StoryEditorOCM
Dalmacijagodine čekanja

'Anđeli' ne odustaju od projekta u Dugopolju: 'Ministar Marić ne želi nam dati na korištenje parcele za rehabilitaciju'

4. srpnja 2019. - 11:50

Na stranicama naših dnevnih novina čitatelji su imali priliku pročitati tisuće tragikomičnih priča o radu državnog aparata, kao i o birokratima koji, često se tako ispostavi, našim sugrađanima stvaraju nerješive zapreke.

Ovo je još jedna takva priča, doduše, bez komičnog elementa. Najgori dio je što je rješenje jasno i iznimno jednostavno, a u pitanju su životi onih koji se ne mogu boriti za svoja prava. Naime, Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju "Anđeli" puno desetljeće intenzivno radi na realizaciji projekta rehabilitacijsko-zdravstvenog centra u Dugopolju, prvenstveno namijenjenog osobama starijim od 21 godine koje ostanu bez skrbnika.

Odmah na početku treba napomenuti da u državi trenutačno nema kvalitetnog prostora za skrb o toj skupini građana, a splitska "anđeoska" udruga već 10 godina za njih pokušava pronaći utočište i sigurnost. Inače, nešto što je naša država već u prvim godinama nakon osamostaljenja trebala sama učiniti.

Zamišljeno je da centar bude ekološki prihvatljiv, a na istom mjestu bi se nalazili prostori za rehabilitaciju, privremeni i trajni smještajni kapaciteti, terapijsko jahanje i psi, bazeni, šetnica, helidrom, igrališta... "Anđeli" su za potrebe tog projekta u zadnjih 10 godina gotovo sve samostalno osmislili i pripremili.

Za početak, pronašli su zemljište u Dugopolju koje se prostire na 90.000 četvornih metara, a idealno je za gradnju centra.
– Teren je bio u statusu općenarodne imovine, i to u vlasništvu bivše države, što znači da je krenuo proces izvlaštenja da bi uopće došao u vlasništvo Republike Hrvatske – uvodi nas u priču Dijana Aničić, predsjednica Udruge "Anđeli".
Kada je, vjerovali ili ne, hrvatska država konačno postala vlasnik spomenutih parcela u Dugopolju, za dodjelu toga kamenjara Udruzi najprije je postao nadležan Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), pa je cijeli postupak "preseljen" na Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), pravnog sljednika DUUDI-ja.

Nad spornim zemljištem nadležnost su preuzimala dva različita državna ureda, a ni jedan nije napravio apsolutno nikakav korak prema naprijed. U međuvremenu, "Anđeli" su od svih njih dobili podršku za projekt, čak i od predstavnika Svjetske banke.

Bez obzira na činjenicu da to nije građevinsko zemljište, zbog zdravstvene i rehabilitacijske namjene nisu potrebne građevinske dozvole, a država bez problema može dati zemljište da se koristi za opće dobro. Zato je bilo potrebno da Županija proglasi rehabilitacijsko-zdravstveni centar u Dugopolju projektom od posebnog interesa, i to se dogodilo na regionalnoj skupštini. Ali dalje od toga – ni makac.

Sada je sporna površina u nadležnosti Ministarstva državne imovine, na čelu s ministrom Goranom Marićem, a oni su tek prošle godine obavijestili Udrugu kako im ne mogu dati zemljište u koncesiju.

– Kazali su da nam ciljane nekretnine ne mogu dati ni na upravljanje bez raspisivanja javnog natječaja, koji nikada do sada ni za jedno zemljište nije ni raspisan. Poručili su da pratimo natječaje i kada natječaj iziđe, da se javimo na njega – kaže Hajdi Katinac, pravnica Udruge.

Nakon 10 godina rada na dokumentaciji za realizaciju projekta namijenjenog najpotrebitijima, "Anđeli" moraju čekati da resorno ministarstvo raspiše prvo nadmetanje za korištenje toga terena. Vjerojatno bi jednostavnije rješenje bilo da župan Blaženko Boban od ministra Marića zatraži da zemljište preda na upravljanje Županiji, kako bi poslije to isto zemljište mogao dati u koncesiju Udruzi "Anđeli" ili u suradnji s njima pokrenuti projekt.

Nešto slično kao kada je Vlada prepustila Splitu upravljanje nad Dioklecijanovim podrumima, jednako tako bi mogla regionalnoj vlasti prepustiti upravljanje nad neiskorištenom površinom u Dugopolju. Kako bismo doznali je li takvo što moguće, prije mjesec dana smo poslali upit ministru Mariću i županu Bobanu, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovore nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:36