StoryEditorOCM
Dalmacija'sve sam profesionalno odradio'

Muke vlasnika pogrebnog obrta: Policija me zvala usred noći da prevezem tijelo poginule žene u mrtvačnicu, a sad ne mogu naplatiti račun

7. veljače 2019. - 18:50

Ivan Gojsalić, vlasnik pogrebnog obrta "Orhideja" iz Omiša ne može legalno naplatiti račun u iznosu od 1275 kn za uslugu koju je njegov obrt na zakonit i vrlo profesionalan način obavio.

Nije mu do gore navedenog iznosa, nego do loše prakse koja bi se mogla nastaviti ako bi se svi ponašali benevolentno kao Općina Šestanovac.

- Na tom području u mjestu Katuni polje u noći 2. prosinca 2018. dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Po nalogu dežurnog zamjenika državnog odvjetnika Damira Mišića koji je zatražio obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, a na poziv Policijske postaje Omiš izišao sam na teren i tijelo preminule ženske osobe prevezao u omišku mrtvačnicu, a potom i na Odjel patalogije KBC-a Split, koja počinje raditi u 6 sati ujutro. Uredno sam ispostavio račun 12. siječnja 2019. Općini Šestanovac te još napisali da donesu rješenje po kojem će biti u mogućnosti platiti nastale troškove kako je i uobičajeno.

Od njih dobivam odgovor da oni sa mnom uopće nisu ni potpisali ugovor o preuzimanju osoba s njihova područja sukladno članku 9. stavku 2. Zakona o pogrebničkoj djelatnosti niti po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti ne postoji narudžbenica od Općine Šestanovac te tako ne postoji pravna osnova za podmirenje mojih prikazanih troškova - govori nam Ivan i čudi se da mu je netko ovako uopće mogao odgovoriti.

Kada je donesen taj Zakon o pogrebničkoj djelatnosti 2015. godine jasno se definira da prijevoz osoba koje su stradale i za koje policija ili Državno odvjetništvo traži obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti nije više u resoru plaćanja županija nego lokalnih zajednica.

- Ne radi se tu o prijevozu mrtvaca koji su preminuli prirodnom smrću gdje je stvar obitelji s kojim će se pogrebnikom dogovoriti, ovdje se radi o provođenju Zakona. Ja sam pobijedio na natječaju i 2017. na četiri godine dobio ugovor o povjeravanju poslova preuzimanja i prijevoza umrle osobe na obdukciju za područje grada Omiša, a općina Dugi Rat i ostale općine bi donijele rješenje po kojem bi isplatili troškove bili kome tko je izvršio takvu uslugu pa tako i nama. Koliko znam, Općina Šestanovac uopće nije raspisala natječaj za ovu vrstu usluga. I što sam ja trebao reći tužitelju kada sam išao po tijelo žene stradale u prometu da na područje Šestanovca - neću ići po mrtvaca zato što općina nema ugovor sa mnom niti s bilo kim? I tko u noći oko tri sata ujutro može uopće izdati narudžbenicu? Čekat ću zakonski rok od šezdeset dana i onda ću Općinu Šestanovac morati tužiti za ovaj račun koji su po mom mišljenju itekako dužni platiti - rekao je Gojsalić.

Službenik za informiranje Općine Šestanovac nam je odgovorio na upit o ovom slučaju:

- Glede upita zašto tvrtki "Orhideja" nije plaćen računa za isplatu troškova - preuzimanje i prijevoz osobe koja je preminula prilikom prometne nesreće koja se dogodila dana 2. 12. 2018. u mjestu Katuni na državnoj cesti Šestanovac - Blato na Cetini, Općina Šestanovac je istaknula reklamaciju na ispostavljeni račun broj 8/posl 1/2 Orhideje - Omiš Cvjećarnica pogrebno jer da sukladno čl.9 Zakona o pogrebničkoj djelatnosti (NN BROJ 36/15) s istom tvrtkom nije imala ugovor. Navedena tvrtka je poslala zamolbu da joj se plate troškovi odvoza umrle osobe na obdukciju, a ne zahtjev za ispostavljanje narudžbenice. Sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti da bi se platio račun potrebna je ponuda, narudžbenica i Ugovor. U konkretnom slučaju toga nije bilo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:49