StoryEditorOCM
Dalmacijasnimka s planine

Biokovo je puno snijega, pogledajte koliko je posla dao ralicama! A ako se pitate zašto snježne pahulje uvijek zaobiđu Makarsku, pitanje vam uopće nije na mjestu...

Piše Nina Glučina Ramadža / Makarska kronika
24. siječnja 2019. - 16:59
get_hi_media

Prošlih tjedana temperature su u cijeloj Hrvatskoj i u Dalmaciji poprilično išle put "dole" a u susjedstvu Makaraske, Zagvozdu, Gornjim Brelima i otocima doletjela je i pokoja pahulja. Iako su se mnogi nadali, ne samo djeca nego i pokoji roditelj, u Makarskoj nažalost nije bilo ni pahulje.

Mnogima se čini da snježne radosti, izuzev Biokova i Sv. Jure, gotovo uvijek zaobiđu Makarsku, međutim, od dežurnog sinoptičara Pomorsko metorološkog centra u Splitu i Dubravke Rasol iz Državnog hidrometerološkog zavoda smo doznali pravu istinu - snijeg ne zaobilazi Makarsku niti manje pada u odnosu na susjedne gradove i otoke.

foto: Ivo Ravlić / Hanza Media

Gledajući od 1991. godine do 2017. godine u prosjeku smo imali 1,6 dana snijega godišnje. Jednako kao što ima i Split, a više u odnosu na susjedne otoke.

- Makarska se nalazi ispod Biokova i možda planina ponekad "pokupi" oborine, ali prema statistici se lako da zaključiti da Makarska nije "specifična" i da nije istina da nikada ne pada snijeg. U Makarskoj je u prosjeku u posljednjih 16 godina snijeg padao 1,6 dana godišnje. Neke godine su s nula dana oborina, neke s četiri ili pet, a najduže što je u jednoj godini padalo snijega bilo je sedam dana - upoznaje nas sa statističkim podacima Dubravka Rasol, načelnica službe za motrenje vremena i klime DHMZ-a.

Snijeg u Makarskoj (18. veljače 2009.) / Hanza Media, arhiva

Od Rasol doznajemo kako Makarska ima identičan prosjek snježnih dana kao i Split kojemu je meteorološka stanica na 122 metra nadmorske visine, dok se u Makarskoj mjeri na 50 metara nadmorske visine.

- U Splitu je maksimalni broj dana sa snjegom šest dok je u Makarskoj sedam, tako da je u Makarskoj očito i više snijega znalo biti, a na otocima statistika kaže da je bilo i manje dana sa snijegom nego u Makarskoj - dodaje Rasol.

Inače, pod danom sa snijegom računa se svaki dan u kojemu je palo najmanje jedan centimetar snijega.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:06