StoryEditorOCM
Dalmacijaivan šolić prognozira

Zima u Dalmaciji nastavlja pokazivati zube: stiže olujna bura, temperature osjetno padaju, idući tjedan opet moguć snijeg; Vrlo hladno sve do kraja mjeseca

24. siječnja 2019. - 12:44

Kako smo na početku sezone najavljivali, ovogodišnja zima opravdat će svoje ime i "plesati" još neko vrijeme, za razliku od nekoliko proteklih godina kad uporno nije pokazivala zube sve do početka proljeća.

Bura koja je pošteno "ugrizla" Dalmaciju, pa se nakratko zamijenila s popriličnim kišnim oborinama u priobalju i snijegom u Zagori, vraća se već ovog petka.

A što se zbiva oko nas? Otkriva "Slobodnin" meteorolog za šokantne situacije, magistar šumarstva Ivan Šolić Šoki:

– Zimski "medikane" (u prijevodu sredozemni uragan) napušta Sredozemlje ostavljajući za sobom obilan snijeg u Lici, Gorskom kotaru i dijelu unutrašnjosti. Zagora se ovog puta "izvukla", temperature su ipak bile visoke za snijeg.

Kao posljedica napuštanja medikanea "po visini" će priteći znatno hladniji zrak, a u petak će zapuhati olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. Bit će osjetno hladnije nego proteklih dana, a osjet hladnoće će pojačavati bura.

Zima nastavlja pokazivati zube, uz obalu će za vikend maksimalne temperature biti jednoznamenkaste – najavljuje Šoki, dodajući kako će u Zagori maksimalne temperature biti oko nule.

– U Splitu će u subotu maksimalna temperatura iznositi oko 6 stupnjeva, a hladno vrijeme se nastavlja i sljedećeg tjedna.

U drugom dijelu nedjelje će zapuhati jugo kao uvod u novu ciklonalnu aktivnost. U Liku i Gorski kotar s tom ciklonom stižu nove zimske glavobolje zbog vjerojatno i obilnijeg snijega. U Dalmaciji prohladno uz jugo, kišu, pljuskove i grmljavinu. U nizinama Zagore kiša, a u planinama snijeg.

U ovom trenutku nam je nemoguće odrediti snježnu granicu za idući tjedan, ali prognoziramo kako bi poslije kiše u utorak, uz zahlađenje po visini moglo sniježiti i u nižim područjima Dalmatinske zagore.

Bit će zanimljivo vidjeti mjesečnu analizu za siječanj jer su prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu temperature niže od višegodišnjeg prosjeka, a u Dalmaciji će se zadržati sve do kraja mjeseca – zaključuje Šolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:26