StoryEditorOCM
Dalmacijašto više malih projekata

Načelnik Vetma: U planu nam je povući i europski novac za Tvrđavu Klis, kanalizaciju, javnu infrastrukturu na području cijele općine, igrališta, ceste...

24. travnja 2019. - 20:20
Jakov Vetma

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament, Dubravka Šuica, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Domagoj Maroević, Tomislav Sokol i Željana Zovko, u srijedu su posjetili Splitsko-dalmatinsku županiju.

Posjetili su Trogir, Kaštel Sućurac, Sinj, Trilj i Solin, a Šuica, Zovko, Pauk i Maroević obišli su i Klišku tvrđavu, gdje je općinski načelnik Jakov Vetma održao predavanje o svim projektima i uspjesima koji su ostvareni zahvaljujući europskim fondovima.

– U interesu nam je raditi na što više malih projekata. Kad sam 2013. godine postao načelnik općine, postali smo članica Europske unije i tada su nam se otvorile mogućnosti financiranja kroz europske fondove te smo samo trebali raditi. U planu nam je povući i novac za Tvrđavu Klis, za kanalizaciju u Klisu i za javnu infrastrukturu na području cijele općine, poput igrališta, cesta, vodova i ostalog što stanovnicima treba – otkrio je planove načelnik Vetma, te se pohvalio i osnovanom agencijom koja piše projekte kojima apliciraju na natječaje EU-a, izmjenom 2500 rasvjetnih tijela u LED rasvjetu i biciklističkim stazama koje se uređuju u fazama.

Spomenuo je i sredstva za produljeni boravak u obrazovnim ustanovama na području općine, a za mjesec dana planiraju aplicirati na natječaj s najnovijim projektom pozornice na Kliškoj tvrđavi i obnovom topničke vojarne.

 

 

– Impresionirana sam svim što je načelnik danas rekao o jednoj maloj općini s 5000 stanovnika i izvornim proračunom od 13 milijuna kuna, koji je gotovo utrostručen na račun sredstava europskih fondova – prokomentirala je Dubravka Šuica, jedna od HDZ-ovih kandidata za izbore za Europski parlament, kazavši da je Općina Klis najbolji primjer onoga zbog čega nam je Europska unija dobra i potrebna u financijskom smislu.

– Nije to jedini razlog zbog kojega smo članica EU-a. Želimo baštiniti i vrijednosti Unije, što i radimo, a uvjerena sam da će se sredstva povlačiti i u budućnosti – dodala je i osvrnula se na često spominjanje konstatacije da je Hrvatska slaba u povlačenju EU sredstava.

– Činjenica je da smo 65 posto sredstava od omotnice koja iznosi 10,7 milijardu eura već ugovorili i da ćemo do kraja godine govoriti o 85 posto sredstava, te da nam je odobreno da tih 10,7 milijardi povučemo do 2023. godine. Od 2021. godine do 2027. godine dobit ćemo novu "omotnicu" od gotovo 10 milijardi eura. Znači, 21 milijarda eura bit će nam dostupna u dva proračunska razdoblja, što je ogroman novac koji je potreban Hrvatskoj da bi se inicirale investicije – rekla je Šuica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:17