StoryEditorOCM
DalmacijaObavljeni posljednji pregledi

Sjajne vijesti za imotski i vrgorački kraj: dnevna bolnica u Zagvozdu spremna za prihvat prvih pacijenata

13. siječnja 2019. - 23:59

Sve je spremno za otvaranje dnevne bolnice u Zagvozdu, ili, bolje rečeno, zdravstvene podružnice Kliničkoga bolničkog centra Split, koja će umnogome pripomoći stanovnicima Imotske krajine, vrgoračkoga kraja i Makarskog primorja.

Kada je i planirana od strane Ministarstva zdravstva i u suradnji s KBC-om Split i tadašnjim ravnateljem pok. prof. Ivom Jurićem, njezin smisao i zadaća bila je približavanje zdravstvene zaštite ljudima koji su geografski udaljeni od KBC-a Split. A upravo s ovih područja gravitira više od sto tisuća ljudi. Ideja započeta još početkom 2017. godine, nakon dvije godine prelazi u realizaciju. Još u utorak obavljen je posljednji pregled prostora i uređaja od strane stručne komisije KBC-a Split, a već jučer poslijepodne i komisije Ministarstva zdravstva, koja zapravo daje i certifikat za rad dnevne bolnice.

– Sama ideja o dnevnoj bolnici logičan je slijed potreba ljudi toga kraja za bržim specijalističkim pretragama i rasterećenje mnogih specijalističkih službi u KBC-u Split s jedne, te ušteda HZZO-u kada su u pitanju brojni putni nalozi koji godišnje dosežu i do 15 milijuna kuna, s druge strane. Sada će pacijenti s makarskog, vrgoračkog i imotskog područja sve specijalističke pretrage, i one ginekološke, pa kardiovaskularne, gastroenterološke, pulmološke, urološke i ostale internističke preglede, obavljati brže i bliže, jer je Zagvozd svima praktički nadohvat ruke. Ovdje bih istaknuo veliku ulogu sada pok. ravnatelja prof. Jurića s KBC-a Split, koji je zaista objeručke prihvatio cijeli projekt, a njegov rad nastavio je prof. Meštrović. Stoga se i kao ministar radujem skorom otvaranju ovoga objekta, a slične projekte imamo već u planu i za Metković, pa u Istri i još nekim područjima Hrvatske – istaknuo je ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić.

– Očekujem da će otvaranjem Podružnice KBC-a Split u Zagvozdu pridonijeti poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite toga dijela lijepe Dalmatinske zagore i našeg priobalja, te konačno i pridonijeti ravnomjernom razvoju zdravstva u svakom kutku naše županije – riječi su prof. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split.

Inače kompletna investicija ovoga projekta u koji ulazi rekonstrukcija bivše zdravstvene ambulante, uređenje novih prostora te opremanje potrebnim uređajima za specijalističke preglede, iznosi oko 11 milijuna kuna dobivenih iz EU fondova. Otvaranje dnevne bolnice očekuje se prema sadašnjim saznanjima već tijekom sljedećeg tjedna.


Uređenje okoliša

Samo uređenje okoliša dnevne bolnice, odnosno podružnice KBC-a Split, koordinira Općina Zagvozd, koja je i službeni investitor tog dijela projekta.

– Već u ponedjeljak slijedi otvaranje ponuda za uređenje okružja bolnice, u što ulazi izgradnja parkirališta, prilaznih ulaza u samu bolnicu, te sve potrebne podzemne infrastrukture, odvodnje oborinskih i fekalnih voda, te uređenje rasvjete, nogostupa. Taj projekt "težak" je 2,9 milijuna kuna, a financira se uz pomoć Županije i Ministarstva zdravstva i neovisno će se realizirati bez obzira na sam rad dnevne bolnice – riječi su načelnika općine Zagvozd Miroslava Gaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:55