StoryEditorOCM
DalmacijaStrmoglavi pad

HDZ doživio potop u Dalmatinskoj zagori: pogledajte nezapamćene rezultate u dosadašnjim stranačkim utvrdama

Piše PSD
27. svibnja 2019. - 12:00

Plenkovićev HDZ doživio je potop na biračkim mjestima diljem Dalmatinske zagore. Regija tradicionalno naklonjena HDZ-u okrenula se nekim novim licima, a o razmjerima fijaska najbolje svjedoče rezultati u najčvršćim utvrdama stranke, mjestima poput Lovreća, Zmijavaca, Runovića, Prološca...

Dok je HDZ u ovim mjestima na prijašnjim izborima znao osvajati i preko 95% glasova, na izborima za EU parlament doživjeli su pad broja glasača nezabilježen u povijesti stranke.

HDZ je 2016. godine u Lovreću imao 85% glasova, a jučer tek 42%.

U Podbablju kod Imotskog 2016. imali su 77%, a sinoć 34%.

Katastrofu su doživjeli i u Runovićima te Prološcu gdje su prije tri godine imali 74% i 79%, a sinoć tek 35% (Runovići) i 52% (Proložac).

Cista Provo, jedna od najvećih utvrda stranke, 2016. godine bila je 'obojana u plavo' s 86% glasova, a sinoć je HDZ dobio tek slabu natpolovičnu većinu (52%).

Zanimljiva je situacija i u Dugopolju gdje je HDZ na lokalnim izborima prije dvije godine ostvario rezultat od 65%, a na izborima za EU Parlament samo 46%. 

U Lećevici je HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima 2017. godine imao čak 90% glasova, a jučer su zabilježili 'samo' 64% potpore birača u ovom mjestu. U Prgometu je stranka pala s 83% prije dvije godine na 48%, a slična situacija je i u Trilju - na lokalnim izborima kandidat HDZ-a imao je 80% glasova, a na jučerašnjim izborima pali su na 46%.

Slična situacija i padovi podrške koje se mjere u desecima postotnih bodova zabilježena je u velikom broju općina u Zagori, ali i na obali, i tu se sasvim sigurno krije jedan od razloga velikog podbačaja Plenkovićevog HDZ-a na europskim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:16