StoryEditorOCM
Dalmacijanema ozlijeđenih

Stablo palo na autobus između Splita i Omiša!; Vozač: Odjedanput je počelo bubat! Ka bomba je puklo!; Kako je uopće došlo do ovoga i tko bi trebao odgovarati?

Piše Andrea Topić, Vinko Vuković
27. svibnja 2019. - 21:23

Na autobus "Dalmatinca" danas popodne na okuci u Krilu Jesenice palo je stablo bora. Kako doznajemo od Sanje Nazlić iz policijske uprave Splitsko-dalmatinske, na snazi je posebna prometna regulacija.

- Do nezgode je došlo u 17.40 sati na državnoj cesti D-8 kuda je prolazio autobus kad je u jednom trenutku na njega palo stablo. U vozilu je bilo nekoliko putnika. Na sreću, nitko nije ozlijeđen. Policija obavlja očevid, a vatrogasci su pristupili uklanjaju bora s prometnice. Cesta je zatvorena, nastojat ćemo je sanirati u najkraćem roku - poručuje Nazlić.

Bor je, kako doznajemo, pao preko čitavog vozila. Kolika je materijalna šteta tek se treba utvrditi, kao i je li bor bio zdrav i ima li potkornjak ticala u ovome.

Vozač Frane Plepel: Odjedanput je počelo bubat! Ka bomba je puklo! Srića sve je dobro prošlo, bilo je 4, 5 putnika i nitko nije ozlijedjen... Malo su se ljudi pripali, a di i neće, teški je to šok bio. Ali, ponavljan, dobro je prošlo, svi su zdravi izašli vanka. U svakom skučaju, nešto se mora ovde riješit jer će neko poginit. Sva ova stabla triba otpilat, ne želin ni pomislit šta bi bilo da je stablo palo na malo auto. Niko ne bi osta živ.

Kako nam javljaju čitatelji, na cesti između Splita i Omiša stvaraju se velike gužve.

Od Stanka Bandala iz DVD-a Dugi rat doznajemo da je na terenu osam vatrogasaca s dva vozila.

- Na autobus je palo stablo promjera pola metra, dugo 15 do 20 metara, koliko je teško ne znamo točno, ali pilamo ga i takvog odnosimo. Intenzivno radimo na sanaciji, na terenu je trenutno osam vatrogasaca s dva vozila - javlja Bandalo. Na pitanje kad bi odvoženje ogromnog bora moglo biti gotovo, kaže da ne zna. Cestom se za sada propuštaju samo interventna vozila poput hitne pomoći i policije.

Od Jurice Nazora, vlasnika prijevozničke tvrtke Dalmatinac, čuli smo tek da je riječ o novom autobusu.

- Za sad ne znamo kolika je šteta nastala, to se tek treba utvrditi - dodao je kratko Nazor koji je upravo došao na mjesto nesreće pa i sam skuplja informacije i dojmove.

Prema najnovijim informacijama, Jadranska magistrala puštena je u promet oko 21:15 sati.

Kako je uopće došlo do rušenja stabla i tko bi trebao za ovo odgovarati pokušali smo doznati od glasnogovornice Hrvatskih cesta, Tamare Pajić.

- Stablo nije direktno palo na cestu, nego se od nekud otkotrljalo na pokos odakle je sletjelo na autobus. Povuklo je za sobom još dva, tri slična stabla, tako da su ophodari HC-a sada na terenu i osiguravaju područje, sijeku i druge stradale borove. Promet bi kroz sat vremena trebao biti u potpunosti normaliziran - najavljuje glasnogovornica.

Pitali smo je li bor bio na zemlji u državnom vlasništvu, što bi značilo da je odgovornost za ovu nesreću upravo na Hrvatskim cestama:

- Moram naglasiti da je riječ o pokosu koji se često održava, posebice zadnjih godina. Vjerojatno je palo s našeg zemljišta, to je pretpostavka, ali ne možemo tvrditi ništa bez geodetske službe koja će sutra doći. Drvo koje je palo bilo je potpuno zeleno, nije bilo suho, ni ugrožavalo promet inače bi ga ophodari vidjeli i uklonili.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:03