StoryEditorOCM
Dalmacijaposjet našoj županiji

Plenković i Krstićević u Dugim Njivama kod Vrgorca odali počast bojniku Davoru Joviću: Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz

31. siječnja 2019. - 16:42
plenkovic_vrgorac13-310119

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak su, tijekom posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odali počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, junaku Domovinskog rata i vrhunskom sportašu, koji je umro u studenom prošle godine u 61. godini života.

"Davor je jedan od onih koji su svojim djelovanjem i snagom duha davali neprocjenjivu energiju ostalim pripadnicima Četvrte gardijske brigade. Njegov život i njegova djela trebaju nam biti putokaz," rekao je tom prigodom ministar Krstičević, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je u Pločama posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice - satnija mornaričkog desatnog pješaštva. 

Premijer Plenković je u vojarni razgovarao s vojnicima i časnicima, a zatim su pripadnici te postrojbe izveli pokaznu vježbu "brzi konop" kojom su pokazali kako se iz zraka iz helikoptera uz pomoć konopa spuštaju na tlo, upadaju i obližnji objekt u kojem je, prema scenariju vjeežbe, osoba visoke sigurnosne vrijednosti, koju su uhitili i odveli je.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako pokazana vježba demonstrira visoku sposobnost satnije mornaričko desatnog pješaštva. "Drago mi je da je premijer mogao vidjeti ovu vježbu", rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je također kako je otvaranje te vojarne u Pločama od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske. 

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Čorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.

Heroj

Heroj Domovinskog rata, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Davor Jović rođen je 1956. godine u Dugim Njivama. Dva puta je bio prvak bivše države u full contactu, 1984. i 1989. godine. Na samom početku Domovinskog rata, stavio se domovini na raspolaganje, napustio posao i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi, s kojom je prošao sva ratišta. Dva puta je bio teško ranjen, srpnja 1992. na dubrovačkom bojištu i siječnja 1993. na Maslenici. Međutim, kaže se u priopćenju, tražio je da mu skine 80-postotne invalidnost kako bi mogao ponovno otići na bojišnicu. Godine 1993. šest mjeseci proveo je u časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u „Paukove“ s kojima je sudjelovao i u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Na prvom natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH 1997. godine bojnik Davor Jović  proglašen je najboljim vojnikom, pobijedivši na 76 kilometara dugom maratonu "Prvi do Knina, prvi do slobode". Natjecanje je obuhvaćalo i padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, samokresa te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu i dr. Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga od 2018. godine nosi naziv "Memorijal bojnik Davor Jović-  Prvi za Hrvatsku“. 

Davor Jović umirovljen je 2003. godine nakon čega je u Vrgorcu pokrenuo Kickboxing klub „Sveti Jure“. Kroz njegovu školu prošlo je više od 300 boraca, a Nikica Radonić pod njegovim stručnom vodstvom osvojio je hrvatsko prvenstvo, europski i svjetski kup te postao svjetski doprvak.

Odlikovan je i Redom kneza Domagoja za junaštvo u Domovinskom ratu i posmrtno Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, kaže se među ostalim u priopćenju MORH-a. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:00