StoryEditorOCM
Dalmacijasjednica započela prosvjedom

Povišeni tonovi na Županijskoj skupštini: 'Divit ću se Mostu ako daju svoj novac, no amandman je vaš blef'

25. veljače 2019. - 22:55

Županijska skupština, 19. po redu, ovog puta je započela i prije nego su vijećnici sjeli u klupe dvorane za zasjedanje, i to prosvjedom!

Kerumov suradnik kažnjen zbog 'širenja' obale želi graditi 200 vezova kod Splita: prosvjednici natjerali župana Bobana da točku o koncesiji povuče s dnevnog reda

Naime, članovi udruge brodara "Porat Krilo i Bajnice", njih četrdesetak, dočekalo je u ponedjeljak vijećnike i župana Blaženka Bobana, kako bi ih upozorili da se usvajanjem desete točke dnevnog reda "Prijedlog odluke o namjeni davanja koncesije na pomorsko dobro u svrhu izgradnje i korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine na dijelu k.o. Jesenice, predio Bajnice, općina Dugi Rat" onemogućava njihov rad, te im se ugrožava egzistencija.

Upravo je "Slobodna Dalmacija" prva pisala o ovom problemu, tvrtka "Blue Pearl" tražila je koncesiju na 20 godina na pomorskom dobru gdje bi izgradili marine od 200 vezova na zapadnom dijelu luke Bajnica.

Radi se o tvrtki Draženka Vuletića, nekadašnjeg suradnika bivšeg splitskog poteštata Željka Keruma, koja posluje u minusu i bez ijednog zaposlenog, a investirala bi više od 10 milijuna eura. Ujedno bi se gradnjom marine, "zatvorio" prolaz brodarima i njihovim plovilima u istočni dio luke, na što su Kriljani i Bajničani zatražili pomoć od župana.

– Župan nam je odmah kazao kako se točka dnevnog reda povlači i uputio nas da tražimo izmjenu namjene za taj istočni dio luke, iz planirane sportske luke u luku otvorenog prometa – kazuje nam Ivo Vuković, ispred prosvjednika-brodara.

A kako je žustro bilo ispred same dvorane, povišeni tonovi između vijećnika, traženja pauze, prozivke, osude... nastavilo se i u dvorani, gdje su na dnevnom redu bile 22 točke, pogotovo kada je "mostovac" Miro Bulj tražio od vijećnika, njih 51 koliko ih predstavlja nas građane u regionalnom parlamentu, da se odreknu novca za rad političkih stranaka u korist pedijatra koji je neophodan sinjskoj djeci.

– Ne dopustimo da nam se dogodi "slučaj Metković" i smrt djeteta. Sinjska pedijatrica je bolesna i nema zamjenu. Kaže se kako nije bilo novca za specijalizacije, kako sada nema novca za veće plaće liječnika, pa ajmo ovih dva milijuna kuna koji se godišnje dijele strankama dati liječnicima za plaće. Neka imaju veće plaće oni koji rade u Zagori i na otocima, dajmo za specijalizacije a ne da nam fali radiologa, pedijatara, ginekologa.... – predložio je Bulj, dajući i amandman da se ispoštuje zakonska obveza o financiranju rada političkih stranaka, te se za vijećnika uplati strankama po 1 kunu, a za vijećnicu 1,10 kuna, a ne kao do sada 3200 kuna, odnosno za žene 3520 kuna.

To godišnje HDZ-u osigurava 817.920 kuna, Mostu 387.840 kuna, HGS-u 276.480 kuna, SDP-u 272.640 kuna, Pametnom 161.280 kuna te po 38.400 HSS-u i HNS-u.

To je izazvalo brojne replike od Ante Renića iz Pametnog, koji je naglasio kako je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije završavao godine i "viškom" od 10 milijuna kuna i nije se pametno ulagalo u specijalizacije, te prijedlog davanja stranačkog novca u te svrhe, pa i plemenite, nije korektno prema malim strankama.

Nevenka Bečić iz HGS-a istaknula je kako nitko ne sprječava nikoga da donira svoj novac, da njezina stranka uvijek donira humanitarno. Josip Lešina (HDZ) pojasnio je kako je zakonom definirano financiranje stranaka, na što je "mostovac" Petar Maretić kritizirao kako to nije novac stranaka, već sredstva koje porezni obveznici uplaćuju u proračun te neka simpatizeri financiraju rad stranaka, a ne građani.

– Divit ću se Mostu ako daju svoj novac, poštovat ću vas, no amandman je vaš blef – kategoričan je bio Ante Sanader (HDZ), dok je njegova stranačka kolegica Marija Čizmić ponovila kako je to zakonska obveza te nema smisla o tome raspravljati.

– Pa ispoštujmo zakonsku obvezu i dajmo amandman na glasanje – tražio je Bulj, no Petroslav Sapunar, predsjednik Skupštine, na primjedbe kako amandman nije po zakonu, nije želio taj prijedlog staviti na glasanje.

Sve to je izazvalo povišene tonove, i s jedne i druge strane, i opomenu za Bulja, no nakon savjetovanja stručnih službi, amandman je stavljen na glasovanje. Za njega su bili samo "mostovci", njih 6 od 44 vijećnika, pa je sva rasprava i vika, bila nepotrebna jer vladajući imaju – većinu.

'Mladi, ne radite kao mi'

Jednoglasno, s 35 glasova je usvojeno izvješće o radu Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije za 2018., koje je skupštinarima predstavio Josip Perkušić.

Svi su pohvalili, i vladajući i oporba, angažman mladih, no Vedran Lendić (SDP) uputio je mladom naraštaju jednu znakovitu poruku:

– Gledajte u nas i ne radite ništa što mi radimo. Žao mi je što je tako, i naše rasprave u Skupštini su vam pokazatelj kako ne trebate raditi. Poslušajte me i radite drukčije...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:55