StoryEditorOCM
DalmacijaTRAŽE SVOJE NAKNADE

Nevjerojatna situacija u Šestanovcu: načelnik vijećničku naknadu isplaćuje samo vladajućoj većini, oporbi poručuje - 'Ako budete dobri, možda štogod i dobijete'

6. svibnja 2019. - 00:31

- Ako budete dobri, možda štogod i dobijete - svojedobno je šestanovački načelnik općine Pave Čikeš na sebi svojstven način objasnio razloge neisplate vijećničkih naknada lokalnim oporbenjacima koji, eto, već skoro pa godinu dana ne primaju zakonom propisanu naknadu. Iz tog razloga šestanovačka oporba najavila je tužbu zbog ovih "odgojnih" mjera za koje kažu da nisu zabilježene u novijoj hrvatskoj povijesti.

Vijećnička pitanja bez odgovora

- Reći da je nismo ni zaslužili, graniči sa zdravim razumom. U nekoliko navrata tražili smo očitovanje zbog čega nas se omalovažava i uskraćuje za nešto što nam pripada. Na našu opomenu pred tužbu, dobivamo pisani odgovor od pravne zastupnice Općine Šestanovac, kako nismo konstruktivni i neredoviti na sjednicama vijeća iako ni sam načelnik u zadnje dvije godine ne dolazi na te iste sjednice, a izvješće o njegovu tobožnjem radu plasira u pisanom obliku o kojem se i ne vodi nikakva rasprava. O našoj nazočnosti na sjednicama dovoljno je pogledati zapisnike iz kojih je razvidno jesmo li prisustvovali ili nismo. Kao grijeh na teret nam se stavlja kako konstantno posredstvom medija, medijskoj publici plasiramo sasvim lošu sliku o općini u odnosu na ono što ona stvarno predstavlja, a što ni u kojem slučaju ne može doprinijeti boljitku mjesta, te samim podnošenjem kaznenih prijava protiv načelnika, koje smo podnijeli prije deset mjeseci, dokazuje se da eto mi svojim djelovanjem ne pokazujemo zajedništvo i slogu, što je, prema njihovu mišljenju važno za kvalitetan život u svakoj sredini. Pametnome dosta - tvrdi Ante Tavrić (Nezavisni), jedan od petorice oporbenjaka aludirajući na stalno kršenje poslovnika i statuta od vladajuće većine. Jedno o tih kršenja je i neodgovaranje na vijećnička pitanja ili samo na ona za koje Čikeš procijeni da bi to trebalo.
Nadalje, podnositelje opomene krivi se kako su i sami predlagali izmjene odluke o isplatama vijećničkih naknada, pa je po mišljenju vladajućih, očito nesuglasje oko pitanja visine iste, jer Vijeće još uvijek nije izglasalo odluku o njezinoj promjeni.

- To nema nikakve veze sa stvarnim stanjem. Vijećnička naknada iznosi 300 kuna. Vijećnici iz sastava vladajuće većine redovito primaju tu naknadu, dok je nama iz samo njima poznatih razloga uskraćuju. Ne znam što bi trebalo učiniti da se netko smiluje i uplati nam zasluženi iznos - gorljivo će Suzana Šarić (HDZ) i nastavlja.

Pogrdna imena

- Omalovažava nas se na sve moguće i nemoguće načine. Na sjednicama vijeća nazivaju nas raznim pogrdnim imenima što meni kao ženi nije shvatljivo. Svašta smo tamo doživjeli. Pozivamo sve relevantne službe da dođu na jednu od sjednica, pa da se uvjere kako se to vodi. Umjesto da nas se štiti, predsjednik Vijeća dozvoljava anarhiju i pljucanje po nama - tvrdi Suzana Šarić.

Za nju kao i za njezine parlamentarne kolege, radi se o revanšizmu koji načelnik navodno provodi prema njima i njihovim obiteljima. Umjesto da prizna pogreške i traži oprost, a sve za dobrobit svoga kraja, on, prema njihovim izjavama, redovito s čačkalicom u ustima bez pameti i znanja sustavno nazaduje razvoj Općine Šestanovac, vraćajući ih u kameno doba u odnosu na okolne općine. Samim tim da je izbačen iz HSP-a, stranke koju je predstavljao prijašnjih godina, jer na prošlim lokalnim izborima nije ispoštovao zakonom propisanu kvotu žena na svojoj izbornoj listi, dovoljno govori o čovjeku koji, eto, jednako predstavlja sve svoje mještane.

O tobožnjem neradu, o mobingu koji se nad njima provodi, potvrdila nam je i mlada vijećnica Matea Križan (HDD). Taj mobing se prenosi na sve one koji za njega nisu glasali. Ova odluka o podizanju tužbe vijećnika zbog neisplate vijećničkih naknada tek je jedna o nizu podignutih, a tužbama zbog lošeg gospodarenja objektima bivše poljoprivredne zadruge Krajina prijete i lokalni "opegeovci".

- On prijeti svima koji kritiziraju njegov rad odnosno njegov pristup u vođenju općine. To je teško ispričati u nekoliko minuta. Ova neisplata tek je kap u moru, za normalna čovjeka, nerazumljivih postupaka koje on samovoljno provodi. Njegovi vijećnici su tek fikusi koji dižu ruke, a ni sami ne znaju zašto - ogorčeno će najmlađa vijećnica u šestanovačkom lokalnom parlamentu.

Zadnji su, kaže, od svih općina koji još imaju probleme oko vodoopskrbe. Kako bilo što pokrenuti kada nemate osnovnih uvjeta za život. Cijela općina je raskopana prolaskom magistralnog vodovoda i to tako stoji već godinama - tvrdi Hrvoje Šestan (HČSP), mladi čovjek koji u dosadašnjem radu općinskog načelnika, ne vidi nikakvu perspektivu.

Očito se čekaju novi lokalni izbori pa da se zakrpaju rupe, a i to će očito biti prema zaslugama, jer ako niste za njega, nema sumnje vi ste protiv ustavnog poretka - ironično će Šestan.

 

Šikaniranje

Navode o revanšizmu potvrdio nam je i Joško Pejković (HČSP). Ovaj vlasnik obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva nije u mogućnosti plasirati svoje proizvode. Odnosno, kako kaže, šikanira ga se na sve moguće načine.

- Još prije nekoliko mjeseci, odnosno onda kada se uredila tržnica u centru mjesta, pismeno sam zatražio prostor za prodaju svojih proizvoda. Međutim, odgovor ni usmeni ni pisani do danas nisam dobio. Kada sam pokušao prodavati proizvode u centru mjesta na prostoru koji koristi vlasnik poljoprivredne trgovine, a koji mi je izišao u susret, ubrzo sam se trebao pokupiti jer je stigla direktiva od načelnika kako vlasnik ne može ustupati prostor u podnajam. Ne znam kako se boriti protiv čovjeka koji izigrava Boga. Njemu svi moramo biti podložni jer ako ne razmišljaš kako on misli da bi trebao, bolje bi ti bilo da kupiš prnje i seliš se - zaključio je Pejković

 

Kamate za potrebite

Ako vijećnici dobiju spor s općinom što hoće kazati da im se isplati glavnica plus zakonska kamata za razdoblje tijekom kojeg su uskraćeni za zasluženu naknadu, složni su naknadu uzeti, a kamate podijeliti potrebitima u Općini Šestanovac.

 

Da nije u donjoj ladici

Prije deset mjeseci oporbenjaci su podigli kaznenu prijavu protiv načelnika Pave Čikeša pri Državnom odvjetništvu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti koju je na koncu završila na USKOK-u. Zabrinjava ih sporost u rješavanju takvih stvari i sumnje da je njihov predmet završio u donjoj ladici.

- Bojimo se da netko ciljano zadržava naš predmet ne bi li netko dobio na vremenu. Odgovor koji smo dobili, kako su izvidi u tijeku, nekako nam ne ulijeva povjerenje - ustvrdio je Ante Tavrić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:33