StoryEditorOCM
Dalmacijaotkaz il odmazda?

Trogiranin tužio Grad, moraju ga vratiti na posao; Čaljkušić: Dolaskom SDP-ovaca počela je diktatura, dali su mi otkaz da bi zaposlili podobne drugove

14. lipnja 2019. - 00:06

Politički motivirani obračuni ili opravdana reorganizacija gradske uprave? Tim bi se riječima ukratko opisao trogirski skandal oko otkaza u tamošnjoj upravi, o čemu je za "Slobodnu" odlučio progovoriti Mate Čaljkušić, kojemu je gradonačelnik Ante Bilić uručio tzv. rješenje o stavljanju na raspolaganje, koje za posljedicu može imati prestanak službe, što se u ovom slučaju i dogodilo.

Dok prvi čovjek Radovanova grada odbija bilo kakvu mogućnost da se radi o politički motiviranom otkazu, Čaljkušić je uvjeren kako se poteštat s njim obračunao na osobnoj razini, pa je tužio Grad Trogir, a nedavno i dobio presudu Upravnog suda kojom se poništava rješenje Grada Trogira i gradonačelnika te rješenje Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i investicije, kojim se predmet vraća na ponovni postupak, a Mate Čaljkušić na radno mjesto.

Čaljkušić kaže kako je presuda Upravnog suda dokaz da je otkaz nezakonit, a razlozi isključivo politički.

– Dolaskom SDP-ove gradske vlasti i uvođenjem nove sistematizacije radnih mjesta započela je politički motivirana diktatura. Bez ikakve osnove, novi pročelnik, koji je meni bio nadležan, stavlja me na raspolaganje. Mene i još dvoje kolega koji smo radili u odjelu za EU fondove i gospodarski razvoj.

Ponudili su mi radno mjesto komunalnog redara, što ja nisam prihvatio jer se nisam školovao da bih nekoga kažnjavao po ulicama. Svoj posao obavljao sam odgovorno i časno i nikada nisam imao primjedbi od strane meni nadređenih.

Zanimljivo, dok se nas troje djelatnika šalje na raspolaganje, što je, vjerujte mi, uvertira za otkaz, našu pročelnicu koja je vodila taj odjel nagrađuje se mjestom savjetnice.

Nakon pretrpljenog mobbinga, šikaniranja i maltretiranja od strane poslodavca, očekujem od Grada Trogira da postupi po zakonu. U slučaju nepoštovanja ove presude Upravnog suda, morat ću poduzeti druge pravne korake. Ovo je moja satisfakcija i ne bih volio da se to nekome opet dogodi. Pogotovo ne kada mu je žena trudna, kao što je bio moj slučaj, a zbog čega mi je supruga imala velikih problema – rekao je Mate Čaljkušić za "Slobodnu".

Čaljkušić veli kako su ovakve radnje i igranje s ljudskim životima, nažalost, u Trogiru pravilo, a ne iznimka, pa s optužbama na račun aktualne SDP-ove i HNS-ove vlasti nastavlja dalje.

– Svrha otkaza je zapošljavanje politički podobnih stranačkih drugova, a nikakva racionalizacija ili ušteda, kako to pojašnjava gradonačelnik Bilić. Jer otpuštanje službenika nije ničim obrazloženo, bilo je paušalno, a nismo bili ni ocjenjivani za svoj posao, što je kao propust navedeno i u sudskoj presudi – tvrdi naš sugovornik.

Komentar smo potražili i u trogirskoj gradskoj upravi i odmah postavili pitanje zbog čega nije postojao opći akt kojim bi se ocjenjivao službenik Mate Čaljkušić, što je Upravni sud naveo kao propust.

– Pitanje je na mjestu, no trebalo bi biti upućeno prethodnoj gradskoj upravi. Kako je obrazloženo u prvostupanjskom rješenju, u Gradu Trogiru za ranije kalendarske godine nije postojao opći akt na temelju kojega bi se ocjenjivali službenici. Službenici se prvi put ocjenjuju od 2018. godine.

Zanimalo nas je zbog čega je Grad Trogir vratio na posao dvije službenice, a službenika Matu Čaljkušića stavlja na raspolaganje uz mogućnost prestanka službe po drugi put.

Odgovaraju kako su navedene službenice, za trajanja raspolaganja, raspoređene na radna mjesta koja su upražnjena u tom razdoblju, za koja imaju odgovarajuću stručnu spremu te potrebna znanja i iskustvo u obavljanju poslova radnog mjesta na koje su raspoređene, dok ih Čaljkušić nema – odgovaraju nam.

Gradonačelnik Bilić izvijestio je kako Čaljkušića poznaje vrlo površno i nema s njim nikakav dublji odnos ni potrebu za ikakav osobni obračun.

– Gradska uprava i ja nastojimo se prema proračunu i novcu građana ponašati s većom odgovornošću nego da se radi o privatnoj tvrtki. Racionalizacijom gradske uprave broj službenika je smanjen sa 75 na 63. Radilo se o prevelikom broju zaposlenih na grad veličine Trogira i gradska uprava, s deset posto proračuna koliko je odlazilo na plaće, postajala je samoj sebi svrha.

Nažalost, Čaljkušić pokušava politizirati proces odbijajući jednostavnu činjenicu da službenici koji su zaposleni u gradskoj upravi više od 20 godina nužno imaju prednost nad njim, koji je u Gradu radio četiri godine.

Politička orijentacija službenika je, u kontekstu objektivnih kriterija, potpuno irelevantna. Na koji način je zaposlen kao novinar u gradskoj administraciji, u Odjelu za gospodarstvo, i ima li to veze s politikom i političkom pripadnosti, ne želimo spekulirati – zaključio je gradonačelnik Ante Bilić.

 

(Ne)sporna saznanja

Što se tiče navoda Mate Čaljkušića, dodaju kako ne odgovara istini da privremeni pročelnik nije imao dovoljno saznanja o njegovu radu da bi mogao na njega primijeniti zakonom propisane kriterije.

– Rješenja o rasporedu službenika u predmetnom upravnom odjelu donesena su otprilike dva mjeseca nakon stupanja privremenog pročelnika na dužnost, iz čega je jasno da je imao dovoljno vremena da temeljito ispita i prikupi informacije o dosadašnjem radu, u odjelima u kojima su do tada obavljali službu, u odnosu na svakog od pojedinih službenika preuzetih u predmetni odjel.

Nije naodmet istaknuti kako je spomenuti pročelnik također dugogodišnji službenik Grada Trogira, te je isti itekako upoznat s radom svojih kolega.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:11