StoryEditorOCM
DalmacijaJavna ustanova

Rera za koordinaciju i razvoj SD županije

2. siječnja 2019. - 18:38

Često se javljaju pitanja o tome koliko je sredstava povučeno iz EU fondova, a Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije prava je adresa za takvo pitanje. Priprema i provedba projekata financiranih iz sredstava Europske unije jedna je od RERA-inih ključnih funkcija, uz koordinaciju izrade Županijske razvojne strategije i podizanje kapaciteta javno-pravnih tijela za korištenje EU fondova.
- RERA prijavljuje, provodi i pruža tehničku podršku i izradi velikog broja projekata. Naša uspješnost vidljiva je iz podataka o financiranim projektima koji kontinuirano rastu u proteklim godinama. U 2015. ukupna vrijednost projekata iznosila je 4,1 milijun eura, dok je godinu kasnije, već bila 13,478 milijuna eura. Lanjsku godinu obilježilo je 22,92 milijuna eura, a tekuću godinu završit ćemo s ukupnim iznosom od 99,7 milijuna eura vrijednosti projekata u kojima JU RERA SD sudjeluje kao nositelj ili partner na projektu - ističe Jozo Sarač, aktualni ravnatelj RERA-e, ustanove osnovane u lipnju 2011. godine.
U tijeku je provedba projekata iz financijske perspektive 2014.-2020. a svi su u skladu s Županijskom razvojnom strategijom.
- Iako se procedura i prijava za projekte s prefiksom europski u početku čine zamršenim, svladali smo sve prepreke i uvijek smo spremni pomoći poljoprivredniku, obrtniku, lokalnoj samoupravi,... svima koji žele s EU novcem poboljšati svoj razvoj – naglašava Sarač, što potvrđuje uspješno završenim projektima, ali i onima koji su u tijeku.
Krajem 2016., RERA je završila s provedbom svih projekata financiranih iz IPA programa te se orijentirala na prijave projekata iz strukturnih fondova kao i niza natječaja na transnacionalnim i prekograničnim programima za zemlje članice EU. Trenutno je u provedbi 37 projekata kojima su u 100% iznosu pokriveni troškovi svih djelatnika institucije. Projekti su usmjereni na sve gospodarske sektore - turizam, poljoprivredu, zaštitu okoliša, razvoj ribarstva, poduzetništva, kulturne baštine...
- Istaknuo bih raznolikost tematike te naglasio važnost i stručnost multidisciplinarnog tima koji provodi projekte. Primjerice, projektom BACAR umrežili smo klastere kreativne industrije, turizma i lokalne hrane u Jadranskoj regiji, dok je projektu CO-EVOLVE zadatak razvoja održivog obalnog i pomorskog turizma. Sudjelujemo u makro-projektu "Sinj u sridu" koji se odnosi na valorizaciju kulturne baštine i uključuje kapitalna ulaganja u infrastrukturu. Projektni smo partneri i Vrlici i Trilju koji provode velike projekte koji se odnose na razvoj poduzetničke infrastrukture - Radna zona Kosore i Poslovno-uslužni centar 3LJ. U 2017. dobili smo nagradu Europske komisije RegioStars za najbolji projekt u kategoriji edukacije i treninga u EU koji se odnosio na poticanje poduzetništva mladih u sektoru ekološke poljoprivrede - ističe ravnatelj.
RERA aktivno surađuje i s civilnim sektorom te provodi niz projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda, a koji se odnose na poboljšanje uvjeta na tržištu rada u županiji poput Elektre, LPZ-a III faza i Spartaka. Također, pripremljena su i odobrena dva projekta koja će doprinjeti razvoju kompetencija strukovnih škola - Centri kompetencija u turizmu i obrtno-tehničkim zanimanjima. Trenutno su u provedbi i projekti ML-Repair, Circe 2020 i Biocompack-CE koji su vezani uz tematiku zaštite okoliša te cirkularnu ekonomiju.
- Važna su i ulaganja u ruralni razvoj. Kontinuirano provodimo edukacije u poljoprivredi i pomažemo malim poljoprivrednim proizvođačima u prijavama za darovnice iz Europskog fonda za poljoprivredni razvoj – dodaje čelnik RERA-e.
Njihov drugi zadatak, koordinacija regionalnog razvoja i strateškog planiranja, vrlo je zahtjevan zbog čak 55 jedinica lokalne samouprave. RERA vodi sustav PLUR kroz koji prati stanje potreba i razrađenosti budućih projekata na području županije. Trenutno je u sustavu više od 1556 projekata kategoriziranih po vrijednostima, stupnju pripreme i tematici, ukupne vrijednosti 59,9 milijardi kuna. Značaj ovog sustava vrlo je velik, osobito u kontekstu predstojeće financijske perspektive EU.
- Vrlo smo zadovoljni i s podizanjem kapaciteta djelatnika javnog sektora za pripremu i provedbu projekta. Kroz EU školu obrazovano više od 600 polaznika, a interes za pohađanje je i dalje velik pa se po pozivu prijavi više od 50 ljudi - navodi Sarač.
Građanima i poduzetnicima prostorno najveće županije na raspolaganju je i Europe Direct Informacijski centar–EDIC Split gdje imaju dostupnost infomacijama i savjetovanjima o svim EU temama te Info centar za poduzetnike.
Puno toga se radi, još više planira, svladavaju prepreke, no djelatnici RERA-e, njih dvadesetak uglavnom mlađih stručnjaka, žele u potpunosti i realizirati glavni cilj – održivi razvoj Splitsko-dalmatinske županije.


Zadnji u nizu brojnih ulaganja sa EU-novcima je izgradnja i opremanje Poslovno-uslužnog centra 3Lj u triljskoj zoni Čaporice. S nešto manje od 20 milijuna kuna europskih sredstava izgradit će se tri objekta ukupne površine 4.057,5 m2 koji će činiti funkcionalnu cjelinu za podršku poduzetnicima u prehrambeno-prerađivačkom sektoru. Poduzetnici će moći koristiti inkubacijske prostore u Centru, usluge laboratorijskog ispitivanja sigurnosti hrane, izložbeno-prodajnog prostora te usluge poslovnog savjetovanja. Projekt je usko povezan i s Centrom kompetencija 3LJ, čije se odobravanje očekuje početkom 2019. u vrijednosti od 96,7 milijuna kuna, a koji će doprinijeti razvoju agro-poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:23