StoryEditorOCM
DalmacijaTvrtka Lama

Vodeći sistem integrator

2. siječnja 2019. - 17:50

Jeste li znali da u Kopilici postoje jedna rustikalna, starinska vrata s digitalnom ključanicom, a kad ih otvorite i zakoračite u prostoriju na čijem zidu piše "Lama", nađete se u svijetu gdje je sve moguće? Gdje problemi nestaju kao rukom odneseni?
Baš tu, u urede visokotehnološke tvrtke iz Splita ulaze predstavnici najvećih domaćih kompanija i državnih ustanova tražeći inovativna rješenja kakva ne mogu dobiti.
I vi ste s "Laminim" proizvodima imali doticaja, a da i ne znate. Upravo je to dokaz da dobro rade svoj posao. Znači da nisu nikada zakazali. Kako to? Jasno, jer "Lamu" čine i renomirani stručnjaci i dosjetljivi studenti pa je tako, govori nam tehnički direktor Denis Fusek, kroz 26 godina postojanja tvrtka služila kao inkubator za edukaciju mladih informatičara.
Sada imaju trideset zaposlenika. Cirkulacija kadra također je ključ uspjeha. Zadnji put su grupnu fotografiju napravili prije deset godina. Na ovoj koju vidite uz članak, samo je četvero ljudi iz tih vremena.
– Dosta smo introvertna tvrtka. Radimo na svjetskom nivou. Primarno, gradimo informatičku infrastrukturu, razvijamo softvere i vrhunska specijalizirana rješenja. Servisiramo tvrtke, radimo "backupe" i rezervna rješenja u slučaju da sve padne. Kod velikih tvrtki integriramo više sustava u jedan. Sekundarno, građanima servisiramo računala i printere. Svaki je naš proizvod "start-up" za sebe – odmah će u početku direktor, pa nam daje primjer da je "Lama" jedina tvrtka u Splitu koja se ozbiljno bavi sigurnošću informatičkih sustava. A sve su to jako specijalizirani i kompleksni sustavi.
Na to se njegov zamjenik Luka Rogulj nadovezuje:
– Gradske uprave ili naš "Vodovod", "Čistoća" i "Promet Split" su tvrtke koje ne smiju stati. Ako i stanu, mi smo organizirali kako da u nekoliko sekundi oporave poslovanje. To je naša uža specijalnost. Kad gledamo širu sliku, odradili smo informatizaciju Europskog rukometnog prvenstva u Spaladium Areni. Svaka fotografija snimljena za vrijeme utakmice prošla je kroz naš sustav. Omogućili smo nesmetano održavanje nedavnog turnira u računalnoj igri. Jedini u Hrvatskoj imamo sustav za upravljanje nastavom, "EduPlan". Koristi ga splitsko Sveučilište, profesori i studenti na deset fakulteta. Radili smo splitski aerodrom. Kad iziđete iz aviona u zračnoj luci niste ni svjesni koliko pritom posla informatika odradi – spremno će Luka.
Uostalom, i serveri Slobodne Dalmacije funkcioniraju na "Laminoj" infrastrukturi.
Napravili su, spominje Fusek između ostalog, čak i sustav za naftne terminale luke Ploče gdje dnevno dođe po 150 kamiona. Podršku korisnicima pružaju čitave godine, svakodnevno od 7 do 24 sata.
– Išli smo toliko daleko da imamo vlastitu telefonsku centralu. Stotinjak instaliranih jedinica. Danas kad kupite centralu od "Iskona", kupili ste našu. U sklopu "Holistic" projekta radili smo uređaje po šumama za detekciju požara. Nama je svaki projekt novi izazov i nikad ne znamo na čemu ćemo sljedećem raditi – zadovoljno će Fusak.
"Lama" ima i značajne suradnike. Partneri su im svi veći proizvođači – Microsoft, Lenovo, IBM... Prodaju, instaliraju i konfiguriraju njihovu opremu. Rade i sa svim većim lokalnim tvrtkama. Ponosi su na suradnju s "Ad Plastikom", koji "Lamin" sustav koristi još od početaka ovog milenija.
– U najkraćim crtama, rekao bih da nam je posao rješavati zamršene informatičke probleme. Radimo web aplikacije. To je trenutačno najmodernije na svijetu. Trudimo se napraviti napredno rješenje u okviru normalne cijene i tome težimo od osnutka, a počeli smo kao mala tvrtka s tri čovjeka – prisjeća se Fusak, na što Goran Bašić, direktor prodaje, poručuje kako vjeruje da je razlog "Lamina" napretka kvalitetna ekipa:
– Razumijemo i procese i poslovanje, a uz to smo odlično ekipirani. Imamo stručnjake educirane za ovako zahtjevne projekte. I zato nas vesele bilo kakvi izazovi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:41