StoryEditorOCM
DalmacijaMA KOJE BAČVICE...

Solinjanima puna kapa gužvanja po splitskim plažama kad imaju svoju Mramornu; A di bi se tribala kupat, kad iman plažu ispod kuće, pita Svetokajka Ivona; Još da je Grad Solin uredi...

Piše Mia SesartićDUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA
22. lipnja 2019. - 16:18
mramorna_plaza15-210619

Solinjani imaju svoje more. Imaju i svoju omiljenu plažu – Mramornu, na kojoj su se naučile plivati generacije, na kojoj se igra picigin, pa čak i ragbi, na kojoj se sunčalo, skakalo, lovile se ribe, tražile školjke, rađale prve ljubavi…

Već desetljećima je more na tom dijelu "zarobljeno" cijevima i prugom, industrija je, kao i svuda, nešto dala, ali s druge strane, nažalost, i nešto uzela. Nije ovo samo priča kako za Mramornom zbog uspomena žale starije generacije, već kako se za nju danas bore i mladi.

Jedna od njih je i Ivona Čavka, mlada Svetokajka, koja je na Facebooku, u grupi "Mramorna – plaža moga djetinjstva", najavila kako će građani okupljeni u Inicijativu "Mramorna" idući tjedan prosvjedovati i tražiti da se napokon uredi ova plaža, a što je još važnije, napominje, da se osigura siguran prijelaz do nje preko željezničkih tračnica.

– Borba za plažu traje godinama. Ja san isto bila u to uključena, ali to je više bilo na način da bi došla pomoć grabljat, čistit… Prije petnaestak dana kad smo došli na plažu, trava je bila visoka pola metra. Sami smo je pokosili. Obećano nan je iz Grada da će plažu ponovno nasut, da će stavit kamene ploče koje je lani donira "Cemex"… Od Grada smo zatražili da s HŽ-on riješe dozvolu da kamion sa žalon može prić priko tračnica. Uslijedili su brojni e-mailovi, moji odlasci u Mjesni odbor, Grad, prepiske sa HŽ-on... – govori nam Ivona tijek događanja.

– Budući da se ništa nije rješavalo, a s druge strane san vidila kako se Kosica lipo uredila, u meni je proradija neki dišpet i odlučila san se maksimalno angažirat kako bi ovo riješili. Pogotovo kad su me pitali kako to da san tako mlada, a da se kupan na Mramornoj. A, di bi se tribala kupat, iman plažu ispod kuće? – pita se 27-godišnja Ivona, pa dodaje:

– Zašto bi ja nakon šta dođen s posla u tri ure tribala ić u grad, u onu gužvu, kad se mogu spustit na Mramornu za samo tri minute. A dok nisan vozila, dođen doma u tri i po s posla i onda iden na bus kako bi došla do splitskih plaža!? Taman još dok prominen dva busa, dođen u sedan uvečer do Žnjana. Kako da roditelj ditetu svaki dan omogući i za autobusne karte, za sladoled, sok, pa triba ti 50 kuna dnevno!?

Sličnu priču imaju i svi oni koje smo u petak (jučer) ujutro zatekli kako se sunčaju i kupaju na Mramornoj. Bilo je negdje oko 9 sati, a već su neki od plivača isplivali svoju dionicu i krenuli kućama. Pod smokvom, koja opstaje usprkos svemu i daje dobru hladovinu, veselo je društvance: teta Nada Budiša, Srđana Drašković, Neda Juretić

 

 

– Ovo je misto na kojen je oduvik uživala mladost iz Donje strane, Rupotine, Solina…Tribalo bi zato i dalje nastavit s akcijama, da se ovo uredi, da naš Grad da još više pomoći i da nan se sredi da imamo lipi prilaz, naročito za nas žene koje imamo malo više godina… Neću van kazat koliko – smije se teta Nada pa hvali šjor Vladu Ninčevića, koji je upravo bio na odlasku, kako svaki dan dođe na kupanje, uredi i pograblja plažu.

– Ovo je i nama lipo druženje! Nema mi danas Branke, ni Blaže, ali one će doć sutra ujutro, i govorin ovo i u njihovo ime, da je ovo prekrasno misto i dica, nastavite se tako angažirat, a dragi općinari, nemojte samo redit Solin, Širinu, Otok, triba malo i Sveti Kajo umit… – poručuje teta Nada.

Da uživa u društvu i kupanju prisnažuje sa susjednog šugamana i sugrađanka Srđana Drašković.

– Počela san dolazit ovde sa suprugom Antom jer se on ovde rado kupa ka dite. Nažalost, lani je umra, ali ja san sad nastavila dolazit i održavat tu tradiciju. Odlično mi je i društvo i plaža, samo nek se još malo bolje uredi – kazuje gospođa Srđana, dok nam iz mora maše još jedna mramornašica, Marica Pušeljić, uživajući u svom jutarnjem ritualu, plivanju od Mramorne do takozvanog punilišta.

Isti đir, samo bokun koji "zaveslaj" više ima i Damir Kovačić, rodon Splićanin.

 

 

– Već san van ja inbazdan, jer san u Solinu ima 32 godine, uda san se tu u Paraća – simpatično će šjor Damir, a po govoru nismo ni mogli falit odakle je.

– Plivan radi zdravlja, a i blizu mi je za spustit se – govori šjor Damir odlazeći na još jednu turu koju je posvetio našem dolasku.
– Razočarani smo šta nan plaža nije uređena. Evo, gledamo naše suside i drago nan je šta se Kosica uređuje, a isto bi tako volili da se i naša Mramorna uredi, jer i mi smo također građani ovoga grada i plaćamo sve doprinose – pridružuje se razgovoru i Ankica Božić Kudrić, koja je od početaka uključena u akcije oko oživljavanja Mramorne.

– Svaki problem ima svoje rješenje, a za ovi je bilo vremena više od tri godine. Postoji jedan prijedlog da se već postojeća konstrukcija kod objekta HŽ-a dogradi – govori Ankica pa ističe značenje ove plaže za stanovnike:
– Ovo van je ovde lik za dušu i tilo, i za starije i za mlađe, rekuperat se, zaplivat za zdravlje ili napunit baterije iza posla. Više generacija radi na oživljavanju Mramorne, to van je jedna simbioza, puna lipe energije.

Kako nam veli Ivona Čavka, plažu je oplemenio i dar njihova sugrađanina Mirka Ribičića, koji je na kamenom bloku, na kojem su se inače sunčale generacije, oslikao grafit. Riječ je o bloku koji je ostao još od vremena kada se ovdje nalazilo rezalište za mramor.

– Baš mi se sviđa kako je momak oslika ovaj naš blok koji je uvik nekako bija zaštitni znak ove naše plaže koja je spajala i mladost iz susjednog Sućurca, a i Ćućini nasuprot – govori nam Neda, pa pokazuje i svoje crno-bijele fotografije pune uspomena.

Stavila je potom sombrero, pa krenula u obilazak pogledat ima li još škovaca po plaži da ih pokupi.
– Apeliram na sve kupače da čuvaju okoliš – poručuje ona, dok Ivona Čavka kaže kako bi bilo super da, pored navedenog, Grad postavi i tuševe, kao i na Kosici.

– Ali, prioriteti su nan ipak siguran prilaz priko pruge, potom postavljanje ploča i nasipanje plaže i za to ćemo dignit svoj glas.
Objavljujemo Gradu, gradonačelniku Ninčeviću, komunalnoj upravi, "Hrvatskim željeznicama" i Ini da ćemo se potrudit da plaža Mramorna nakon dugog niza godina zasja u punom smislu riječi. Molimo sve ljubitelje plaže da se odazovu u što većem broju. Uvertira u prosvjed je u ponedjeljak, u 18 sati na Mramornoj – zaključuje Ivona.

ALO, ŠJOR POTEŠTAT? 'Spremni smo za radove, ali sigurnost je najvažnija'

Grad ima volju sudjelovati u rješavanju tog prijelaza, da u suradnji s "Hrvatskim željeznicama" pronađemo neko rješenje, što potvrđuju i naši stalni kontakti i brojna korespondencija s HŽ-om.

a potezu su ljudi iz HŽ-a, da daju prijedlog koji će biti prihvatljiv i koji će prije svega biti sigurno i optimalno rješenje, a mi smo kao Grad spremni financijski podržati taj projekt – odgovara na naš upit solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, te dodaje:

– Kada je riječ o samoj plaži, Grad je odabrao i izvođača radova za njezino uređenje, ali nemamo još suglasnost za prijelaz mehanizacije preko pruge.
Građani moraju biti svjesni realnosti situacije i opasnosti prelaska preko pruge, tako da se bez suglasnosti HŽ-a ne može ništa dalje raditi.

Zbog svega toga potrebno je pronaći kvalitetno i dobro isprojektirano rješenje sigurno za sve sudionike.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:22