StoryEditorOCM
DalmacijaSkupština TZ-a

Splitsko-dalmatinska županija ostvarila najveći rast turističkog prometa u Hrvatskoj, Nijemci 'pobijedili' Poljake

Piše Dino Mikulandra
20. prosinca 2018. - 16:29

Splitsko-dalmatinska županija veliki je turistički pobjednik ove godine u Hrvatskoj. Ostvarila je najveći rast turističkog prometa (pet posto), koji će, prema sadašnjim procjenama, pratiti i prihodi od turizma, koji bi trebali biti za sedam do deset posto bolji od lanjskih.

Srednja Dalmacija se tako pozicionirala kao druga najvažnija turistička regija u zemlji, odmah iza Istre. U 2018. godini ugostila je 3,7 milijuna turista, što je gotovo pola milijuna više nego lani, a oni su ostvarili 19,1 milijun noćenja, odnosno gotovo tri milijuna više nego 2017. godine. Daleko najbolji u tome je bio Split, s rastom prometa od 18 posto.

Sve je to rečeno na sjednici Skupštine TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, održanoj u četvrtak pod predsjedanjem dožupana Luke Brčića.

Ono po čemu će ova turistička godina u ovoj županiji ostati upamćena jest činjenica da je najveći rast prometa zabilježen u predsezoni i posezoni, kada je ta regija bila najposjećenija u cijeloj Hrvatskoj.

Osim toga, nakon dugo godina u kojima su Poljaci bili najbrojniji gosti ove regije, u 2018. godini najbrojniji su turisti županije bili Nijemci, kojih je bilo desetak tisuća više nego Poljaka (ukupno 318 tisuća). Slijede Skandinavci, Česi i gosti iz Velike Britanije.

Najviše turističkog prometa napravljeno je na splitskoj rivijeri (Trogir – Omiš), koja sama čini 44 posto cjelokupnog prometa, a zatim na Makarskoj rivijeri, koja ima udio od 34 posto. Najveći rast prometa u županiji, od 15 posto, imala je Dalmatinska zagora.

Zbog svega toga iskorištenost smještajnih kapaciteta rasla je i dosegnula prosječno 75 dana u obiteljskom smještaju i oko 175 dana u hotelima Splitsko-dalmatinske županije, kazao je Joško Stella, direktor županijskoga TZ-a.

Skupštinari su prihvatili jednoglasno izvješće o radu u ovoj godini i program rada za iduću. Predstavljeno je i istraživanje o zadovoljstvu hotelskih gostiju u županiji, koje je kod većine posjetitelja iznadprosječno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:01