StoryEditorOCM
Dalmacijatematska sjednica

Zahtjev Mira Bulja urodio plodom, nakon šest sati donesena jednoglasna odluka: poboljšanje zdravstvenog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji kreće - odmah!

Piše Sandra BarčotBožidar VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA
25. travnja 2019. - 22:20
Dr. Krešimir Dolić

Jednoglasno, s 29 glasova svih prisutnih vijećnika na 21. tematskoj sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije održanoj u četvrtak, usvojen je zaključak o poboljšanju zdravstvenog sustava u prostornoj najvećoj hrvatskoj regiji.

Naime, na zahtjev Mira Bulja iz redova Mosta, te potpisa svih oporbenjaka iz SDP-a, Mosta i Pametnog, zatražena je tematska sjednica, koja je nakon šest sati sastančenja "urodila" odlukama koje bi trebale unaprijediti liječničku skrb za sve stanovnike županije, njih oko pola milijuna koliko ih živi u priobalju, Zagori i otocima.

A upravo je ta rasprostranjenost na velikom teritoriju i rezultirala prvom točkom zaključka – osigurati dostupnost zdravstvene zaštite svakom građaninu županije.

– Drugo je provesti mjere poticaja ostanka liječnika i medicinskih sestara u lokalnoj sredini. Treće, Splitsko-dalmatinska županija će se aktivno zalagati za povećanje upisnih kvota studenata medicine, ali i medicinskih sestara te tehničara u Srednjoj zdravstvenoj školi kojoj je županija osnivač. Četvrta odluka je da će županije i jedinice lokalne samouprave stipendirat studente medicine, a peti je zaključak da će se potaknuti osnivanje turističkih ambulanti zajedno s Ministarstvom turizma, turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave, te kao šesto pridržavati se zakonske odredbe o maksimalnom broju liječnika zaposlenih pri Domu zdravlja. Ovaj zaključak stupit će na snagu danom objave – podvukao je Bulj, iznoseći što se dogovorilo na kraju rasprava.

Jer iako je na "tapetu" bila tek jedna točka dnevnog reda, na početku uz sudjelovanje samo 35 vijećnika, te gostiju iz domene zdravstva, predsjedavajući Skupštinom Živko Nenadić imao je poprilično posla u smirivanju tenzija među parlamentarcima, poglavito kritika upućenih aktualnom ravnatelju županijskog Doma zdravlja Dragomiru Petricu, koji je devet godina vodio ovu zdravstvenu ustanove te se nije prijavio za novi mandat.

Bitka za novog šefa Doma zdravlja: dr. Petric se neće kandidirati za novi mandat, na njegovo mjesto žele dvije liječnice 

Probleme u sustavu, što bi trebalo poboljšati, što dobro funkcionira a što je u katastrofalnom stanju iznijeli su redom gosti-stručnjaci: Katarina Radman, voditeljica regionalnog ureda HZZO-a, Krešimir Dolić, predstavnik Hrvatske liječničke komore, ujedno i zamjenik ravnatelja KBC-a Split, Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Maja Đirlić, specijalistica ginekologije pri Domu zdravlja, kao i Denis Mladinić-Vulić, predsjednica sekcije pedijatara HUG-a, zatim Marija Divić, predsjednica sekcije ginekologa HUG-a, potom i Željko Matić, djelatnik Doma zdravlja, kao i Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

Na vijećnička pitanja odgovarali su i Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, te sam ravnatelj Doma zdravlja Dragomir Petric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:16