StoryEditorOCM
Dalmacija28 za, 13 protiv

Proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2019. godinu iznosi više od milijardu kuna

26. studenog 2018. - 19:43

Ukupni prihodi proračuna Splitsko-dalmatinske županije za iduću godinu iznosit će 1,06 milijardi kuna. To je 13,5 posto više u odnosu na prvi rebalans u 2018. godini, dok se ukupni rashodi proračuna za 2019. planiraju u istom iznosu kao i prihodi.

Kako je u ponedjeljak konstatirao predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, od 42 prisutna vijećnika 28 ih je bilo za, 13 protiv i jedan suzdržan.

Vijećnici su za ovu sjednicu prethodno dostavili pisane amandmane na proračun, što je Sapunar komentirao kao dobru praksu jer se tako prijedlozi mogu bolje razmotriti. Od ukupno 25 predložena amandmana, 19 ih je tako stiglo ranije, a ostali na samoj sjednici.

– U materijalima za skupštinu uputili smo dopis vijećnicima da pošalju amandmane ranije. Stiglo je tako 19 prijedloga koje smo razmotrili u našim stručnim službama. Sedam od njih je već ugrađeno u proračun, još četiri smo prihvatili, a jedan je već u provedbi – kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izlažući koji su prijedlozi usvojeni, a koji nisu.

Među usvojenima nije se našlo ono Mira Bulja, vijećnika Mosta nezavisnih lista koji je predložio da se u proračunu osigura iznos od 20 milijuna kuna za besplatne vrtiće na području Dalmatinske zagore.

– To je ono što Europsko vijeće već godinama govori i što je u Europskoj uniji već riješeno, da se na nerazvijenim područjima sufinanciraju dječji vrtići. S ovim našim amandmanom da se osigura iznos od 20 milijuna kuna sva djeca Dalmatinske zagore bi imala besplatan vrtić. Iz naše Zagore se u šest godina iselilo 26 tisuća ljudi, a ovom bismo demografskom mjerom poslali poruku mladima da ostanu u njoj živjeti – pojasnio je Bulj, dodavši kako će isto predložiti i u Saboru jer i od države očekuje da sufinancira nerazvijena područja.

Župan Boban je odbijanje ovog Buljevog prijedloga obrazložio riječima kako Županija nije po zakonu obvezna financirati dječje vrtiće, već su to dužne jedinice lokalne samouprave, ali unatoč tome to ipak čini.

– Mi smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja unatoč tome što nema obvezu ima u proračunu stavku od 925 tisuća kuna kao pripomoć lokalnim zajednicama za predškolski odgoj. Tijekom godine postoje javni pozivi na koje se lokalne zajednice mogu na njih prijaviti, a ako ispunjavaju uvjete sredstva će im biti osigurana – obrazložio je župan istaknuvši kako je proračun za iduću godinu razvojan i socijalan.

– Proračun je transparentan jer se već mjesec i pol dana prije sjednice našao na web stranicama Županije, prošao je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a naravno i stručna tijela Županije. Proračun ima niz novih segmenata za razvoj ruralnih dijelova Županije, poput obnove obiteljskih kuća u Dalmatinskoj zagori, zatim program pomoći lokalnim zajednicama koja nemaju sredstava za izradu projektne dokumentacije kako bi se svojim projektima mogli kandidirati prema EU fondovima. Tu je i niz projekata koje ćemo realizirati putem europskih sredstava, među njima je i Regionalni centar čistog okoliša Lećevica jer u 2019. očekujemo i sami početak radova – najavio je Boban.

S njegovim viđenjem proračuna nije se složila oporba.

– Smatramo da proračun treba biti najmanje za 20 posto veći nego što jest. Pitanje demografije ne možemo riješiti s pet milijuna kuna, prometne probleme ne možemo riješiti bez suradnje s državom, pitanje zdavstva i školstva nećemo riješiti ako imamo 100 tisuća kuna manje za te djelatnosti – poručio je Mate Martinić u ime Kluba vijećnika SDP-a, dok je Ante Renić iz Pametnog komentirao kako je proračun neinventivan.

– Proračun je neinventivan, dosadan, ne nudi ništa novo što našoj županiji treba. Mislim da nam trebaju nova rješenja, i u državi, i u županiji. Ovo je sve recikliranje starih, već viđenih stvari. Novom poreznom reformom od 2017. godine dosta više sredstva je uliveno u proračun i šta smo imali od toga? Nitko, ništa – kritizirao je Renić.

Koncesije skinute s dnevnog reda

Osam točaka vezanih za izmjene i dopune Odluka o davanju koncesija, poništenju postupka davanja koncesija ili pak oduzimanja koncesija na pomorskom dobru većinom glasova skinuto je s dnevnog reda sjednice i prema riječima predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara doći će na dnevni red za desetak dana.

- Sjećam se prošlogodišnje rasprave o proračunu, kada su vijećnici negodovali da je jako puno točaka uvršteno onog dana kada se donosio i sam proračun, zato smo tako postupili. Time smo na neki način izašli ususret prije svega oporbenim vijećnicima, da se može kvalitetnije raspravljati o točkama proračuna - komentirao nam je na kraju župan.

- Ovo definitivno nije način rada skupštine koji bi trebalo podržati, da se svaki put kad je nešto problematično na dnevnom redu, da se to glatko skida s njega. Bilo je puno više sjednica koje su imale puno više točaka od ove. Mi smo spremni sjediti i dva dana raspravljati ako treba - kazao je Renić iz Pametnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:48