StoryEditorOCM
Dalmacijadali zemlju da se preko nje izgradi vodovod, a vodu dobili nisu

Apsurd: Crivac suhih špina, uz vodovod iz 1997.

Piše PSD.
24. srpnja 2009. - 17:01

U vrijeme brzog interneta i mobilne telefonije, u selu Crivcu, samo 40-ak kilometara od Splita, žive gotovo u uvjetima kamenog doba. Tvrde to ogorčeni mještani, nemoćno sliježući ramenima pred suhim špinama, jer niti nakon 12 godina ne mogu dobiti priključke na vodovodnu mrežu.

Te 1997. godine, govore nam, u selu je izgrađen vodovod koji je trebao napajati sva sela toga područja i dok su svi vodu dobili, mještani Crivca ostali su suhih špina, a tako je i danas.

- Slobodno napišite da je ovo sramota, mi smo se odrekli svoje zemlje da bi voda mogla proći, i što smo zauzvrat dobili? Odgovor da se ne možemo priključiti jer nemamo građevinsku dozvolu. Ma, recite mi kakvog to ima smisla, da sada damo 80 tisuća kuna za dozvolu? Svi smo zakinuti, osim općinskog vijećnika Ante Domazeta koji je priključak dobio - ogorčen je Tomislav Bučić, okružen skupinom mještana koje svakodnevno, uz ostale probleme, muči još i ovaj problem s vodom.

Jedan od mještana govori kako ni građevinska dozvola nije dovoljna, jer je njegov otac ima već više od godinu dana, no unatoč tome njegova je špina i dalje suha.

Krizni porez, PDV od 23 posto, kriza i recesija, smjenjuju se među temama ogorčenih mještana, a njima je još gore, jer običnu vodu preskupo plaćaju. Moraju je dovoziti cisternama, svaka cisterna stoji više od 100 kuna, a kada se zna da u vrijeme žega kuća zna ‘popiti’ i više od deset cisterni, jasno je o kolikim je troškovima riječ.

- Mi smo veliko selo, najveće na ovom području, a oni se ovako odnose prema nama. Mi sa svojih ognjišta nećemo nigdje, a ove godine ćemo imati čak sedam prvoškolaca, što vam sve govori. Mi želimo živiti tu i nigdi drugo, a bez vode nema života - ljuti se Miro Moro, jedan od mnogih iz ovog sela kojima nije bilo teško 1991. godine miran život zamijeniti životom na bojišnici.

- Mi smo puno dali našoj Hrvatskoj, samo u Četvrtoj gardijskoj je bilo nas 27, 17 se momaka priključilo odredu MUP-a, a 120 ljudi bilo je u pričuvnom sastavu. Trojica su za domovinu dala život, a što danas mi imamo od svega - pita se Miro Moro.

Pritisak iz hidrofora ‘kakvog nema ni na Matejuški’

Selo Crivac posljednje je na ovom području u Splitsko-dalmatinskoj županiji, već sljedeći Kljaci pripadaju Šibenskoj, a samo tri kilometra je rijeka Čikola koja napaja cijelo područje. Tako blizu, reklo bi se, a tako daleko.

Daleko je voda i za tamošnje žedne osnovce, jer, premda pred školom imaju hidrofor, od njega nikakve koristi, jer djeca vodu moraju tražiti po selu.

Moćne plave hidrofore svi mještani Crivca mogu samo tužno gledati, a samo za našeg posjeta “odvidali” su jednoga da se vidi vodeni pritisak:

- Nema ‘vakog ni na Matejuški - viču nam okupljeni mještani, dok se živa u termometru penje iznad 35 stupnjeva, iz polja se čuju cvrčci, a iz njihovih špina samo suhi huk.

ojdana koharević
foto: joško šupić / cropix

Građevinska dozvola za vodu

Kažu da se ne možemo priključiti na vodovod jer nemamo građevinsku dozvolu, hoće da sada damo po 80.000 kuna za dozvolu, Tomislav Bučić se pita u ime mještana Crivca

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:31