliditetom. U prostoru će se sačuvati i hridi Studenac, Nožice, Nož i Britvulin, jer prezentiraju dio obale koja je utkana u povijesne građevine Kaštela.

Sastavni dijelovi kupališta bit će novi gat i dva kamena "pera" koja će nasutu šljunčanu plažu štititi od jugozapadnih vjetrova. Uz to, postaviti će se javni tuševi, spasilački toranj s opremom za prvu pomoć, kabine za presvlačenje te pokretni zahodi. Osim informativnih ploča, kupačima i šetačima bit će na raspolaganju i dvije montažne solarne klupe s bežičnom internetskom poveznicom.

A kada će posjetitelji uživati u svim tim blagodatima, upitali smo nadležne.

- Do idućeg ljeta - obećali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:47