StoryEditorOCM
Dalmacijapoticajni apartman Ferdo

Načelnik Nerežišća otkriven da iznajmljuje POS-ov stan: 'U njemu živi naš sin, a preko ljeta ga rentamo. Nisam učinio ništa protuzakonito, a Kuščević mi ni na koji način nije pogodovao'

Piše Marina Karlović-Sabolić
22. svibnja 2019. - 18:02
nerezisca

Nisam učinio ništa protuzakonito, nigdje ne piše da POS-ov stan ne smijem iznajmljivati turistima preko ljeta, tvrdi to u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Svemir Obilinović, načelnik općine Nerežišća na Braču nakon što je Index otkrio da u stanu kojega je kupio po modelu društveno poticajne stanogradnje ne živi on, nego njegov sin, te da stan preko ljeta “renta” gostima.

- Točno je da tzv. stan POS-a u Nerežišćima od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza iznajmljujemo turistima, pod nazivom apartman Ferdo i da na ostvareni prihod uredno podmirujemo sve zakonske obveze.

Na to smo se odlučili iz razloga što smo htjeli ostvariti nekakav dodatni prihod, kao što želi svaka obitelj u Hrvatskoj, i to bez da smo time ikoga oštetili. Sukladno važećem Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, iznajmljivanje stana iz Programa POS-a nije zabranjeno – tvrdi Obilinović.

On napominje da ni u Ugovoru o kupoprodaji stana ne postoji nikakva odredba koja bi zabranjivala iznajmljivanje stana.

- Točno je da supruga i ja ne živimo u tom stanu, već u njemu živi naš sin, osim tijekom srpnja i kolovoza posljednje tri godine. Naša izvorna namjera bila je preseliti se u taj stan, no zbog progresivne bolesti moje majke i očevih godina odlučili smo ostati u obiteljskoj kući mojih roditelja – napominje načelnik Nerežišća.

I naglašava da Ugovorom o kupoprodaji nije ni precizirano ni definirano da, kao kupac POS-ovog stana, u tom stanu mora i živjeti.

Stan o kojemu je riječ je jedina stambena nekretnina u vlasništvu Svemira Obilinovića i njegove supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita.

On odbacuje i interpretacije po kojima mu je tadašnji općinski načelnik Lovro Kuščević, u čijem je mandatu on dobio pravo na POS-ov stan, pogodovao.

- Kuščević ni na koji način nije pogodovao ni meni ni bilo kojem drugom kupcu stana iz Programa POS-a, a čitav je postupak proveden transparentno i sukladno odluci o kriterijima i mjerilima za kupnju stana iz Programa poticane stanogradnje, ako i pripadajućoj Listi prvenstva – uvjerava nas Obilinović.

Pritom navodi da je od 11 stanova u zgradi POS-a u Nerežišćima tada prodano njih 6, a 5 stanova je dano u zakup od strane APN-a. Dio njih je tijekom 2019. prodan zakupnicima.

- Nitko od onih koji su bili zainteresirani za kupnju stana, a ispunjavali su uvjete, nije bio zakinut u svojim pravima – zaključuje Obilinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 09:49