StoryEditorOCM
DalmacijaLažnjak s Brača

Otkriće 'Slobodne' i službeno je potvrđeno: lažni profesor radi u Bolu! Prevaranta čeka otkaz, no vjerojatno neće morati vratiti plaće jer je svoj posao u školi odradio!?

8. veljače 2019. - 22:26

Jedna od osoba za koju je zagrebački Filozofski fakultet (FF) utvrdio da posjeduje njegovu lažnu diplomu radila je u Srednjoj školi "Bol" na otoku Braču – sada za to imamo i službenu potvrdu.

Otkrili smo gdje radi lažni profesor: osoba s krivotvorenom diplomom Filozofskog predaje u srednjoj školi na Braču! Hoće li varalice nakon otkaza morati vratiti i plaće?

Bolski nastavnik informatike osumnjičen za krivotvorenje diplome šokiran informacijom: 'Vi ste mi prvi glas o tome, pa valjda bi mi dali otkaz da je tako'​

Ravnateljica te škole Sani Bodlović u četvrtak je za naš list potvrdila kako su još u ponedjeljak dobili izvješće FF-a da je diploma jednog njihova djelatnika lažna. Sukladno najavama ministrice obrazovanja i znanosti Blaženke Divjak, svim osobama za koje se utvrdi da su radile na temelju krivotvorenih diploma slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu te prijava nadležnom DORH-u, pa to čeka i ovog Bračanina.

– Nakon što je u školu stigla potvrda FF-a, odmah smo pokrenuli postupak izvanrednog otkaza toj osobi. Procedura je takva da smo najprije trebali zatražiti njegovo očitovanje, koje smo i dobili, kao i očitovanje sindikata, koji za to ima rok od osam dana. Nakon toga slijedi izvanredni otkaz koji potpisuje ravnatelj školske ustanove – objašnjava ravnateljica Bodlović, dodajući kako o ovome slučaju, imenu djelatnika te predmetu koji je predavao, kao i o tome je li u očitovanju opovrgnuo ili priznao "nedjelo", ne može više ništa reći, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Koliko smo uspjeli doznati, ravnateljica i psihologinja već su obavile i razgovore s učenicima te škole. Podsjetimo da su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja već ranije najavili kako za učenike kojima su predavali "lažnjaci" neće biti posljedica u smislu poništenja ocjena iz njihovih predmeta i slično.

– Iskreno mi je žao što se to dogodilo našoj školi. Ovo je još jedna potvrda da se nepoštenje ne isplati – poručuje ravnateljica Bodlović. Nije željela dodatno obrazlagati kako se školi moglo dogoditi da u svoje redove primi osobu koja ne posjeduje vjerodostojnu ispravu o završenoj stručnoj spremi, no treba reći da mnoge obrazovne ustanove nisu običavale provjeravati autentičnost diploma osoba koje zapošljavaju (ili su ih davno zaposlile) prije naloga ministrice Divjak o provjeri isprava svih 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti.

A da bi jedno od troje nastavnika za koje je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu utvrđeno da posjeduju lažnu diplomu moglo predavati upravo u bračkoj školi, prva je otkrila Slobodna Dalmacija. Kako ni u Ministarstvu ni na matičnom fakultetu nisu željeli odavati imena "sumnjivaca", uspjeli smo složiti mozaik iz kojega se moglo zaključiti kako (muška) osoba u jednoj bračkoj srednjoj školi (a na Braču ih je ukupno tri) ima lažnu diplomu informacijskih znanosti FF-a koja datira iz 2016. godine (premda, prema informacijama, navodno nikada nije bila student toga fakulteta) te da je u školi radila na određeno vrijeme.

U međuvremenu smo doznali i kako je ta osoba anonimno prijavljena upravo zbog sumnji da posjeduje lažnu diplomu. Kolegica Sandra Barčot uspjela je doći do te osobe (31), za koju se pokazalo da ondje predaje od studenog prošle godine kao zamjena na određeno vrijeme, i to informatiku i računarstvo. Međutim, ta je osoba kategorički odbijala bilo kakve sumnje u vjerodostojnost svojih obrazovnih isprava te je kazala kako je završila računarstvo na splitskom FESB-u, gdje je diplomirala 2013. godine i postala magistar, te da je potom na zagrebačkom FF-u upisala informatičko-nastavnički smjer i 2016. godine ondje dobila diplomu profesora.

Sada će, osim izvanrednog otkaza, to morati dokazati i organima gonjenja. Naime, kako su prijave protiv svih osoba s krivotvorenom diplomom podnesene i nadležnom DORH-u, slijede izvidi te saslušanje osumnjičenih, kao i vjerojatna ponovna provjera autentičnosti diploma od službenog vještaka, objašnjava odvjetnik Branko Šerić.

Bude li podignuta optužnica protiv tih osoba i budu li proglašene krivima, sukladno člancima 278. i 279. Kaznenog zakona koji govore o kaznenom djelu krivotvorenja (javne) isprave, čeka ih od šest mjeseci do pet godina zatvora, što je kazna koja je predviđena i za onoga koji je krivotvorio ispravu, kao i za onoga koji ju je upotrijebio.

– Kazna svakako može biti i uvjetna, na primjer rad za opće dobro – objašnjava odvjetnik Šerić, kojega smo pitali je li u svojem radnom vijeku ikada branio osobu koja je falsificirala diplomu ili je takvu koristila.

– Branio nisam, ali kao sudac u Splitu još u vrijeme bivše države imao sam priliku suditi takvim osobama. Moram reći da to ni tada nije bila rijetkost, smo dosta lažnih diploma s područja bivše Jugoslavije, iz Sarajeva, Mostara... – prisjeća se odvjetnik Šerić.

Što se tiče mogućnosti da se od lažnih nastavnika zatraži povrat plaća koje su ostvarili na temelju falsificirane isprave, on kaže kako DORH već u okviru kaznenog postupka može predložiti tu mogućnost.

– Međutim, tu bi problem mogao biti ako su te osobe imale ovlaštenje držati predavanja i raditi u školi te su zaista taj posao obavljale – upozorava odvjetnik Branko Šerić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili su u četvrtak kako oni također neće tražiti povrat tog novca jer "nemaju ingerencije zatražiti povrat plaća, s obzirom na to da nisu poslodavac".

Četvrti falsifikat: Lažna diploma srpskog fakulteta

Osim tri lažne diplome otkrivene na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je kako je ovih dana utvrđen i četvrti falsifikat kvalifikacijske isprave – lažna diploma jednog tehničkog fakulteta u Srbiji. Nastavnik koji je na osnovi nje predavao od 2012. godine radio je u strukovnoj industrijskoj školi u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Diplome stečene u državama izvan Republike Hrvatske provjeravaju se preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:27