StoryEditorOCM
Dalmacijareportaža iz 'duje'

'Sad iman svoj bus isprid kuće, svaki dan ću lipo u spizu u Split': nakon 53 godine pješačenja i po kiši i po buri, Kaštelanka Ana dočekala je jedan od najsretnijih dana u životu

8. svibnja 2019. - 21:30

Nakon 53 godine pješačenja po 10 do 15 minuta do autobusa, i po kiši i po buri, punih ruku spize i kesa, Kaštelanka Ana dočekala je, kako nam je kazala, jedan od najsretnijih dana u životu.

Ukrcala se doslovno na kućnom pragu u autobus koji je u ponedjeljak prvi put krenuo kaštelanskom magistralom, točnije od Zračne luke do Splita. Njezinoj sreći nije bilo kraja, kao i mnogima koji su u ponedjeljak ujutro ušli u popularnu "duju", kojom su se do splitskog Pazara provozali i gradonačelnik Denis Ivanović, dogradonačelnici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić, te direktor "Prometa" Miroslav Delić.

- Ma odlično je šta su uveli ovaj autobus. Cili svoj radni vijek san pješačila na posao, sa posla, i rano i kasno. Ko te pita koliko ćeš hodat. Mora si gonit, tribalo je radit, dite moje. Nek se ta vrimena više ne ponove. Ovo nisan mogla niti sanjat, da ću imat svoj autobus prid kućom i sad ću, virujte mi, svaki dan lipo u spizu u Split. Iman penzionersku pokaznu, ukrcan se, obavin spizu i vrati me opet do prid kuću. Ma sritna san ti da ti opisat ne mogu - oduševljena nam pripovida Ana Zec, koja se u novi "magistrala bus" ukrcala na predjelu Vrila u Kaštel Sućurcu.

I gospođa Iva, koja je u autobus ušla pokraj Vatrogasnog doma u Sućurcu, kaže nam da se preporodila i da je ovo velika stvar za ljude naseljene poviše Magistrale.

- Sve triba čekat, svemu se triba nadat. Evo, mi smo čekali i dočekali naš dugo sanjani autobus i moramo se danas radovat i veselit. Ne da mi se niti pomišljat više da moram deset minuta klipsat do trogirskog autobusa. Koliko san samo cipela izderala sve ove godine, Bože moj dragi - veli naša sugovornica, dok nam gospođa Nedjeljka iz Kaštel Kambelovca dodaje da je nova linija odlična.

- Dite na rame i ajde doli do stare ceste. I tako 50 godina. Šta da ti kažem, ovo je fenomenalno. Sad mogu doslovno iz kreveta u autobus - kaže nam Nediljka Žižić, a svaku njezinu besidu potpisuje i Mara Vlajić i dodaje: Ovo je povijesni dan za Kaštela i sve nas koji živimo poviše kaštelanske Magistrale.

A razloga za zadovoljstvo, gledajući zadovoljne sugrađane, imali su i gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Ivanovićem, koji su se provozali prvom novom autobusnom linijom Magistralom, a vožnju su zaključili u Splitu, nakon čega su otišli na svečanu sjednicu Gradskog vijeća uoči Dana grada i blagdana sv. Dujma.

Početna autobusna stanica za ovu liniju se nalazi ispod Zračne luke Split, potom vozi do Resnika i na Bile, nakon čega se Škabrnjskom ulicom penje do magistrale i zaustavlja pokraj "Vlastitog pogona", gdje se nalazi stajalište.

 

 

Iduća stanica je u Kaštel Starom pokraj "Vukmana", u Kambelovcu prije Reto centra, potom u Gomilici prije glavnog raskrižja, odakle autobus ide u Sućurac preko puta Jadranova igrališta, gdje mu je do sada bila polazišna stanica. Istim putem vraća se na magistralu i zaustavlja kraj Vatrogasnog doma, potom kraj "Roko-sporta" i "Metroa" u pravcu Solina.

- Postojeće autobusne stanice svakako se mogu korigirati jer za to postoji mogućnost. Osluškivat ćemo potrebe građana i njima prilagoditi ovu novu liniju, koja će zasigurno dobro funkcionirati - kazao nam je direktor Delić.

- Linija će imati, zavisno o smjeru o kojem se radi, 29 ili 27 stanica. Predviđeno vrijeme putovanja je 55 ili 60 minuta, ovisno o stanju na prometnicama. Također na prijedlog Grada, tu liniju smo preusmjerili na gornji dio ulaza u Splitu pa će voziti Poljičkom cestom, pokraj obje bolnice i kampusa. U idućih nekoliko tjedana utvrdit ćemo stanje i sukladno tome, prema potrebi, organizirati novi broj i vrijeme, odnosno termine polazaka – ustvrdio je Delić.

- Nismo imali tehničkih mogućnosti da prije realiziramo ovu liniju za koju smo uvjereni da će biti od velike koristi za naše građane. Već smo vidjeli da će se trebati uvesti dodatne stanice na nekoliko lokacija, ali i polaske u udarnim terminima, kad građani idu na posao i učenici u škole. U što kraćem roku će doći i autobusne nadstrešnice - najavio je gradonačelnik.

Prema za sada utvrđenom rasporedu, nova linija razlikuje se u nekoliko stajališta, i to u smjeru Zračne luke prema Splitu, u odnosu na smjer od Splita prema Zračnoj luci dvije su stanice manje, stanica Shell i stanica Dragovode.

Kažimo još da je prva vožnja kaštelanske "duje", koju je vozio vozač Ante od aerodroma u Kaštelima do Sukoišanske u Splitu, trajala točno 50 minuta.

A prije nego što smo napustili autobus, vozač Ante nam za kraj veli da je linija odlična te da nije zahtjevna za vožnju.

- Vozio bih je svaki dan - zaključio je Prometov vozač.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:27