StoryEditorOCM
DalmacijaHloverka mu predložila

Makarski gradonačelnik vodi prosvjednike u Split: Idemo svi kod župana Bobana, zdravstvo nam je živi kupus, ne smijemo dopustiti da nam se dogodi Metković!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
29. prosinca 2018. - 15:08

Dom zdravlja i neadekvatna zdravstvena zaštita Makarana i turista uvijek su goruća tema među makarskim političarima pa je tako bilo i na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su za vrijeme aktualnog sata o temi zdravstva govorili nezavisni vijećnik Siniša Srzić, SDP-ova Gordana Muhtić i HSLS-ova Hloverka Novak Srzić.

Rasprave su se odnosile na rad medicinsko-biokemijskog laboratorija, nefunkcioniranja hrvatskog zdravstvenog sustava i ne baš sjajnog stanja u Domu zdravlja zbog čega je Hloverka Novak Srzić predložila gradonačelniku Juri Brkanu da s makarskom delegacijom ode po pomoć kod župana Blaženka Bobana što je on objeručke i s velikim žarom prihvatio.

Brkan je sam kazao da je zdravstvo u Lijepoj našoj, pa tako i u Makarskoj došlo do dna, za što je prozvao i ministra Milana Kujundžića, ali i njegove prethodnike koji su "radili" na urušavanju. Prema riječima HSLS-ove vijećnice, probleme u Domu zdravlja bilo bi moguće riješiti kada bi se v.d. ravnatelja Županijskog doma zdravlja Dragomir Petric drugačije odnosio prema našem gradu, a prozvala je i župana Bobana kazavši da ga drži suodgovornim kada je Petric biran na mjesto ravnatelja, a do mirovine ga dijele dvije godine.

- Predlažem gradonačelniku koji se jako zauzeo za pitanje Doma zdravlja da osnujemo delegaciju i poslije blagdana krenemo prema Splitu upozoriti na nemoguće stanje koje nas u Domu zdravlja čeka i ove zime i narednog ljeta - kazala je Novak Srzić što je Brkan odmah prihvatio.

- Pozdravljam inicijativu da delegacija, u kojem god sastavu želite, ode i kod župana. Samo naprijed i nema problema, idem i ja s vama i juriš, neću vikati "Naprijed" nego "Za mnom" - kazao je Brkan koji se prethodno osvrnuo na rad laboratorija i Kujundžićeve izjave u javnosti kao i poteze vezane za zdravstvenu skrb.

Naime, po pitanju makarskog laboratorija, mogućih posljedica u njegovom radu i problema kadroviranja, očitovao se nezavisni Siniša Srzić kojeg je zanimalo njihovo rješavanje na što mu je ukazala sugrađanka Edita Matković, laboratorijska tehničarka s licencijom.

Kako je istaknuo Srzić, u laboratoriju je prema broju stanovnika potrebno zaposliti još najmanje dva tehničara s licencijom na neodređeno vrijeme što se nije napravilo.

- Vrlo lako se može zaključiti kako je onemogućen normalan rad laboratorija što se odražava na kvalitetu zdravstvene skrbi sugrađana i svih drugih korisnika usluga. Ne želimo valjda da nam zbog mogućih propusta dolazi inspekcija Ministarstva zdravstva, a o posljedicama nam je bolje i ne razmišljati - kazao je Srzić pročitavši dopis Diane Luetić, pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Županije koja je navela suprotno, odnosno da u Makarskoj nema potrebe za zapošljavanjem novih djelatnika u laboratoriju i da je sasvim dovoljan jedan inženjer medicinske biokemije i pet zaposlenika jer Makarskoj gravitira samo 30 tisuća ljudi.

- Prema ovome smo očito "bačeni" u kategoriju središnje Hrvatske jer svi zanemaruju turističku sezonu za vrijeme koje u našem gradu dnevno boravi 100 tisuća ljudi. To je doista poražavajuće i bojim se da opet ne dođemo u situaciju zatvorenog laboratorija jer su određene negativnosti u njegovom radu očigledne - zaključio je Srzić.

Brkan je potom pojasnio kako laboratorij nije u vlasništvu Grada Makarske, već Splitsko-dalmatinske županije, dodajući kako smo svi svjedočili agoniji kada laboratorij nije radio više od godinu dana i kada su se uzorci krvi nosili na analizu u Split i vraćali natrag u Makarsku.

- Nitko ne želi da se u Makarskoj dogodi tragični slučaj Metkovića, a Grad, odnosno i vlast i oporba, bore se za laboratorij na sve moguće načine, kao i Županija koja želi da nam zdravstvene usluge budu što bolje i dostupnije i građanima i turistima - kazao je Brkan.

Spomenuo je da se Grad ove godine prvi put obvezao na financijska ulaganja u Dom zdravlja i to od pola milijuna kuna.

- Podizanje razine zdravstvene zaštite na kvalitetniji nivo je dugotrajan proces kojim mi ne "baratamo"', a i da jest u našim rukama, postavljeni su zakonski okviri od kojih se ne može pobjeći i koji nas ograničavaju. Zapravo je sve to je živi kupus u hrvatskom zdravstvu kakav ja ne mogu protumačiti - kazao je Brkan.

Vijećnica SDP-a Gordana Muhtić pozvala ga je na direktno obraćanje ministru Kujundžiću kao i prosvjedovanje zbog njegovih izjava.

- Ako ministar kaže da je Metković od Splita udaljen sat vremena vožnje, a Makarska pola sata i ako iznese neistinu da je dnevna bolnica u Zagvozdu već u funkciji, onda nam je pokazao da ne možemo vjerovati njegovim riječima. Sada je obećao da će slijediti izmjena Pravilnika o medicinskoj biokemiji i da će se ipak moći koristiti CRP testiranje, odnosno uređaj za analizu krvi koji bi u roku nekoliko minuta otkrio ozbiljnost situacije - pojasnila je Muhtić.

Brkan se složio da Kujundžić ne zna kolike su udaljenosti između gradova uz napomenu da Grad ne može biti glasniji što je pokazao na svečanoj sjednici Vijeća prilikom proslave Dana grada.

- Tada smo ministru rekli u facu što sve treba Makarskoj, a nismo ni odonda šutjeli. Međutim, nije ovakav sustav samo Kujundžićev problem, odavno je počela erozija zdravstvenog sustava u Hrvatskoj koja je sada dotaknula dno dna, iako nisam ni u to siguran, jer možemo otići još niže - kazao je Brkan dodavši da odgovornost zbog ovako očajne situacije snose svi Kujundžićevi prethodnici s time da je ministar došao u momentu kada treba graditi brane i zaustavljati potop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:06