StoryEditorOCM
Dalmacija'antisrpska kampanja'

Srbijanski šef diplomacije bijesan zbog spaljivanja lutke Pupovca u Kaštelima: Je li to generalna proba za nešto što mu se sprema? Hrvatske vlasti ovakve incidente trebaju ozbiljno shvatiti

4. ožujka 2019. - 14:00

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je u ponedjeljak sve hrvatske dužnosnike da ozbiljno shvate svaki incident i napad na Srbe i, u povodu performansa s paljenjem lutke Milorada Pupovca i simuliranja napada na vaterpoliste Crvene zvezde na karnevalu u Kaštel Sućurcu, poručio: "Dosta su se šalili".

Spalili 'Pupovca', plesali Užičko kolo, bacili u more 'Zvezdinog vaterpolista': sućuračke maškare tradicionalno pravovjerne

"Ovo što se događa u Hrvatskoj dokaz je da su naše ocjene o antisrpskoj kampanji u toj zemlji potpuno opravdane. Sve je posljedica toga što se, umjesto jednoglasne osude, uvijek pojave i neki koji bi da relativiziraju napade i divljanje", izjavio je za Večernje novosti od ponedjeljka Ivica Dačić.

Tom je ocjenom Dačić reagirao na spaljivanje lutke saborskog zastupnika SDSS Milorada Pupovca na karnevalu u Kaštel Sućurcu, te igrokaz nedavnog napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi, naglasivši kako takve incidente treba shvatiti ozbiljnije nego li dosad.

"Na karnevalu u Kaštelima simuliran je linč srpskih sportaša na splitskoj Rivi i zapaljena lutka s likom Milorada Pupovca", podsjećaju Večernje novosti, uz Dačićev komentar da su "umjesto snažnih osuda i isprika zbog neviđenog skandala" koji se nedavno dogodio u Splitu, "stigle nove provokacije".

"Ako se iz pokušaja linča vaterpolista Crvene zvezde izrodio igrokaz za široke narodne mase - trebamo li strepiti i da bi 'šala' sa spaljivanjem lutke Pupovca mogla bude generalnom probom za nešto što se sprema njemu kao lideru Srba?", upitao je Dačić i pozvao na ozbiljnije reakcije dužnosnika u Hrvatskoj.

"Zato pozivamo sve hrvatske dužnosnike, na svim razinama, da ozbiljno shvate svaki incident i napad na Srbe. Dosta su se šalili", naglasio je Dačić.

Večernje novost ukazuju i na reakciju sudionika maškara u Kaštelu: "Da skandal na maskenbalu u Kaštelima bude veći, okupljeni građani su s odobravanjem propratili spaljivanje lutke na lomači, uzvikujući 'Pupovac se pretvorio u pepeo'".

List prenosi i ocjenu hrvatskog kolumnista Drage Pilsela objavljenu na Twiteru.

"Ali, kada vidim kako pale lutku Milorada Pupovca u Kaštel Sućurcu, tada shvaćam da je i to zabava maloumnih fašista koje bi sve do jednog trebalo pobacati u more. Mada, ne verujem u njihovo otrežnjenje", napisao je Pilsel. 

Nakon incidenta u Splitu premijer Andrej Plenković u više je navrata oštro osudio huliganski napad na trojicu vaterpolista Crvene zvezde usred bijela dana na splitskoj rivi, rekavši da su takvi slučajevi  krajnje neprihvatljivi i nikako ne doprinose slici niti Grada Splita niti Hrvatske "onakve kakvu je mi želimo".

"Radi se o neugodnom i lošem događaju.To najoštrije osuđujemo, krajnje je neprihvatljivo. Policija je djelovala i huligani su identificirani i uhićeni. Hrvatska vlada najoštrije osuđuje takva ponašanja i očekujemo da policija, a kasnije i pravosuđe rješavaju ovakve slučajeve koji su nedopustivi i nikako ne pridonose slici niti grada Splita niti Hrvatske onakve kakvu je mi želimo", kazao je Plenković na sjednici vlade nakon incidenta.

Hrvatski vaterpolo savez kao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara također su osudili napad na vaterpoliste Crvene zvezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:09