StoryEditorOCM
Dalmacijasastanak u makarskoj

Župan Boban: U ovom trenutku trebalo bi raspisati natječaj za barem stotinu specijalizacija

15. studenog 2018. - 15:12
sastanak_zupanija12-151118

14:12 - Gotovo svim dalmatinskim gradonačelnicima i načelnicima općina predstavio se i novi splitski rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Župan Boban se ponadao kako će rektor svoju viziju rada Sveučilišta proširiti van centra Splita na područje cijele županije, čestitajući mu na izboru na to časno mjesto.

- Impresioniran sam vašim zajedništvom, moram kazati kako neovisno o lokalnoj sredini – Sveučilište ima tendenciju disperzije po županiji, kazao je rektor Ljutić.

Podsjetio je skup na par, kao je kazao značajnih, datuma, pa je naveo kako se upravo u Splitu otvorio 1960. prvi Studentski dom, potom i na epitaf jednog svećenika iz 9. stoljeća, pronađen u okolici grada, gdje stoji, parafrazirano, “tu sam rođen I završio sve svoje škole I zaredio se I dočekao kraj svojeg života”. Rektor je kazao kako eto – već tu možemo pratiti početak visokog školstva u gradu pod Marjanom.

– Kontinuitet i uključivost, to je ono što nam treba, kazao je.

14:06 - Koliko god se trudili potaknuti demografsku obnovu, činjenica jest da postajemo sve starijom nacijom, a time i ovisni o medicinskoj pomoći svih vrsta. Dalmacija ima velikih problema u zdravstvu, kronično nam nedostaje liječnika specijalista, upravo pokušajem rješenja tog problema odlučio se pozabaviti župan Boban.

Imamo velih problema, poglavito u Domovima zdravlja, u ovom trenutku bi trebali raspisati natječaj za barem stotinu specijalizacija, jer je činjenica kako se prije desetak godina o tome nije uopće razmišljalo i taj nemar nas je doveo gdje jesmo, kazao je župan ispred gotovo svih dalmatinskih gradonačelnika i načelnika općina.

Zahvaljujući Europskim fondovima – županija je uspjela raspisati natječaj za 36 specijalizacija (28 za potrebe Domova zdravlja i 8 za Hitnu pomoć), što nam je nedostatno, pa je županija iz vlastitih sredstava odlučila financirati dodatnih 15 specijalizacija.

To nam je i dalje nedostatno, stoga smo odlučili napraviti nešto zajedno – pokušat ćemo dogovoriti sufinanciranje specijalizacija sa lokalnim samoupravama. Naše stručne službe iznalaze mogućnosti i načine kako "skrpati kraj s krajem", dovodimo liječnike iz svih krajeva, požalio nam se Boban.

Župan drži kako veliki problem u nedostatku stručnjaka počiva i u velikoj razlici u mjesečnim primanjima između liječnika u Domovima zdravlja i onima koji rade u bolnicama. Isto tako nemaju iste mogućnosti napredovanja, a i veliki je problem u nemogućnosti zadržavanja specijalizanata.

Stoga župan predlaže da se nekom vrstom zakona budućeg specijalista obveže da barem jedan dio godina odradi u instituciji koja ga je školovala.

- Nastojimo poduzeti sve, angažiramo i liječnike iz mirovine, surađujemo s bolnicama, no realno je stanje takvo da nam vaša pomoć treba, skupu se obratila Diana Luetić, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra zatražila je precizan popis kojeg kadra nedostaje. Po odgovoru pročelnice Luetić postalo je jasno kako će Županija ne samo sastaviti takav popis, već će i napraviti projekciju svojih potreba za period od pet godina.

U idućih pet godina 51 liječnik obiteljske medicine ide u mirovinu, to je bez pedijatara, ginekologa, požalila se pročelnica.

Ivan Slavić, načelnik općine Sućuraj podsjetio je na problem koji još od srpnja muči njegove sugrađane.

Tražimo liječnika opće prakse, a doslovno nam se nitko nije ni javio" Liječnici ne žele doći na otoke, ne žele u Zagoru, a mi krpamo rupe uz pomoć ekipe ambulante Jelsa, kazao je.

Doznajemo da potpuno isti problem imaju i stanovnici Kamen mosta i Vrlike.

Josko Roščić, dugogodišnji načelnik Baške Vode, prozvao je krivce za ovaj velik dalmatinski problem:

- Problem je nastao neradom, prije desetljeća, oni koji su trebali misliti o ovom – nisu. Samodoprinosom smo napravili Dom zadravlja u Makarskoj, no loše je vođen i neiskorišten, loša kadrovska politika, sada se vatamo za glavu, a nemamo uvjete za prijem i zadržavanje mladih ljudi! Nemojte reći da nema novca! Zdravstvo je najvažnije. Ugasili smo lječilišta, DZ dali privatnicima, ostalo nam ono što je neisplativo, kao Uljanik. Podbiokovlje, otoci, mi nismo neatraktivni za liječnike, ali poboljšajmo uvjete za njih, kazao je.

Primjer nelogične organizacije rada dao je i Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike, na nedavnom događaju u njegovom kraju, kada ozlijeđen čovjek nije mogao dobiti pomoć, jer je vozilom prije odvežen drugi pacijent na dijalizu, a liječnik nije smio napustiti ambulantu.

Kao da nitko ne zna da je liječnik u malim sredinama hitna I primarna zaštita, kazao je Plazonić.

Županija izrađuje svoj prijedlog, koji će ići prema Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, u kojem će tražiti da se mreža prilagodi stvarnom stanju na terenu.

- Nije Hrvatska "mamutica" u Zagrebu, takvi smo kakvi jesmo I treba različitosti prepoznati stvarnim stanjem na terenu. Županija izdvaja pet milijuna kuna za dodatne medicinske timove, krpamo koliko možemo, zakoni se donose mimo nas – nikada nam ni jedna primjedba nije uvažena, požalila se pročelnica Luetić.

Župan je zaključio raspravu prijedlogom da se na nacionalnoj razini pokuša sve – kazujući kako je financiranje liječničkih specijalizacija nabitnija investicija, koja će se isplatiti već za pet godina.

NAJAVA

Makarska je domaćinom sastanku župana Blaženka Bobana i četrdeset i devet gradonačelnika i načelnika općina s područja Splitsko-dalmatinske županije.

- Raduje me sinergija svih, bez obzira na političko opredjeljenje kolege, jako sam zadovoljan i uvjeren kako zajedno možemo postići sve - kazao nam je župan.

A s kolegama će raspravljati o problemima liječničkih specijalizacija, kojih u Dalmaciji kronično nedostaje. Skupu će se predstaviti i novi rektor Splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić, koji je već u samom startu izrazio želju za disperzijom studijskih smjerova iz centra po cijeloj županiji.

Gradonačenici će raspravljati o problematici vezanoj uz zemljišta u gospodarskoj osnovi šumarskog gospodarskog pojasa, potom će razgovarati i o povlačenju sredstava iz novog operativnog programa fondova EU za izgradnju sportskih dvorana.

Očekuje se i kako će dožupan Ante Šošić predstaviti projekt sufinanciranja jedinica lokalne samouprave za potrebe izrade projektne dokumentacije za natječaje iz Europskih fondova.

Za kraj susreta, koji je, podsjećamo, četvrti ovakav u posljednje vrijeme, govoriti će se o primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina i Zakona o upravljanju državnom imovinom u odnosu na jedinice lokalne samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:22