StoryEditorOCM
Dalmacijamišam MALTER, MOTAM ŽICU

Očajni načelnik u ratu s tajkunom: na dva metra od mora bespravno diže zdanje na osam etaža, skoro se i cesta urušila, ali nitko mu ne može ništa; 'Bojim se da još samo naivci vjeruju u pravnu državu'

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
30. siječnja 2019. - 16:57

U godinu dana građevinskoj inspekciji Split poslali su čak 11 prijava za žurni inspekcijski nadzor, ali do dana današnjeg od njih nisu dobili ni slova, a nije riječ tek o običnim građanima, već o Općini Brela na čelu s načelnikom Stipom Ursićem.

Radi se o prijavama od 3. siječnja do 13. prosinca 2018. godine koje se odnose na građevinu u breljanskim Solinama gdje je na zemljištu od 792,90 kvadrata, udaljenom od mora dva metra, investitoru Franu Gattinu građevinska inspekcija početkom prošle godine zatvorila gradilište i izdala upozorenje o urušavanju jer je započeo graditi kuću bez valjane građevinske dozvole, dok je prilikom izvođenja iskopa napukao dio ceste.

Prijetilo je i urušavanje cijele Gundulićeve ulice pa se tada izvanredno sastalo i Općinsko vijeće Brela i to zbog izmjena i dopuna Gattinove građevinske dozvole koja je bila u tijeku, a koju je ishodio u ožujku.

Treba pojasniti kako je inspekcija gradilište lani zatvorila jer je Gattin građevinsku dozvolu ishodovao za rekonstrukciju postojeće građevine s podrumom, prizemljem i tri kata te za pomoćnu građevinu u vidu ljetne kuhinje od 26 kvadrata visine jedne etaže.

Međutim, stara građevina nije rekonstruirana već je skroz srušena, a Gattin je, kako tvrdi Ursić, planirao izgraditi zdanje od sedam etaža što je protivno PPU-u Brela jer je na Solinama dozvoljena gradnja građevina s četiri etaže i podrumom.

Kada je lani u veljači održana izvanredna sjednica Vijeća na kojoj se pojavio i Gattin, prihvaćen je prijedlog donačelnika Viktora Puljka prema kojemu će se temelji i nelegalna Gattinova etaža u potpunosti zatrpati zemljanim materijalom, pri čemu je projektant prezentirao izmijenjeni projekt koji se sada sastoji od pomoćne građevine iznad šetnice, podruma i četiri etaže.

Puljak je tada kazao kako smatra da je investitor smišljeno započeo gradnju mimo valjane građevinske dozvole i da je s projektantom reagirao tek kada je Općina prijavama građevinskoj inspekciji zaustavila gradnju, ali su ipak dvije etaže izgradili na nelegalan način.

U cijelom su se slučaju pobunili i Breljani koji su mišljenja da će se postojeći temelji, ukoliko se zatrpaju, jednog dana ipak iskopati i koristiti.

- Nelegalna se etaža mora potpuno zatrpati tako da više nema mogućnosti daljnjih korištenja nelegalnih prostorija - kazao je tada Puljak.

I sve je to prošlo divno i mirno u zadnjih godinu dana, sve do prošlog tjedna kada se Gattinovo gradilište opet otvorilo. I? I, ništa, nelegalni temelji, dakle tri etaže, nisu zatrpani već su nikle četiri nove etaže.

Ursić kaže da uistinu više ne zna što bi napravio niti kako bi revoltiranim Breljanima pojasnio da je jednostavno nemoćan budući da mu građevinska inspekcija ne odgovara ni na jedan od dopisa, a gradilište uz more opet je otvoreno.

- Kada je Gattin dobio izmjene i dopune građevinske dozvole, počeo je graditi nove stupove i opet smo ga prijavili inspekciji jer je zemljanim materijalom, kako nam je usmeno i pismeno obećao, trebao zatrpati temelje tri nelegalne etaže, što je navedeno i u dozvoli, početi graditi još četiri etaže pa sada s podrumom imamo zdanje od osam etaža.

Prijave smo slali i Upravnom odjelu za prostorno uređenje Makarska, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i u konačnici smo i DORH-u podnijeli kaznenu prijavu, ali ništa - kazuje nam Ursić.

Dodaje kako je Općina poduzela doista sve što je u njezinoj moći i što joj dopušta zakon.

- Od prve prijave do današnjeg dana nikada nismo dobili odgovor ni od DORH-a ni od građevinske inspekcije niti je išta poduzeto. Žalosti me činjenica što će inspekcija malom čovjeku ekspresno doći i izreći visoke novčane kazne ukoliko je sagradio zid 12 centimetara veći od predviđenog ili kao nama kada smo gradili đigu od dva metra i kada su stigli istog dana - kazuje Ursić napominjući kako još uvijek naivno vjeruje u institucije i pravnu državu.

- Ako nas institucije u ovom slučaju zaista izigraju, jer je Gattin sve tri nelegalne etaže morao zatrpati jer inače neće moći dobiti uporabnu dozvolu, onda ovo nema nikakve veze s pravnom državom u kojoj se nadam da živimo - veli Ursić.

Priznaje kako je zbog ovakvih situacija počeo gubiti volju na funkciji načelnika.

- Ne znam što bih trebao napraviti, možda minirati put - očajno će Ursić.

 

Investitor Gattin, vlasnik tvornice 'Sardina': Strogo se držim svih dozvola

Kada će zemljanim materijalom zatrpati tri nelegalno sagrađene etaže kuće, upitali smo investitora Franu Gattina koji nam je kazao da kuću namjerava graditi za svoju obitelj koja broji 16 članova, odnosno svoje četiri kćeri.

Kako kaže, ništa nezakonito nije napravio, a prilikom iskopa prije godinu dana na 14 metara dubine naišli su na jako loš teren pa je prekinuta gradnja, a dva puta je došlo do odrona. Najveća opasnost je prijetila da će se cesta odroniti pa su požurili s radovima i Odjel za graditeljstvo obavijestili o izmjenama i dopunama projekta.

- Nelegalne etaže ne možemo zatrpati dok se ne provedu betonski radovi i instalacije za otpadne vode. Istina je da sada kuća ima sedam etaža, tri nelegalne, podrum i četiri etaže te pomoćni objekt - veli Gattin kojeg smo upitali je li mu građevinska inspekcija do sada ispisala ijednu novčanu kaznu.

- Nije jer nema zbog čega. Nisam platio nikakvu kaznu jer sve radim po zakonu i građevinskoj dozvoli koje se strogo držim, ali gradilište svako malo obilaze inspektori i općinski komunalni redar - kazuje Gattin.

Dodaje da u Brelima živi 42 godine na istoj adresi, u kući do gradilišta, a trenutno stanuje u Splitu. U Postirama je 1996. godine nakon pretvorbe preuzeo tvornicu Sardina u kojoj radi 336 djelatnika, a 2013. godine je sagradio novu.

 

Kronologija

3. siječnja 2018. - Općina Brela građevinskoj inspekciji poslala je prvu prijavu i to odmah nakon što je komunalni redar uočio izgradnju nelegalne etaže.

5. siječnja 2018. - Investitor Frane Gattin Upravnom odjelu za prostorno uređenje Makarska predaje zahtjev za izmjenom i dopunom građevinske dozvole.

15. siječnja 2018. - Općina se dopisom obraća Upravnom odjelu od kojeg traži da se pri izdavanju izmijenjene građevinske dozvole strogo pazi na PPU Općine Brela.

18. siječnja 2018. - Općina ponovno šalje prijavu građevinskoj inspekciji od koje traži hitan izlazak na teren i obustavu radova jer do sada nisu reagirali.

19. siječnja 2018. - Općina upozorava Upravni odjel za prostorno uređenje Makarska da investitor, prema svemu sudeći, planira nezakonito izgraditi osam etaža te da se u budućnosti pripazi pri bilo kakvom izdavanju akata.

22. siječnja 2018. - Opet slijedi prijava građevinskoj inspekciji jer su radovi nastavljeni unatoč zabrani

30. siječnja 2018. - Općinsko vijeće Brela DORH-u podnosi kaznenu prijavu protiv investitora zbog kršanje Prostornog plana i građevinske dozvole

22. ožujka 2018. - Ponovno slijedi prijava građevinskoj inspekciji jer je nezakonito započela gradnja druge etaže

23. ožujka 2018. - Investitor Frane Gattin Općini dostavlja potpisanu izjavu u kojoj navodi da će sve nelegalne etaže zatrpati zemljanim materijalom i to prema izmijenjenoj građevinskoj dozvoli koju iščekuje.

28. ožujka 2018. - Slijedi žalba Općine Brela na građevinsku dozvolu, a u kojoj se traži detaljna provjera zatrpavanja. Međutim, odgovora nisu dobili, ali je zato gattin dobio izmjenjenu dozvolu

13. prosinca 2018. - Općina od građevinske isnpekcije traži očitovanje o prijavama jer punu godinu dana nisu ništa odgovorili.

 

Šutnja iz Ministarstva

Je li građevinska inspekcija obavila nadzor nad građevinom i kada? Hoće li investitor platiti novčanu kaznu i koliku? Kada će investitor zemljanim materijalom zatrpati tri nelegalno sagrađene etaže? - pitanja su koja smo u dopisu poslali Odjelu za odnose s javnošću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. No, odgovore nismo dobili.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:13