StoryEditorOCM
DalmacijaZdanje vrijedno osam milijuna kuna

Sobe izgrađene za potrebe sportaša nikad niti jednog sportaša nisu vidjele, eno ih danas u rukama privatnika koji ih iznajmljuje turistima

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
18. travnja 2019. - 10:27

Kada su u listopadu 2016. godine, dok je Makarskom vladao SDP na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, svečano započeli radovi na rekonstrukciji stare upravne zgrade od 900 kvadrata na Gradskom sportskom centru, projektu vrijednom osam milijuna kuna, zasigurno se nije niti sanjalo da će samo nakon dvije godine 13 soba umjesto za sportaše, biti namijenjeno turistima.

Naime, potpuna rekonstrukcija zelene zgrade koja je 2017. godine dobila uporabnu dozvolu realizirana je uz potporu Fonda za zaštitu okoliša koji je osigurao 60 posto bespovratnih sredstava pa je Gradu Makarskoj i JU Park prirode Biokovo dodijelio oko pet milijuna kuna od čega Gradu 1,5 milijuna, a PP Biokovo 3,5 milijuna kuna. Ostatak je plaćen iz gradskog proračuna, a JU Park prirode Biokovo uložila je još oko dva milijuna kuna za uređenje prezentacijske multimedijalne dvorane koja se nalazi u prizemlju.

Na prvomu katu su kancelarije Parka prirode Biokovo i ured u koji je uselila TZ Makarska, a na drugomu se nalazi spomenutih 13 soba. Premda je bivša vlast najavljivala kako će se na prvomu katu nalaziti i uredi JU Gradski sportski centar, a 13 soba će se koristiti za prijem sportaša, situacija se od 2016. godine bitno promijenila. Naime, lani je Grad raspisao natječaj za davanje u zakup gradskog poslovnog prostora na pet godina, prizemlja i drugoga kata stare upravne zgrade od 355,6 kvadrata po cijeni od 60 kuna za kvadrat mjesečno čime se gradska blagajna svakog mjeseca napuni sa 21.336 kuna ili godišnje 256 tisuća kuna, a za pet godina to je iznos od 1,2 milijuna kuna.

Tako je zakupac drugoga kata (stubišta, hodnika, balkona od 12 kvadrata, recepcije i 13 soba s kupaonicama ukupne površine 250 kvadrata) postala tvrtka "Bismark" iz Solina koja sada lijepo iznajmljuje 27 ležajeva jer je riječ o 12 dvokrevetnih i jednoj trokrevetnoj sobi.

Dio za iznajmljivanje zove se "SoBe Rooms Accommodation Makarska", a smještajni kapaciteti iznajmljuju se na booking.comu pa se tako za sedam dana noćenja u dvokrevetnoj sobi plaća 252 eura, a u jedinoj trokrevetnoj 294 eura što znači da je u dvokrevetnoj noćenje oko 35 eura ili 273 kune, u trokrevetnoj 43 eura ili 326 kuna.

Zgrada je, uglavnom, zaobišla prijem sportaša, ali i Javnu ustanovu Gradski sportski centar koji u istoj nema niti sobička što nam je potvrdio ravnatelj Joško Kosović.

- JU GSC ne upravlja zgradom niti imamo ikakve veze s njom - kaže nam Kosović.

S druge strane, JU Park prirode Biokovo kancelarije na prvomu katu i multimedijalni centar koristi nakon potpisanog ugovora s Gradom o 10-godišnjem korištenju na osnovu bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša za što su se prije početka rekonstrukcije i dizale ruke na sjednicama Gradskog vijeća.

Prema riječima ravnatelja JU Park prirode Biokovo Velimira Vidaka Buljana, Ustanova je s Gradom potpisala ugovor o zajedničkom ulaganju.

- 165 kvadrata u kojima se nalaze uredi i 170 kvadrata prezentacijskog centra dano nam je na osnovu ulaganja Fonda za zaštitu okoliša na rok od 10 godina nakon čega ćemo plaćati najam - objašnjava Vidak Buljan.

Davanjem u najam zgrade za koju se "borilo" na Gradskom vijeću u mandatu SDP-a ogorčen je bivši gradonačelnik Bilić koji ne može pojmiti da se sobe iznajmljuju turistima, a ne kao što je prvotno bilo namijenjeno u korist GSC-a i sportaša.

- Meni nije normalno da je Grad dao u najam 13 soba kojima je trebao upravljati isključivo GSC s time da su sobe, uz sportske momčadi, trebale koristiti Gradu i za prijem prijatelja i delegacija ili izvođača za vrijeme održavanja Makarskog kulturnog ljeta. Glavni cilj nam je bio da se od najma soba "popravi" budžet Gradskog sportskog centra, a ovako na kraju GSC nema nikakvog doticaja ni veze sa zgradom - kaže nam Bilić.

Nadodaje da su u sobama trebale biti smještene momčadi koje dolaze na sportske pripreme u Makarsku i koriste atletsku stazu i dvoranu čime bi se pridonijelo razvoju sportskog turizma.

Drukčijeg mišljenja je aktualni gradonačelnik Jure Brkan koji kaže da on i njegovi dogradonačelnici nikada nisu ni spominjali da će se sobe koristiti za sportaše.

- Sobe u upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru dane su u najam jer je to bila jedina logična odluka budući da se Grad kao jedinica lokalne samouprave ne može baviti iznajmljivanjem soba, a pokraj toliko smještajnih kapaciteta koje imamo u Makarskoj nema logike ni da to radi GSC. Izjave da će dio smještajnih kapaciteta u upravnoj zgradi biti korišten za smještaj sportaša, davane su u vrijeme bivše vlasti, a ni ja niti moji zamjenici to nismo nikada ponovili i zato bi bivšu vlast trebalo pitati kako su mislili razvijati sportski turizam s 13 soba i ukupno 27 ležajeva - veli Brkan.

Gradonačelnik napominje kako može potvrditi da je gradska uprava nakon sagledavanja situacije u kojoj je bilo "puno repova i nedoumica" oko cijelog projekta stare upravne zgrade, odlučila da će sobe dati u najam pa je obavljena kompletna zakonska procedura. Kako kazuje, početna mjesečna zakupnina objavljena u natječaju iznosila je 60 kuna +PDV po kvadratu, a ugovorena 60,18 kuna uvećana PDV.

- Za korištenje prostora zakupnik osim zakupnine, snosi troškove komunalne naknade, naknade za uređenja voda, odvoza otpada, troškove električne energije, vode i ostale koji proizlaze iz korištenja navedenog prostora. Smatram da smo po pitanju smještajnih kapaciteta, kao i cijelog projekta stare upravne zgrade, napravili najbolje moguće u uvjetima koje smo zatekli - zaključuje Brkan.

Gazda Duvnjak je zadovoljan

A kako ide iznajmljivanje objekta "SoBe", upitali smo vlasnika solinske tvrtke "Bismark" Stanka Duvnjaka koji nam je odmah kazao da ne zna ništa o povijesti rekonstrukcije stare upravne zgrade niti o njezinoj namjeni, već se samo regularno lani javio na natječaj Grada za najam prostora.

- U srcu lanjske sezone sobe su bile dobro popunjene, mada smo "upali" u iznajmljivanje tek u kolovozu. Sobe iznajmljujemo samo ljeti, a Gradu ugovoreni najam plaćamo svakog mjeseca i da nam se ne isplati, ne bismo ni ulazili u ovaj projekt - kazuje Duvnjak.

Hloverka: Sobe su bespotrebno izgrađene

Na prvomu katu upravne zgrade Gradskog sportskog centra od kraja prošle godine nalazi se ured makarske Turističke zajednice koja se preselila iz prostorija na Obali kralja Tomislava. S obzirom da se sada stari prostor i palača Tonoli rekonstruiraju u svrhu prezentacijskog centra, TZ se ne namjerava seliti što nam je potvrdila direktorica Hloverka Novak Srzić koju smo upitali plaća li TZ Gradu najam za kancelariju na novoj lokaciji.

- S Gradom smo potpisali ugovor o petogodišnjem najmu po mjesečnoj cijeni od 5000 kuna. Prema mom mišljenju, u upravnoj zgradi su bespotrebno sagrađene sobe s prvotnom idejom za prijem sportaša jer u Makarskoj ima brojnih hotela i apartmana. Prostor je trebalo urediti na način da se multimedijalnom centru Parka prirode Biokovo mogla dati veća površina - kaže Novak Srzić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:42