StoryEditorOCM
DalmacijaNEVJEROJATNO, ALI ISTINITO

Makarskom vlada stranka koja više ne postoji i koja se raspala još prije izbora!? Pročitajte sve o letećem cirkusu Hloverke Novak Srzić i lokalnim fikusima

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
14. travnja 2019. - 11:24

Ako je istina da leptir doista ima najkraći životni vijek, onda bi ga se moglo usporediti i sa životima političkih stranaka u Makarskoj, i to onih koje participiraju u Gradskom vijeću. Konkretno, riječ je o HSLS-u Makarska koji u Vijeću ima dva vijećnika u neslužbenoj koaliciji s HDZ-om, a radi se o Hloverki Novak Srzić i Ivanu Periću, vijećnicima s liste HSLS-a izabranima od strane Makarana. Uz to, nakon lokalnih izbora Novak Srzić došla je na čelo makarske Turističke zajednice.

I sve bi to bilo posve normalno i politički logično da kojim slučajem u Makarskoj doista postoji HSLS čija je lista za vrijeme lokalnih izbora "izbacila" Novak Srzić i Perića. Jer, HSLS se "raspao" i prije lokalnih izbora, živio je tek dva mjeseca, od ožujka do svibnja, taman dovoljno da Hloverka i Perić budu izabrani.

Naime, obnoviteljska i izborna skupština HSLS-a Makarska održana je točno prije dvije godine za vrijeme priprema za lokalne izbore. Tada je za predsjednika ogranka izabran Jakov Bilić, dok je potpredsjednik bio Jure Pribisalić. Tada je HSLS ponovno, ali nakratko, oživio na makarskoj političkoj sceni i to nakon 10 godina hibernacije da bi potom nestao jer u dvije godine nije održan nijedan sastanak niti sjednica Predsjedništva.

Zapravo je HSLS, kako se sada da zaključiti, obnovljen samo kako bi "izbacio" svoju listu za lokalne izbore, tako je na koncu ispalo, iako se na obnoviteljskoj skupštini javno govorilo kako će stranka "poremetiti sklad i mir koji vlada u političkom životu". Imali su i kandidatkinju za gradonačelnicu, Hloverku Novak Srzić, naravno.

Citirana izjava bila je dio govora predsjednika Županijskog HSLS-a Branka Radačića, kojega smo kontaktirali i prošlog tjedna.

No, prije nego vam predočimo nadasve zanimljiv razgovor s Radačićem, prvo smo provjerili stvarnu situaciju u makarskom HSLS-u, da vidimo kako je i zašto došlo do raspada stranke. Prema riječima nekadašnjeg člana Izvršnog odbora Gojka Pribisalića, koji je u HSLS bio prešao iz HSS-a kojemu je bio predsjednik, stranka se zbilja raspala još prije lokalnih izbora.

- Sve je počelo zbog nesuglasica oko dogovora za listu i tako je i završilo. HSLS u Makarskoj ne postoji, rasformirali smo se i zapravo smo samo fikusi. Dobili smo poziv iz Splita sa zamolbom da se ponovno oformimo, ali nećemo jer to nema smisla - kaže nam Pribisalić.

Dodaje kako se stranka nakon lokalnih izbora 2017. godine nikada nije niti sastala, a sjednica nije održana od obnoviteljske skupštine. Isto nam je potvrdio i tadašnji predsjednik Jakov Bilić koji je Županijskom HSLS-u isporučio ostavku na funkciju.

- HSLS je za mene završena priča, podnio sam ostavku na dužnost jer cijela situacija zbilja nema smisla. Tada smo imali oko 50 članova - veli Bilić.

A na njegovu izjavu nadovezuje se i Pribisalić:

- Čim je Bilić službeno dao ostavku, dat ću je i ja jer cijela situacija u stranci ne funkcionira od samog početka. Niti smo se ikada sastali od ožujka 2017. godine niti postojimo.

Tvrdi kako će se oko detalja vezanih za svoju ostavku morati sastati s predsjednikom Županijskog HSLS-a Radačićem.
A što o nepostojećem HSLS-u, na čijoj je listi bila kao kandidatkinja za gradonačelnicu Makarske, a uz to je i stranačka vijećnica, kaže Hloverka Novak Srzić?

- Članica sam HSLS-a i nije mi poznato da se makarki ogranak rasformirao, no bez obzira na to meni stranačka pripadnost nije važna, ni sada niti je ikada bila, tako da u slučaju formalnog "gašenja" ja u Vijeću ostajem kao nezavisna vijećnica jer mi je jedini cilj raditi za dobrobit Makarske i mojih sugrađana - kaže Novak Srzić.

Napominje kako će onda imati status kao i njezin kolega Ivan Perić koji nije član HSLS-a, ali je bio na njihovoj listi. Da je uistinu tako, potvrdio nam je i Perić koji kazuje da nije član nijedne stranke.

- Inače nisam HSLS-ovac, već sam za vrijeme lokalnih izbora samo bio na njihovoj stranačkoj listi te sam voljom građana izabran za vijećnika isto kao, primjerice, ministar Zdravko Marić. Nikada u životu nisam bio član nijedne političke stranke - ističe Perić.

Sada se vraćamo na izjavu prema kojoj će HSLS "poremetiti sklad i mir koji vlada u političkom životu", a koju je prije dvije godine izrekao Radačić. Isti onaj Radačić koji nije ni znao da mu se ogranak stranke u Makarskoj raspao čim je otišao doma nakon obnoviteljske skupštine. A ne zna ni kako oživjeti HSLS u Makarskoj pa je za savjet upitao - novinarsku "Kronike".

- Kako dalje, imate li vi neke ideje? - upitao nas je Radačić kada smo mu pojasnili situaciju oko raspada stranke u Makarskoj.

- Ogranak formalno postoji, Skupštini nije istekao mandat, ali zasigurno ću sada pokušati s drugom rundom pregovora. Znam da su pred lokalne izbore u stranci nastala dva različita stava i tu je došlo do manjih nesuglasica, ali mi postojimo u Makarskoj. I članovi postoje, formalno, na papiru, a i Hloverka Novak Srzić je naš član, mada je njezina aktivnost usmjerena više na turizam nego na stranački rad - trudi se Radačić kojemu smo ponovili da je i predsjednik ogranka službeno dao ostavku što kani napraviti i dopredsjednik.

- Županijski HSLS će stati iza makarskog ogranka i ljudi koji su željni nastaviti dalje s radom stranke pa ću se ovih dana s njima sastati i vidjeti kako i na koji način dalje - zaključuje Radačić.

Situaciju oko makarskog HSLS-a namjeravali smo pojasniti i predsjedniku stranke Darinku Kosoru čija nam je tajnica iz HSLS-a Zagreb kazala da je šef na sastanku u Saboru nakon čega će nas odmah nazvati. Ali, nažalost, nije, tako da smo ostali uskraćeni za njegov komentar.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:57