StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT od MILIJUN KUNA

Urušila se u more i postala opasna: nakon tri godine čekanja kreće 'hitna' sanacija rive na Čiovu

Piše Gordana Dragan
9. travnja 2019. - 11:07
Za razliku od čiovske, trogirska riva je uređena i održavana

Mnogi će kazati da je trogirska riva jedna od najljepših na Jadranu, ali zato ona s druge njezine strane na Čiovu u izuzetno je lošem stanju te već godinama vapi za sanacijom.

Svjesni su toga i u Gradu Trogiru, no njezino održavanje nije u njihovoj nadležnosti, pa s nestrpljenjem očekuju kada će Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije čija je to obveza prionuti tom poslu.

Lučka kapetanija iz Splita koja vrši nadzor objekata na pomorskom dobru u više navrata na teren je poslala svoju inspekciju sigurnosti plovidbe koja je utvrdila da se dio rive na zapadnoj strani uz koju je godinama privezana "čelica" u cijeloj dužini toga broda 20-ak metara urušio u more te da je opasno po tom dijelu prolaziti.

Uočeno je to još prije tri godine, doznajemo iz Lučke kapetanije, koja je županijskoj Lučkoj upravi izdala nekoliko rješenja za hitnu sanaciju toga dijela rive, a posljednje krajem prošle godine.

No, reakcije nije dosada bilo pa smo na zahtjev brojnih zainteresiranih građana odlučili pitati ravnatelja Lučke uprave Domagoja Maroevića kada će početi radovi i spomenuti problem riješiti.

- Projekt sanacije je upravo završen, a kako se radi o hitnoj sanaciji, ovih dana pristupit ćemo prikupljanju ponuda za odabir izvođača radova i odmah nakon toga krenuti u posao. Riječ je o prvoj fazi sanacije čiovske rive, odnosno o tom kritičnom dijelu dugom dvadesetak metara koja će stajati 350.000 kuna plus PDV. Planiramo da će ti radovi biti gotovi do polovice lipnja - istaknuo je Maroević.

Dodao je kako će se obnovi ostalog dijela rive do starog Čiovskog mosta pristupiti nakon turističke sezone ili početkom iduće godine.

- Cjelokupna obnova stajat će milijun kuna - zaključio je Maroević.

Podsjetimo, uz čiovsku rivu već u predsezoni privezuju se brojni turistički brodovi koji prevoze goste na izlete, gliseri te ribarski brodovi. Ona ljeti vrvi turistima koji čekaju red za ukrcaj u brodove te njome prolaze i šetaju se domaći i stranci kako bi zaobišli prometne gužve na cesti koja je uz nju.

Njezin sadašnji izgled je iz vremena kada je izgrađena prije stotinjak godina. U međuvremenu nije bilo većih zahvata na njezinu uređenju, pa je "zub vremena" učinio svoje i došlo je do urušavanja tih dvadesetak metara, što je potaknulo potrebu za potpunom obnovom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:01