StoryEditorOCM
Dalmacijasimbol grada

Nema više omiljene manistre iz Omiša: tvornica 'Cetine' postaje hotel, proizvodnja seli na sjever Hrvatske

24. svibnja 2019. - 01:33

- Hrvatski brand tjestenine "Cetina" ostaje, sačuvali smo ga, kao i sva radna mjesta iz tvornice tjestenine. Dvadeset i dvoje radnika je zbrinuto, sve smo dogovorili - koncizan je bio Ivica Babić, vlasnik pekara i prodajnog lanca "Babić", na naš upit prestaje li 1. lipnja tvornica tjestenice u Omišu s radom.

Naime, zgrada na samom istočnom izlazu iz grada na ušću Cetine, uz samu gradsku luku, prenamjenit će se u hotel i time staviti ključ u bravu tvornice koja je djelovala punih 97 godina.

- Nitko ne ostaje bez posla, nema otkaza. Zbrinuli smo sve radnike prema njihovim mogućnostima, nekoga kao vozača, prodavača, na mjestu održavanja. Imamo i dva zahtjeva za otpremninu, za što smo se isto pobrinuli - govori nam Babić o sudbini djelatnika koji su ostali raditi u sklopu tvornice koja je prije dvije godine, kako smo pisali u našoj novini, prodana Krunoslavu Šariću, no poznata i popularna dalmatinska "manistra" se nastavila proizvoditi. Sve do ovog lipnja.

- Strateškim partnerstvom osigurali smo da brand ostaje i dalje, no sada će se proizvodnja preseliti u Čakovec. Neophodna je bila optimizacija proizvodnje tjestenice, a uz to zgrada "Cetine" u Omišu bila je derutna, trebalo je velika sredstva uložiti u njenu obnovu ili tvornicu preseliti iz centra grada na primjerenije mjesto za prozvodni pogon - otkriva nam poslovanje čelnik lanca "Babić", zadovoljan što su uspjeli sačuvati i brand "Cetine" čiji su temelji "udareni" daleke 1922. godine, te radnicima osigurati nova radna mjesta.

Samo da potsjetimo - Ivica Babić, vlasnik pekare "Babić", je 2004. godine od slovenskoga "Žita" kupio splitsku "Preradu", a skupa s njome i "Cetinu".

A što se same zgrade na tri kata tiče, koja je iz doba Austro-Ugarske te je zaštićeno dobro i pod paskom konzervatora, ona će se u slijedeće dvije godine preurediti i prenamjeniti u hotel sa oko 160 ležajeva, čime će se turistički kapaciteti "gusarskog grada" dodatno povećati.

Uređenjem impresivne, no, na žalost, derutne zgrade sada već nekadašnje tvornice "Cetina", dobit će se nova dimenzija Omiša kao turističke destinacije.

Uz izgradnju i proširenje nove gradske luke, te dodatno oplemenjivanje gradske plaže koja godinama s ponosom vijori i "plavu zastavu", kao i uređenje samog ušća Cetine, uz nadamo se skorom razrješenju prometnih gužva gradnjom tunela Komorjak i "preseljenjem" državne ceste iz glavne gradske ulice, Omiš bi mogao zasjati kao mali turistički raj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 20:53