StoryEditorOCM
Dalmacijaokrugli stol

Prvi veći val turista samo što nije stigao, poznati splitski poduzetnik predlaže: U hotele i restorane zaposlimo Filipince! Kvalitetni su radnici, a rado bi došli u Hrvatsku

26. veljače 2019. - 18:21

Ususret nadolazećoj turističkoj sezoni u prostorijama HGK-ove Županijske gospodarske komore u utorak je održan okrugli stol "Strana radna snaga - izazovi i rješenja za uspješnu turističku sezonu".

Prvi veći val turista samo što nije stigao, sezona je ponovno obećavajuća, a radne snage kronično nedostaje. Baš zato je organiziran skup predstavnika svih gospodarskih i javnih sektora s ciljem konstruktivne rasprave o aktualnoj temi nedostatka radnika i pronalaženja mogućih rješenja u sektorima turizma i trgovine.

Naime, unatoč ovogodišnjem povećanju kvota dozvola za uvoz radne snage na brojku od 65.100 ljudi, od čega su u turizmu kvote povećane za više od 100 posto, a trgovina je ove godine prvi put navedena u raspodjeli dopusnica za rad inozemnih državljana, radna snaga i dalje predstavlja problem koji muči brojne tvrtke.

U raspravi i pronalaženju mogućih rješenja sudjelovali su predstavnici tvrtki iz spomenuta dva gospodarska područja, koji su iz prve ruke dali uvid u problematiku i stvarno stanje u djelatnostima, te predstavnici regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Policijske uprave, područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatske gospodarske komore te agencija za zapošljavanje iz Hrvatske i BiH.

- Pred nama je uspješna turistička sezona na koju moramo spremno odgovoriti. Nadamo se da će sve informacije koje smo danas dobili svima nama pomoći kako bismo bili još uspješnija turistička destinacija - kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada.

Ino Munitić, vlasnik pomorske agencije "Pasat", koja na brodove ukrcava i strane pomorce, kazao nam je da je kroz neformalni razgovor koji je vodio s direktoricom Vukšić i Jozom Tomašem, predsjednikom Županijske gospodarske komore, došlo do teme zapošljavanja Filipinaca.

- Filipinci su, a to govorim iz dugogodišnjeg iskustva rada s njima kao zapovjednik broda, jako lojalni i kvalitetni radnici, te dobri, pošteni i ponizni - rekao je "Pasatov" vlasnik koji smatra da bi Filipinci turističku ponudu podignuli na još višu razinu.

- Zainteresirani su za dolazak, Hrvatska im je nešto nepoznato, mistično i atraktivno. Vjerujem da s plaćama koje bi hrvatski poslodavci trebali izdvojiti možemo naći vrlo kvalitetnu radnu snagu koja će zadovoljiti sve uvjete koje traže restorani, hotelijeri i svi ostali koji imaju nedostatak radne snage - dodao je Munitić, dok je ugostiteljica Žana Alfirević, predstavnica strukovnih grupacija trgovine i turizma u Županijskoj komori, govorila o problemima koje ima prilikom pronalaska kvalitetne radne snage.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:11