StoryEditorOCM
Dalmacijaburna županijska skupština

Oduzeta koncesija za Vruju, no bitka za prekrasnu uvalu tek počinje; Renić Sanaderu: Vi ste kumovali ovakvoj politici i klimi u državi; Boban: Za 18 mjeseci dozvola za tunel Kozjak

12. prosinca 2018. - 09:02
Do vale je probijen put

Još dvije koncesije za korištenje pomorskog dobra oduzete su koncesionarima i to na 18. Skupštini Splitsko-dalmatinske županije pod presjedanjem predsjednika Petroslava Sapunara.

Jednoglasno je 36 prisutnih vijećnika (od ukupno ih 51) diglo ruke da se ukine gospodarsko korištenje plaže predio Vruja koncesionara "Point Split" direktora Joška Bote, vlasnika Stipe Latkovića, te na Hvaru, u uvali Ždrilac, Obrtu za ugostiteljstvo Antonio, vlasnice Katarine Čajić.

- Inicijative su došle od grada Omiša i općine Zadvarje za Vruju, te grada Hvara za Ždrilac. Sve inspekcijske službe i DORH su se uključile i na osnovu njihovih nalaza mi odlučujemo o oduzimanju koncesija, što bi bilo treće oduzimanje ove godine. Svi su bili upozoreni kako se trebaju držati zakonskih propisa, no ni u jednom ni u drugom slučaju koncesionar nije htio potpisati dodatak ugovora. Koncesionari imaju pravo na žalbu, a ovisno o tome hoće li žalba biti prihvaćena ili odbijena odlučit ćemo o daljnjim koracima – pojasnio je pročelnik za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja.

Pa sada slijedi period od 90 dana u kojem bi koncesionari trebali napustiti pomorsko dobro, a kako postoje mogućnosti žalbe, brojnih "dopisivanja" po iskustvu ukidanjem koncesije ispadne da je nadobitku samo koncesionar – sada ne plaća naknadu za koncesiju, a i dalje je u posjedu i upravlja pomorskim dobrom. Primjer je za to oduzimanje koncesije u Trogiru, gdje je od odluke na "papiru" prošlo punih šest mjeseci, a sve je ostalo – isto....

Upravo je to istaknuo Damir Krstinić (SDP) tražeći pravne korake prema koncesionarima koji su devastirali prirodu:

- Oduzimanjem koncesije nismo napravili ništa osim što smo oslobodili koncesionara od plaćanja te neke male naknade. Što s koncesionarima koji su devastirali zaštićenu prirodu, što ćemo s njima, hoćemo li ih tužiti, poduzimati neke druge korake?

Ovo je potvrdio i bivši HDZ-ov župan Kruno Peronja:

- Dobro nam ide, ne smijemo stati, pročelniče samo dalje u istom ritmu.

Uz ove odluke, usvojene su i sve ostale točke, 39 ih dnevnog reda, među ostalim i drugi rebalans proračuna, te programi javnih potreba u školstvu, sportu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, protupožarnoj i civilnoj zaštiti,...

Ujedno su uoči 18. sjednice regionalnog parlamenta, vijećnici Pametnog Lucija Puljak i Ante Renić prozvali vladajuću koaliciju HDZ-HGS kako je osnivanje nove ustanove, odnosno "Učilište Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije ustanova za obrazovanje odraslih", tek novi prostor za zapošljavanje stranačkih kadrova, odnosno novi uhljebnički projekt, a ne pomoć nadarenoj djeci.

U istom tonu su nastavili i tijekom rasprave o ovoj 22. točki dnevnog reda gdje se za privremenog ravnatelja ustanove u osnivanju birao Ivica Zelić, dosadašnji voditelj Centara izvrsnosti, ali i suprug županijske vijećnice Maje Zelić koja se izuzela od glasovanja.

Svi i vladajući i oporbenjaci složili su se kako je projekt dodatne edukacije talentirane djece pun pogodak kojeg je predstavio pročelnik Tomislav Đonlić, no oporba ne podržava nova zapošljavanje poglavito što ni u državnoj Strategiji obrazovanja nema zakonskog uporišta za ovakvi ustroj.

Što se ne zna koliko će sutra biti uposlenih (najava je samo dvoje), koliki je trošak rada ustanove, gdje je novac za ustanovu u proračunu kojeg su vijećnici prihvatili,... Sve ovo je pitao Renić, na što mu je bivši župan Ante Sanader kazao:

- Koliko sam oduševljen prijedlozima vaše stranačke kolegice Puljak, toliko sam razočaran vama. Kao mali ste politčki početnik, kao vijećnik u Mrduši Donjoj.

Renić, kao jedan od napripremljenijih vijećnika od njih ukupno 51 koliko ih sudjeluje u radu Skupštine, nije mu ostao dužan:

- Zelen sam političar i ne živim od politike kao vi. Nisam bio pripadnik stranačke mladeži kako bi osigurao posao. Znam zbog čega vas je ovo pogodilo, jer ste upravo vi kumovali ovakvoj politici i klimi u državi, zapošljavanju isključivo po stranačkoj pripadnosti.

- I vi možete izaći na izbore i dobiti legitimitet naroda, mene je narod izabrao – podvukao je Sanader.

Odluka o osnivanju još jedne županijske javne ustanove donesena je sa 33 glasa za, troje je bilo protiv a troje suzdržanih.

Za 18 mjeseci dozvola za tunel Kozjak!

I više nego zadovoljan je bio Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, "darovima" koje mu je donio – utorak.

- Danas smo na tri fronta donosili bitne odluke za prosperitet naše županije. Prvo na Skupštini u Splitu gdje nažalost nisam mogao sudjelovati jer sam bio u Rijeci na sastanku predstavnika Vlade sa županima. Ministar uprave Lovro Kuščević predstavio nam je preustroj uprave, odnosno decentralizaciju kojom će se županijama napokon povećati ovlasti. Konkretno to za građane znači da će ubuduće više toga rješavati u županijskim institucijama nego u državnim uredima, od usluga matičnog ureda, registracije apartmana, otvaranja obrta i tvrtki,... - pobrojao je splitski regionalni čelnik prvu promjenu u budućem ustroju, pa nastavio:

- Ujedno je u Zagrebu bilo otvaranje ponuda za izradu projektne dokumentacije i studije izvodivosti za gradnju tunela kroz Kozjak. Očekujemo kako ćemo za nekih 18 mjeseci imati i građevinsku dozvolu za ovaj kapitalni projekt vrijedan 880 milijuna kuna, odnosno probijanje tunela iz Vučevice kroz Kozjak na državnu cestu D8, uz gradnju i pristupnih cesta.

Na tragu prometnog rješenja cestovnog "prstena" oko Splita, i sam ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković stići se danas (srijeda) u Split. U Kaštel Starom dočekat će ga župan Boban i splitski poteštat Andro Krstulović Opara, te će se vlakom uputiti preko Kopilice do splitske trajekte luke gdje je u planu još jedan kapitalni projekt za centar Dalmacije - izmještanje autobusnog i željezničkog kolodvora sa istočne obale Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:15