StoryEditorOCM
Dalmacijaonline podaci

Jednim klikom do informacija o koncesijama: Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj ima digitalni registar preko kojeg građani mogu prijaviti sve nepravilnosti

20. veljače 2019. - 13:15

Splitsko-dalmatinska županija prva je regionalna uprava koja svojim građanima na jednom mjestu, dostupno jednim klikom, daje uvid u online digitalni registar svih koncesija i koncesijskih odobrenja. 

Pa na web stranici www.pomorskodobro.dalmacija.hr imate digitalni pretraživač 1418 mikrolokacija i koncesija koje daje Županija, te koncesijskih odobrenja koje daju općine i gradovi, a sve kako bi svi zajedno sačuvali od devastacije pomorsko dobro.

 

- Aktivirajte se svi, zajedno s nama, u zaštiti mora i obale. Naš projekt “Pomorsko je dobro” je za transparentno i učinkovito upravljate, te zaštitu pomorskog dobra u našoj županiji koja zauzima jednu trećinu teritorijalnog mora. Imamo sada mogućnost odmah prijaviti sve koji ilegalno grade uz obalu, nasipaju plaže, koriste pomorsko dobro bez dozvole – pojasnio je novinarima hvale vrijedan projekt župan Blaženko Boban, “plastično” dajući primjer kako se promtno može slikati mobitelom naprimjer iskrcavanje šute na plažu, poslati sliku njima u županiji na stranicu, a oni će odmah sve proslijediti nadležnima.

I sve je ovo u cilju bržeg rješavanja ilegalnog korištenja prirodnog blaga koje smo naslijedili od predaka te ga očuvanog moramo sačuvati za buduće naraštaje. No slika s terena je ipak nešto drukčija – gradi se, nasipa, plaže se koriste bez dopuštenja i ograničenja, devastacija je na svakom koraku.

- Stoga želimo i ovim alatom uvesti reda na pomorsko dobro. Minule dvije godine građani su nama slali, premda mi nemamo inspekcijske službe, prijave za devastiranje obale. Bilo je 60 prijava – brojke kazuje Stipe Čogelja, županijski pročelnik za turizam i pomorstvo:

- Županija ima 150 koncesija od čega je 49 za plaže, dok je koncesijskih odobrenja 1268, ukupno znači 1418 mikrolokacija kojima netko upravlja. Ovim putem hvala županu na podršci kao i čelnicima jedinica lokalne samouprave koji su nam dali podatke o koncesijskih odobrenjima, koji su njihova ingerencije. Od 32 općine i grada koji imaju izlaz na more, podatke imamo od njih 28, dok četiri: Solin, Zadvarje, Milna i Nerežišće, trenutno nemaju upravljanje pomorskim dobrom.

Dodaje Čogelja kako regionalna uprava čeka stupanje na snagu novog Zakona o pomorskom dobru, koje bi županijama omogućilo više ovlasti nad onim za što oni daju koncesiju. Lobira se u tom smjeru, sve kako bi se još transparentnije upravljalo obalom.

- Naš projekt, odnosno web stranica je edukativna, informativna a prvenstveno aktivistička, sa ciljem prevencije i zaštite pomorskog dobra. Na jednostavan način možete imati sve podatke o granicama pomorskog dobra, obuhvatima koncesija ili koncesijskih odobrenja, te brzo prijaviti devastaciju i zlouporabu – prezentirala je samo korištenje novog alata u županijskoj ponudi Matea Dorčić, voditeljica projekta “Pomorsko je dobro”, odmah najavljujući i daljnje usavršavanje aktivnosti koju je naša županija prva provela u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:56