StoryEditorOCM
DalmacijaŠminkanje

Bageri i pikameri okupirali Makarsku rivijeru: pokrenuti komunalni radovi vrijedni 2,5 milijuna kuna, nema mjesta u kojem se nešto ne kopa

14. siječnja 2019. - 00:20

Lopate, bušilice i bageri na Makarskoj rivijeri trenutno su svakodnevica, a lokalni čelnici kažu da su tek zasukali rukave.
Puno toga još im je u planu, ali najprije se čeka da se radovi koji su započeli privedu kraju.

Gradi se na nekoliko mjesta. U Tučepima se završavaju radovi na izgradnji sabirne sjeverne prometnice u zoni hotela "Jadran", u Podgori, točnije na ulazu u mjesto Drašnice, partneri "Hrvatske elektroprivrede" već dulje vrijeme rade na polaganju srednjonaponskih kabela koja će uspostaviti energetsku vezu od podgorske trafostanice do hotela "Adriatic beach Karisma" u Živogošću, i svi se nadaju da će se uskoro privesti kraju, i to "kako Bog zapovida".

Jedno od većih gradilišta nalazi se na području općine Gradac. Zaostrožanima će se mjesni trg urediti i popločati, Podaca će se isto uskoro "ušminkati", a najviše noviteta ima u lokalnom središtu, koje napokon dobiva trg i pristupni put do povijesne špilje.
U Podaci se popločava okoliš izvora koji je popularan među stanovnicima, koji već generacijama dolaze do njega po pitku vodu.

– U Gradcu se Trg Soline, koji ustvari nikada nije bio pješački prostor, nego parkiralište, napokon stavlja u ciljanu funkciju. Vozila više neće smjeti u tu zonu, pa postavljamo kamen, a sve radi podizanja turističke vrijednosti Gradca.

Radovi se izvode i kod plaže Vodice, a riječ je o stepenicama i pristupnom putu prema špilji koju se također planira turistički valorizirati. Treba znati da se tom lokalitetu godinama nije moglo pristupiti – kaže nam Matko Burić, općinski načelnik.
Prema njegovim riječima, projekt u Zaostrogu "težak" je oko 300.000 kuna, u Podaci je za izvor planirano oko 50.000 kuna, a u Gradcu oko 800.000 kuna za Trg Soline, dok će se još 80.000 kuna uložiti u izgradnju pristupnog puta do špilje.

– Za uređenje trga u Zaostrogu od Županije smo dobili 100 tisuća kuna, za Trg Soline u Gradcu planiramo se prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a pristupni putovi su manji zahvati i njih ćemo u potpunosti financirati općinskim sredstvima. Radovi su počeli u prosincu, a sve će biti završeno za mjesec dana kako bismo mogli početi s novim radovima – naglašava Burić.

Jedan od novih projekata s kojim će startati jest uređenje obale na gradačkom predjelu Bošac, vrijedan 700.000 kuna, za što su dobili nepovratnih 300.000 tisuća kuna od Ministarstva turizma, te uređenje plaže koje uključuje popločavanje i izgradnju dizala za invalide. Uskoro će početi rekonstrukcija i dogradnja sportskog centra u Drveniku koji će sadržavati gumirano nogometno igralište i teren za basket, i prostor za najmlađe, pa se općinari nadaju da će ostvariti pravo na dobivanje novca iz EU-a.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na pola milijuna kuna, a do sezone imaju namjeru, među ostalim, izgraditi i šetnice u Podaci i Gradcu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:48