StoryEditorOCM
Dalmacijaskidajte se do kraja

Na Hvaru smo provjerili jesu li kazne za nedolično ponašanje upristojile goste: 'Jedna je išla u crvene tange i ređipet. Ja joj počnem pisat kaznu, a prolaze tri tipa goli do pasa. Onda je počela škrikat...'

3. srpnja 2019. - 09:41
hvar_kazne23-010719

Ako zaspete na javnoj površini, kazna vam je 400 eura. Ako na toj javnoj površini jedete i pijete kao na pikniku, također 400 eura. Hodanje po gradu bez majice, samo u kupaćem kostimu, 500 eura. A za pijenje alkohola na javnoj površini, 700 eura. Dobro došli u Hvar!

Rigorozne kazne koje su hvarski gradski oci, na čelu s gradonačelnikom Rikardom Novakom, još 2017. uveli za nedolično ponašanje turista, već treće ljeto privlače pažnju medija, pa smo se i mi zaputili na najsunčaniji otok, da vidimo kako te sankcije funkcioniraju u praksi od 35 Celzijevih stupnjeva.

Već na katamaranu smo se uvjerili da je stvar ozbiljna: na LCD monitorima periodično su emitirana slikovna i višejezična tekstualna upozorenja o visokim kaznama što turiste u Hvaru čekaju ako počine neku od radnji koje na monitoru izvode prekriženi piktogramski čovječuljci. Nitko ne može reći da unaprijed nije upozoren. Ako je došao katamaranom.

Kasnije ćemo i u samom Hvaru na više mjesta vidjeti table s upozorenjima o masnim kaznama za označene oblike ponašanja.

Već u dvadesetoj sekundi boravka u Hvaru otkrivamo prvog prekršitelja: cura u kratkim hlačama i gornjem dijelu kupaćeg kostima, dakle bez majice, sjedi na klupi pred restoranom, zaklonjena iza palme. Ne znamo je li se sakrila od Sunca ili od komunalnih redara, ali vidimo da je u prekršaju, baš kao i mladić lijevo, koji turističkim čamcem upravo pristaje na rivu: kako je i on bez majice, evidentno se ponaša nedolično u smislu paragrafa grada Hvara. Ili možda ne?

- To se na mene ne odnosi - mirno veli momak - ja sam u nadležnosti Lučke kapetanije.

Sjedamo u jedan od kafića na rivi, odakle imamo dobar pregled situacije. Vlasnik kafića podržava gradonačelnikovu odluku:

- Slušaj, to je uspilo, smanjilo je broj prekršaja. Bilo je svega tu po gradu, opijanja i skidanja do gola, a sad je ipak mirnije. Ja ni u svoj kafić ne dam nikome da sidne u kupaće. Bogati, imaš plažu, pa se tamo skidaj - veli čovjek.

Za susjednim stolom dva slovenska turista iz Maribora: Boris Muraus i Božo Raboteg. Tu su na jedrilici s prijateljima, a njih dvojica su skočila na kopno u nabavu i na jedno “karlovačko”. Dolično su odjeveni, oba nose majice. Upoznajemo ih s hvarskim pravilima, iskamo komentar.

- Je l’ znate da smo baš jutros pričali o tome na brodu? - veli Boris - kažu da ne smiješ spavat pijan vani.

- Pa šta vam se čini? Je li to malo strogo? - pitamo.

- Pa ja sam došao u Dalmaciju da pijem. Doma ne smijem da pijem, pa valjda mogu u Dalmaciji - govori Boris žalosnim glasom, da bi završio u pomirljivom tonu:

- Ali dobro, da, vidjeli smo to u novinama u Mariboru, pisalo je za te kazne u Hvaru.

Nastavak priče trebao nas je odvesti do hvarskog poteštata Rikarda Novaka, kojeg smo htjeli pitati jesu li ove drakonske kazne samo psihološki trik, budući da ih je zakonski nemoguće naplatiti, jer niti naš zakon poznaje kazne u eurima, niti je visina hvarskih kazni usklađena sa zakonom.

Ali Novak je bio zauzet sjednicom Gradskog vijeća, pa ćemo citirati ono što je nedavno govorio u medijima:

Dva redara čekaju pojačanje

“U dvije godine otkako smo postavili upozorenja, za 80 posto se smanjilo neprimjereno ponašanje. Mi nemamo temelja za takve kazne, pa kad se i one napišu, uglavnom su mandatne, oko 200 kuna. Ali upozorenja su imala izvrstan preventivni učinak, a i donijela su Hvaru nevjerojatnu reklamu.

O nama su pisali svjetski mediji, a sad i druga turistička središta poput Firenze, Barcelone, Budve uvode upozorenja. Nije ključ nekog globiti nego upozoriti da se treba ponašati pristojno”, zborio je Novak.

Dakle, sve je iluzija i opsjena – poštovani čitatelji, slobodno možete hodati po Hvaru bez majice, naroljati se kao svinja i zaspati na rivi. Ili ipak ne možete?

- Je, ove visoke kazne u eurima ne mogu naplatiti, ali zato mogu izreći i napisati mandatne kazne od 250 kuna - objašnjava nam ključni terenski akter naše priče, hvarski komunalni redar Đorđe Kovačić, te nastavlja:

- Lani sam u 34 dana naplatio 76 kazni. Sve skupa oko 15.000 kuna, možda i nešto više. Od toga sam izrekao osam kazni za ispijanje alkohola na javnom mjestu.

Inače, Kovačić je jedan od samo dvojice članova hvarskog komunalnog tima (za koji dan im stiže pojačanje s kontinenta), na čijim plećima leži nezahvalan zadatak da budno motri tisuće veselih turista i onima koji prekrše pravila naplati mandatne kazne.

- Kako ide posao - pitamo.

- Dogodi se da zaustavim jednog ili dvojicu bez majice, i ja im pišem kaznu, a za to vrime iza njih dolazi njih pet-šest, a svi bez majice. I sad ova dva napadnu mene da šta pišem njima, a ne pišem ovoj šestorici. A šta ću, ne mogu ja sve stić, u cilom mistu samo smo nas dva komunalna redara - tumači nam Đorđe.

- Je l’ ovaj u prekršaju? - pita ga kolega Paun, pokazujući na stranca u raskopčanoj košulji: čovjek tehnički nije bez majice, ali svejedno mu se vide drob i pupak.

- Nije - odvrati Đorđe nakon što je stručno promotrio potencijalnog prekršitelja.

Molimo ga da nam izdvoji neki posebno težak slučaj utvrđivanja nedoličnog odijevanja iz njegove dosadašnje komunalne karijere:

Muško ženski odnosi

- Lani je jedna strankinja išla u crvene tange i ređipet, hoda s dečkom i ja je zaustavim. I počnem joj pisat kaznu – priča Đorđe kao da je jučer bilo.

- A za ispisat sve to oko kazne triba mi dvadeset minuta. I dok ja pišem, prolaze tri tipa goli do pasa, i ova cura kaže meni: “Zašto njih ne zaustavite?” A ja joj kažem: “Zato šta nemam vrimena i mogućnosti kad sam sâm. Vas sam vidio prije njih, pa sam zaustavio vas.” I ona ti počela škrikat - reče Đorđe i zagleda se u nas.

- Što je počela?

- Škrikat. Vikat. Počela je vikat na mene, moj gospodine. A milijun ljudi okolo, bilo mi je neugodno, nisam zna šta ću. I srića, taj njen dečko izvadio novčanik i platio kaznu. Valjda mu je bilo još neugodnije nego meni.

Zanima nas koji su turistički prekršitelji najpristojniji i najspremniji da mandatnu kaznu za prekršaj plate na licu mjesta.

- Šveđani su najbolji - istog časa veli Đorđe

- Skandinavci općenito. Oni odma plate kaznu, bez pogovora. Fasciniran sam njima, oni ka da nisu s ovog svita.

- A kako je s pićem, gdje je granica između ispijanja piva na zidiću i zakonskog prekršaja?

- A gledajte, ako je čovik sam i pije pivo na zidiću, to nekako toleriramo. Ali ako je njih sedam-osam i svi piju zajedno na javnoj površini, a onda naplatimo jednu-dvi kazne i potiramo ih. A imate i rubnu situaciju: njih troje sidi na zidiću, dvoje pije kokakolu, a treći malu limenku piva. I šta ćeš sad?

- Pa kako to riješite?

- Izreknem usmenu opomenu - spremno će Đorđe - lani sam ih izrekao oko 500, imam te ovlasti. Jučer su mi neki spavali u parku, pa sam i njima izrekao opomenu.

Na kraju, Đorđe generalno smatra da su ploče s eurskim upozorenjima polučile željeni efekt:

- Bit ću iskren, table su urodile plodom. Lani kad sam počeo radit, bio je svaki drugi bez majice, pogotovo ovi iz Španjolske i Portugala: oni su navikli hodat bez majice, njima je to normalno. A sad je toga puno manje - zaključuje hvarski komunalni redar. •


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:44