StoryEditorOCM
DalmacijaSvaka čast

Završena akcija "Boranka": na opožarenom području Mosora zasađeno 25.000 novih stabala

17. studenog 2018. - 18:45

U ovogodišnjoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Mosora kod Zvjezdanog sela i Kučića kod Solina koja su bila zahvaćena lanjskim snažnim požarom, posađeno je oko 25.000 novih stabala hrasta i crnog bora, rečeno je u subotu na devetoj po redu i ujedno završnoj ovogodišnjoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije pod nazivom "Boranka."

Akcija "Boranka" trajala je mjesec i pol dana, u njoj je sudjelovalo 2500 volontera i, kako je priopćio organizator akcije Savez izviđača Hrvatske, to je do sada najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije.

Njezinu završetku danas su, između ostalih, nazočili predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić, alpinist Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Ante Taraš iz Hrvatskih šuma.

U pošumljavanju opožarenih područja Mosora sudjelovali su predstavnici kanadske tvrtke "Viking Air," koja proizvodi zrakoplove Canadair i sponzorira akciju.

Potpredsjednik tvrtke "Viking Air" Gregory Davis, koji je danas osobno sa svojim suradnicima zasadio stotinjak novih sadnica na Mosoru, izjavio je kako je oduševljen tom akcijom. "Iznimno nam je drago što smo ovdje i ponosni što se naša tvrtka kao sponzor uključila u ovu kampanju," rekao je Davis.

Završnoj akciji danas se pridružio i veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, koji je istaknuo kako je ta hvale vrijedna akcija ne samo okupila brojne volontere i organizacije, nego i dodatno spojila dvije države i ljude. "Hrvatska i Kanada imaju slične probleme po pitanju velikih šumskih požara i tim više mi je drago da i kanadska tehnologija u vidu zrakoplova Canadair pomaže u borbi protiv vatrenih stihija," rekao je Maksymiuk.

Glavni partneri u akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije su: Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham), Veleposlanstvo Kanade i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR). Akcija "Boranka" odvijala se pod službenim pokroviteljstvom ministarstava zaštite okoliša i energetike; poljoprivrede; demografije, obitelji, mladih i socijalne politike; znanosti i obrazovanja, te Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Kampanja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, priopćeno je iz Saveza izviđača Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:41