StoryEditorOCM
Dalmacijadobio sudsko zadovoljštinu

Zbog naftne mrlje na cesti Grad će platiti više od milijun i pol kuna: otočanin na skuteru naletio na masnu fleku, pao s motora i ostao bez noge; Za sud nema dileme tko je kriv za nesreću

16. ožujka 2019. - 11:20

Grad Hvar morat će, ako presuda suda u Starom Gradu postane pravomoćna, isplatiti više od milijun i 100 tisuća kuna plus zatezne kamate zbog naftne mrlje na kolniku u Ulici braće Buzolić u Hvaru, zbog koje je danas 55-godišnji Ivan Selak prije sedam i pol godina doživio prometnu nesreću i ostao bez lijeve noge.

Gradske su vlasti na svojim službenim stranicama kao "potencijalnu obvezu po sudskom sporu" sa Selakom navele da je taj iznos oko milijun i 600 tisuća kuna.

Sutkinja Stalne službe splitskog Općinskog suda u Starom Gradu Miljana Srhoj Buratović odlučila je da Grad Hvar mora Selaku platiti 510 tisuća kuna zbog povrede prava osobnosti, oko 157 tisuća kuna rente po osnovi izgubljene zarade (plus oko 1700 kuna mjesečno ubuduće), nešto manje od 215 tisuća kuna za tuđu pomoć i njegu (uz 2170 kuna mjesečno ubuduće) te 221.544 kune sudskih troškova.

Selak je tog 24. srpnja 2011. godine, kako je iskazao na sudu, radio u noćnoj smjeni u "Sunčanom Hvaru", gdje je bio zaposlen kao portir, te je nakon smjene otišao kući, odmorio se i oko 10 sati skuterom krenuo obaviti kupnju. Vozio je 20 kilometara na sat i neposredno prije ulaska u zavoj u Ulici braće Buzolić naletio je na naftnu mrlju. Izgubio je kontrolu nad skuterom, pao i kraće vrijeme bio je u šoku. Nakon što su se počeli okupljati susjedi, stigla je i ekipa Hitne pomoći te je helikopterom prevezen do KBC-a Split, gdje su mu liječnici pokušali spasiti lijevu nogu, no nisu uspjeli te je amputirana.

– Još tri, četiri osobe su na istome mjestu zbog te mrlje doživjele nesreću, ali sa znatno lakšim posljedicama, a poslije sam čuo da su tu mrlju pokušali ukloniti komunalci, a potom i vatrogasci – kazao je Selak, koji je u vrijeme nesreće imao 47 godina.
Kako su prije nekoliko godina u Slobodnoj Dalmaciji govorili Selak i njegovi susjedi, zanimljivo je da, koliko su tada znali, ni u jednoj situaciji nije bila identificirana osoba koja je prolila gorivo usred zavoja.

Policijski očevid pokazao je da Selak nije prekoračio brzinu vožnje te da je jedini uzrok nesreće masna mrlja na kolniku.
Na suđenju je sudski vještak Stanko Smodlaka kazao kako "nije točna konstatacija tuženika da je naftna mrlja duga oko tri metra, nego je duga 15-20 metara".

Zastupnik Grada Hvara pokušao je, među ostalim, uvjeriti sud da je kolnik bio mokar i klizav, a da je na mopedu bio minijaturni pneumatik, dok je kolnik širine šest metara, te da je to mogući uzrok nesreće, na što je vještak Smodlaka kazao da to "u prometno-tehničkom smislu nije vjerodostojan podatak".

– U konkretnom slučaju sud drži da je masna mrlja na nerazvrstanoj cesti opasna stvar. Naime, iz provedenog dokaznog postupka ovaj je sud neospornim utvrdio da je dana 24. srpnja 2011. godine na nerazvrstanoj cesti u Ulici braće Buzolić 19 u Hvaru masna mrlja bila uzrok prometne nesreće. Do nesreće je došlo upravo zbog propusta tuženika (Grada Hvara) u održavanju javne ceste koja prolazi kroz naselje (čišćenje javnih cesta) – istaknula je, među ostalim, u svojoj presudi sutkinja Srhoj Buratović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 19:54