StoryEditorOCM
Dalmacijasvakodnevni prizori

Komunalci, gdje ste? Kaštela i Supetar zatrpani glomaznim komunalnim otpadom, nepoznati vandali smećem ugrozili i vrijedni lokalitet na otoku

Piše Jakov Žarko i Ivica Radić
15. svibnja 2019. - 23:21

Može li se konačno ovakvim prizorima stati na kraj?

Pitanje je to na koje očito nitko nema odgovora, jer, unatoč brojnim apelima od nadležnih, da glomazni otpad ne odlažemo uz kontejnere koji za to nisu namijenjeni, nesavjesni građani iz dana u dan vlastiti okoliš pretvaraju u goleme deponije. Naravno - ilegalne. Fotografije koje je na adresu naše redakcije uputio čitatelj iz Rudina, tamošnja su svakodnevica. Takvo stanje nije problem samo Rudina jer ovakvi su prizori svakodnevica brojnih drugih lokacija u gradu.

Stari ormarići, prozori, vrata, peći pa čak i tepisi... Tek su maleni dio otpada koji se odlaže gdje god kome padne na pamet, stvarajući pritom ruglo grada i sramotu nas koji u njemu živimo, a posebice kada se iznova stvaraju na mjestima kao što je ovo na fotografijama.

A upravo je, čini se, lokacija uz cestu u Rudinama jedna od omiljenijih za odlaganje glomaznog otpada našim "savjesnim" sugrađanima. U tome ih ne mogu omesti ni brojna upozorenja gradskih komunalaca koji, kako nam kažu, muke muče s nesavjesnim građanima koji renoviraju svoje kuće i apartmane, a otpad bacaju gdje god stignu.

- Gradska komunalna tvrtka "Zeleno i modro", svaki dan, uključivo i subotom i nedjeljom odvozi komunalni otpad s ove pozicije u Rudinama, a "Vlastiti pogon" bar dva puta tjedno odvozi glomazni otpad. Dakle, ovdje se ne radi o neažurnosti komunalnih službi grada Kaštela. Ovdje su problem neodgovorni građani koji bacaju glomazni otpad uz ceste gdje god ima prostora da se vozilo zaustavi i nesmetano odbaci otpad. A u ovom slučaju je dodatna odgovornost na vlasniku zemljišta koji živi u susjedstvu, a vlastitu imovinu nije ogradio niti zaštitio od bacanja glomaznog otpada, niti je ikada vidio da netko takav otpad baca na njegovo zemljište - kaže nam direktor "Vlastitog pogona" Ivan Čagalj.

Čagalj napominje da je po Zakonu o otpadu svaki vlasnik zemljišta odgovoran za uređenje vlastitog zemljišta, te se takav otpad smatra njegovom imovinom.

- Znači da je svaki vlasnik zemljišta dužan sam o svome trošku ukloniti smeće ili glomazni otpad na svojoj imovini. Zašto, u ovom slučaju, vlasnik ne skrbi o svojoj imovini to je već pitanje za inspekcijske službe - zaključuje Čagalj.

Da ljudski nemar i ekološka nebriga nemaju granica, posvjedočio je i najnoviji primjer u Supetru. Nesavjesni građani su na područje Trolokve, vrijednog lokaliteta, nagomilali ogromne količine otpada i tako ga pretvorili u nelegalni deponij. Slika je to koja djeluje kao "šaka u oči". Grad Supetar i njegovo komunalno poduzeće "Grad" krenuli su u akciju odvoza smeća i sanaciju tog područja, a cijeni se da će odvesti tridesetak kamiona smeća.

Ta sredstva izdvojit će se iz gradskog proračuna, a bilo je puno bolje, složit će se mnogi, da su otišla za potrebe djece, osnovnoškolaca, stipendije ili potrebe socijalno ugroženih osoba.

Iz gradske uprave su pozvali građane da prijave sve one koji odlažu smeće tamo gdje mu nije mjesto.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:37