StoryEditorOCM
Dalmacijabijesni na institucije

Stanari nebodera u šoku: novi susjed narušio im statiku zgrade jer je od skladišta naumio napraviti apartmane?!; 'Probio je prozore, izgradio stepenice, a inspekciji ni traga'

Piše Ivona Ćirak / Makarska kronika
24. travnja 2019. - 17:53

Nakon što je probio tri prozora na tzv. neboderu na adresi Ulica neretvanskih knezova 2, vlasnik nekadašnjeg skladišta Primorja d.o.o. izgradio je i stepenice.

Intervencijom u prizemlje famozne "pepsi zgrade", čiju je reklamu posljednjih godina zamijenila jedna njemačkog trgovačkog lanca, a izgrađene 1973. godine, narušena je, prema tvrdnjama stanara, statika objekta, što su nam rekli Vidoslav Radić, predstavnik stanara, te susjed mu Lenjin Puharić.

Da su poduzete i pravne radnje vezane za ove radove, potvrdili su nam i u Stambenom gospodarstvu Makarska, no više od ove šture informacije nismo uspjeli dobiti. O čemu se radi, ispričao nam je predstavnik stanara Vidoslav Radić.

- Radi se o tome da je tu bio skladišni prostor, a on je tu probio tri prozora, te se sada ide u prenamjenu prostora, kako bi prostor služio za stanovanje. Iz tog je razloga i probijao prozore - počinje priču Radić.

Tko je, pak, on, informacija je koju smo uputili i Stambenom i koju smo pokušali "iščačkati" od stanara, i tu smo naišli na probleme. Stambeno nam nije odgovorilo na taj dio upita. Stanari vele kako ne znaju, zgrada nije etažirana i u vlasničkom listu je, kako nam veli najmoprimac susjednog prostora agencije "Forca nekretnine", upisana RH.

Radić kaže kako je vlasnik I.P., no da je rođaku iz Makarske dao punomoć. Do nas su došle razne informacije, koje samo potvrđuju koliko se malo zna o investitoru u nekadašnje skladište Primorja d.o.o., pa jedni tvrde da je iz Mostara, drugi da je iz Imotskog, treći da je iz Čitluka...

Nijedna informacija nije provjerena, no navest ćemo sve ono što, kako tvrdi Radić, jesu fakti.

- Prvi dan, kad se krenulo u rezanje prozora, mi smo obavijestili Građevinsku inspekciju i ona u svo ovo vrijeme nije našla za shodno da izađe na teren. Došao je tek statičar koji je utvrdio kako je statika sada ugrožena te kako treba zatvoriti jedan prozor, čime će se djelomično sanirati šteta.

Mi smo investitoru dali rješenje da plati naknadu i da po projektu zatvori taj jedan prozor. Dali smo predmet odvjetniku da pregovara, vlasnik prostora će doći u utorak, a ako se ne uspijemo dogovoriti, idemo s tužbom - rekao nam je Radić.

Zbog stresa vezanog za "adaptaciju" nebodera Radić je, kako kaže, završio kod doktora.

- Završio sam na Hitnoj zbog svih tih dešavanja. Nije to čudno, jer ipak se radi o nosivim zidovima - kaže Radić.

Na naše pitanje strahuje li zbog nalaza koji kaže da je statika ugrožena, odvraća kako sasvim sigurno nikome nije ugodno spavati i živjeti u takvoj zgradi.

Lenjin Puharić, koji također živi u zgradi za koju tvrdi kako je najbolje uređena od svih u gradu, veli kako je ljut na institucije.

- Nema taj investitor suglasnost ni od nas stanara ni od koga. Sve je to rađeno nelegalno, a ja sam ogorčen na neučinkovitost ljudi i institucija koje bi trebale štititi svoje građane. Koliko sam čuo, investitor planira raditi par apartmana u prizemlju. Nazovite Stambeno, tamo će vam sve reći gospođa koja vodi taj predmet - rekao nam je Puharić.

Međutim, do zaključenja pisanja članka nismo dobili odgovore na naša pitanja proizišla iz naknadnih saznanja o ugroženoj statici. Radić tvrdi kako je Stambeno gospodarstvo pokazalo volju da riješi problem.

- Novi je direktor čak obećao kako će o svemu obavijestiti Ministarstvo graditeljstva - dodaje Radić, no nije doznao kakvi su rezultati.

Što se tiče prenamjene prostora iz nekadašnjeg skladišta, prema informacijama kojima raspolaže predstavnik stanara u prizemlju se zgrade planiraju raditi stanovi za sezonske radnike. Službeno očitovanje o namjerama i dokumentaciji investitora, kako smo naveli, nismo dobili.

Ministarstvo graditeljstva više nije nadležno za građevinsku inspekciju koja je od 1. travnja prešla pod Državni inspektorat, tako da općenito vlada prilična blokada informacija koje se neslužbenim putem ne smiju dobiti, a službenim opet, uvijek iz nekog drugog razloga, ne stižu na naš mail.

- Ništa čudno. Kod nas svak radi što i kako mu padne na pamet - zaključuje Puharić.

 

Stanari traže 300.000 kuna, a investitor Planinić kaže: Sve je uredno

Uoči zaključenja broja, doznavši da se raspitujemo o slučaju te da pokušavamo dobiti "drugu stranu", onu vlasnika prostora, kontaktirao nas je njegov opunomoćenik iz Makarske koji nas je naknadno spojio s Ivicom Planinićem.

Prema tvrdnjama investitora i njegova posrednika, imaju konstrukcijski plan statike, a na teren je, kako vele, izišao i sudski vještak.

- Utvrdio je da je sve prema konstrukcijskom planu - kažu tvrdeći kako je sva dokumentacija koja dokazuje kako su radili po zakonu dostupna u Stambenom gospodarstvu.

- U utorak se sastajemo s njihovom odvjetnicom i vjerujem da ćemo se nagoditi - kaže Planinić.

U pismu namjere stanari, kako doznajemo, traže naknadu od oko 300 do 350 tisuća kuna, te zatvaranje jednog prozora.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:52