StoryEditorOCM
Dalmacijazamršena situacija

Protiv Splićanina i Trogiranina podignuta optužnica zbog drske krađe u kockarnici, dvojac tvrdi da ih je zaposlenik kojem su prislonili pištolj na vrat nagovorio na djelo

19. siječnja 2019. - 20:02

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je tri i pol mjeseca nakon događaja podiglo optužnicu protiv 29-godišnjeg Frane Jurkovića zvanog Bebi iz Splita i njegovog poznanika, 26-godišnjeg Sandra Livančića iz Trogira zbog kaznenog djela razbojništva.

U optužnici ih se tereti da su prema prethodnom zajedničkom dogovoru u dva i po sata iza ponoći tog 2. listopada prošle godine zamaskirani ušli u kockarnicu "Automat klub Supetar", gdje je Jurković plastični pištolj pritisnuo uz vrat zaposlenika Perdida Jerkovića, koji u strahu za život nije pružao otpor pa su sa stola uzeli i za sebe zadržali 108 tisuća kuna. U optužnici ih se tereti da su upravo za taj iznos oštetili vlasnika kockarnice trgovačko društvo "Multiigra" d.o.o. Split za taj iznos.

Osumnjičeni dvojac je nakon uhićenja rekao da ih je sam zaposlenik Jerković nagovarao da izvrše krađu njegovog novčanika u kojem je držao novac za isplatu igračima i u kojem je uvijek držao deset tisuća kuna s tim da njemu ne trebaju dati ništa od onoga što će ukrasti. Nakon razmišljanja o tom prijedlogu dvojac je odlučio izvršiti krađu te su se motorom vratili iz Sutivana i maskirani i s plastičnim pištoljem izvršili djelo za koje se terete, navodeći da nisu ukrali iznos od 108 tisuća kuna, nego 18 tisuća kuna manje, a novac su njih dvojica podijelili na jednake dijelove. Izrazili su kajanje i spremnost nadoknaditi štetu.

S takvom obranom da je zaposlenik kockarnice bio s njima u dogovoru, ovaj dvojac se ne bi teretio za razbojništvo jer tada ne bi bilo ozbiljne sile prema žrtvi i njihovo ponašanje bi imalo obilježja kaznenog djela teške krađe. Za tešku krađu je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora, a za razbojništvo, za što su konačno i optuženi, kazna zatvora u trajanju od tri do dvanaest godina.

No Perdido Jerković je rekao u svojoj obrani da je smatrao da se Frane šali s prijedlogom da im baš on pomogne opljačkati automat klub u kojem radi i u kojem dvojac redovito inače kocka, i tome nije pridavao nikakvu važnost, pogotovo što je takve prijedloge slušao i od nekih drugih igrača koji su znali gubiti novac. Rekao je da je takvo nešto izričito odbio učiniti i da ga Jurković nije mogao krivo shvatiti.

U klubu postoji pravilo da se zaključava kabina kada djelatnik broji novac, međutim budući da u klubu nisu nikada imali kaznenog djela i kako su igrači uglavnom ljudi iz lokalne sredine, Jerković to nije učinio. U trenutku kada su ga napali vidio je samo jednog maskiranog počinitelja, a po načinu kretanja te osobe zaključio je da bi to mogao biti Frane Jurković, koji je ušao u nezaključanu kabinu i prislonio mu pištolj na vrat, što ga je ustrašilo, a po hladnoći pištolja nije zaključio da je plastični nego metalni pištolj. Nakon toga je Frane u kabinu pozvao i drugu maskiranu osobu koja je ušla u kabinu iz koje su zajedno uzeli novac.

Jerković nije odmah prijavio policiji da je počinitelj razbojništva Jurković, jer ga se bojao a bio je i šokiran što mu je poznanik napravio. Policija je odmah i Jerkovića počela sumnjičiti da je sudjelovao u tom kaznenom djelu i tretirati ga kao kriminalca, pa zbog svega toga u strahu nije odmah policiji rekao sve što je znao.

Tijekom istrage je zaključeno da nema nedvojbenih dokaza da je Jerković bio u dosluhu sa razbojnicima jer je teško prihvatljivo da bi on u tome sudjelovao, a da mu nije obećan dio ukradenog novca. Osim toga, on je sam identificirao Jurkovića kao počinitelja, što sigurno ne bi učinio da je u svemu sudjelovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:57