"Pršut ima najdulju, stoljetnu tradiciju u Dalmaciji. Zbog svog specifičnog okusa i načina spravljanja, doživljava ga se kao vrhunac i mjerilo za dobro u kulinarstvu. Kraljevski status zaslužuje kvalitetom i kakvoćom koja se mjeri okusom, bojom, mirišljavošću, mekoćom odnosno svježinom, premda su ti elementi vrlo istančani, od sladokusaca uvijek prepoznatljivi.
A tajna se skriva valjda u umijeću, pažnji, strpljivosti, ali i vremenskim uvjetima. Za pršut je veoma važan geografski položaj, gdje se odvija beskrajna igra planinskog i morskog zraka..." - piše o najslavnijoj dalmatinskoj deliciji splitski umjetnik, putopisac, novinar i jedriličar Damir Vrdoljak Mandeta, a upravo je pršut postao i glavni junak mini prizora na popularnoj satiričnoj stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca.
Romantičan i poetičan, a bome i sasvim životno prizeman prizor pršuta, snimljen na izvjesnom žrnovačkom balkonu, kojeg je vlasnik izložio poželjnim strujanjima bure koja je nemilo "cipala" minulog vikenda, oduševio je pratitelje stranice.
Brojni su, dakako, željeli detektirati čiji je to točno balkon, rado bi svratili i koju fetu, a mnoge je inspiriralo da na balkone povade "bar ono malo suvoga i kobasica" što drže u špajzi.
Tako da bi se po gradskim balkonima, uz šugamane i mudantine, mogli zavijoriti i bokuni slanine....