StoryEditorOCM
Dalmacijahoće li mu vijećnici uslišiti želju?

Novo kadroviranje u županijskoj ustanovi: profesor kineziologije želi biti ravnatelj 'Centra izvrsnosti', a o imenovanju će glasati i njegova supruga!?

6. prosinca 2018. - 11:45

Odluke o novim kadroviranjima dočekat će vijećnike Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije na 18. sjednici, koja je sazvana za 11. prosinca, a među 39 točaka dnevnog reda su jedno novo upošljavanje ravnatelja i jedno razrješenje aktualnog ravnatelja županijske ustanove.

– Ako vijećnici prihvate, imat ću funkciju privremenog ravnatelja javne ustanove u osnivanju Učilište "Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije", ustanove za obrazovanje odraslih, te provesti postupak osnivanja. Cilj ustanove je potpora razvoju obrazovnog sustava u županiji – u priču o svojoj novoj ulozi uveo nas je Ivica Zelić, vlasnik dviju fakultetskih diploma: profesora kineziologije i višeg fizoterapeuta, mnogima poznat i kao izbornik hrvatske judo reprezentacije, a trenutačno sudjeluje u izradi strategije razvoja splitskog sporta kao voditelj radne skupine za kadrove u sportu.

No sada je i on sam pod lupom javnosti kao novi kadar u novoj županijskoj ustanovi, a poglavito jer svi ovaj posao povezuju s njegovom suprugom Majom Zelić, županijskom vijećnicom iz kvote vladajućeg HDZ-a.

– To apsolutno nema veze jer sam od 2017. godine koordinator centara izvrnosti i to obavljam kao vanjski suradnik, a jesam li član i koje stranke, također nije bitno za ovaj projekt, već samo unaprjeđenje obrazovanja i razvoj naše nadarene djece. Brojke govore sve – 2016. godine u prvom Centru izvrsnosti za matematiku prošlo je 214 učenika s 58 mentora. Pa smo 2017. osnovali i CI informatike i CI novih tehnologija, gdje je kroz tri centra bio uključen 331 daroviti učenik i 86 mentora, a u ovoj školskoj godini oformili smo i četvrti CI iz prirodoslovlja, gdje dodatnu nastavu prolazi ukupno 374 učenika sa 120 mentora. Projektno funkcioniramo, uposlenja nisu planirana jer smo svi tu dok traju projekti, a novac za opremu i naknadu za rad svih angažiranih u CI-ju je djelomično osiguran iz županijskog proračuna. Ove godine radi se 2,1 milijun kuna, što je projekcija i za 2019. godinu, plus 1,14 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Zbori nam tako prof. Zelić, najavljujući i formiranje ne samo županijske ustanove nego i novih centara izvrsnosti za našu djecu, a on iskustva na radu projekata itekako ima. Ujedno je šest godina bio i ravnatelj srednje škole "Dentar centar Marušić". No zašto ustanova za obrazovanje odraslih kada iz županije svi govore o obrazovanju nadarene djece?

– Zbog zakonskih okvira koji odrasle smatraju sve one iznad 15 godina. Važno je samo da nastavimo s radom i dodatnom edukacijom naših školaraca, pa u planu imamo i CI za jezik, te jezične pismenosti s elementima nacionalne kulture i povijesti – najavio je nove aktivnosti nove regionalne ustanove Tomislav Đonlić, županijski pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport.

Za početak će posao obavljati u prostorijama splitskih srednjih škola MIOC i Prirodoslovna, gdje se provodi i nastava centara izvrsnosti, a tijekom sljedeće godine, kada se urede prostori u Ulici Ruđera Boškovića 25, imat će Učilište "Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije" ustanova za obrazovanje odraslih, i vlastite urede.

Nenajavljeni odlazak: Gabelica zatražio ostavku

– Umorio sam se! Nakon 16 godina kao ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske, trebaju preuzeti mlađi. Ostajem vam ja u ustanovi i svojim savjetima i iskustvom bit ću na raspolaganju – odluku, odnosno osobni zahtjev za razrješenje dužnosti ravnatelja ove županijske ustanove, iznio nam je dipl. geograf Ivan Gabelica, koji je dvije godine prije isteka mandata zatražio smjenu.

Pa će se imenovati za vršitelja dužnosti ravnatelja dipl. iur. Domagoj Lažeta na rok do godinu dana, a sve stupa na snagu 11. prosinca.

– Nije bilo pritisaka na mene da ranije odstupim s dužnosti. Nisam član HDZ-a, bio sam u HČSP-u, no ovo nije političko kadroviranje, a ni Lažeta, koliko znam, nije član nijedne stranke. On već deset godina radi u ustanovi, pa se nadam nastavku naših dobrih projekata, posebno realizaciju napravljene stručne podloge za zaštitu masiva Dinare. Solidna smo ustanova iako samo sa 17 uposlenih. Usporedbe radi, Park-šuma Marjan upošljava 65 ljudi, a mi koji štitimo 41 zaštićeno područje, upravljamo s 3000 kilometara kvadratnih, imamo tek 17 ljudi. Nedostaje nam troje-četvero novih mladih koji će povlačiti novac iz EU fondova – smjernice daljnjeg rada svom nasljedniku predložio je 61-godišnji Gabelica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:48