StoryEditorOCM
Dalmacijavisi nad bezdanom

Stanovnici Imotske krajine u panici zbog prometnice oštećene u potresu: Cijela bi cesta mogla završiti u ponoru! Tu prometuju i školski autobusi, nitko nam ne želi pomoći

18. ožujka 2019. - 17:08
VINJANI_GORNJI_Josip_Aracic_i_Zvonimir_Kukavica-1.JPG

Prošlogodišnji potres početkom rujna, koji je uspaničio stanovnike Imotske krajine ponajprije zbog nestanka vode u rijeci Vrljici, donio je glavobolje i onima koji žive u brdskim dijelovima grada Imotskog.

Vrljika se, kažu nam u zaseoku Aračići u Vinjanima Gornjim, vratila na svjetlo dana, ali nama je ostao problem koji se do današnjih dana nije riješio. Upravo kod zaseoka Aračići tik do kuća dvije su velike suhe kraške vrtače koje stanovnici nazivaju suhim jezerima.

Provalije su to koje se obrušavaju i do sto i pedeset metara. Tik do ruba sjevernog suhog jezera, niti metar udaljenosti, frekventna je lokalna prometnica koju svakim dan koriste na stotine stanovnika zaseoka Aračići, Kukavice, Jovići, Tomasovići, Šteke, Juroši, Lončari, Delipetri, Galići, Đereci.

Tu prometuju lokalni školski autobusi, prođu i kamioni, da ne govorimo da uz rub prometnice prolaze djeca.

- Tako je - veli nam Josip Aračić iz istoimenog zaseoka.

- Taj potres urušio je ogroman dio stijena i zemlje u našem sjevernom suhom jezeru, a osamdeset centimetara od ruba asfaltne prometnice je sada bezdan. Već je i načeti asfalt popucao, cijela će cesta otići u bezdan. Ne daj Bože tragedije pa da neki autobus ode u provaliju. Nekoliko puta smo zvali Županijske ceste jer su nam kazali da su one nadležne, ali nitko nam se nije javio. U panici smo, pa vas novinare molimo za pomoć - veli nam Josip.

Dok smo s njim razgovarali i fotografirali veliki odron, zaustavio se svojim automobilom i Zvonimir Kukavica iz obližnjeg zaseoka.

- Dajte napišite nešto. Ovo već stoji više od pola godine i svaki put kada krenem kući ili od kuće promislim na taj dio kod Aračića kuća. Ne daj Bože da se sada odroni. A doli nizbrdo je sto i više metara rupetine. Treba hitna sanacija toga dijela - veli Zvonimir.

- Mi smo ovdje u selu pokušali sami donijeti neke prijedloge kako to riješiti, ali čini mi se da struka mora kazati zadnju riječ, jer je problem specifičan. Taj odron stvorio je rupu ispod same prometnice i zato se bojimo da cijela prometnica ne završi u jezeru. Jedino rješenje je njezina dislokacija sa sjeverne strane. Tu se radi o pedesetak metara nove ceste i mislimo da bi sve bilo riješeno. Da nam sada i stave neke zaštitne znakove ili eventualno neku željeznu ogradu, to neće ništa riješiti, jer suho jezero diše i svakim danom se odroni neki njegov dio - kazuje Josip Aračić.

Kako doznajemo, mještani ovih zaselaka očekuju hitnu sanaciju toga dijela lokalne prometnice. U protivnom će, kako doznajemo, svi oni izići na miran prosvjed kako bi ukazali da su im životi ugroženi.

Županijska uprava za ceste ne odgovara na naš zahtjev

- Znamo za taj problem. Nakon urušavanja na lice mjesta je izišao naš komunalni redar i snimio situaciju. Prometnica jest u rangu lokalne, ali je pod ingerencijom Županijskih cesta i mi smo još 12. prosinca prošle godine uputili dopis ŽUC-u sa zahtjevom da se taj dio prometnice sanira, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. I ja sam za trajno rješenje, a ne samo za privremeno, jer baš taj dio je zbog suhih kraških vrtača vrlo opasan - riječi su imotskoga gradonačelnika Ivana Budalića, koji je razgovarao i sa stručnjacima kako bi izišli na teren i predložili način hitne sanacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:25