StoryEditorOCM
DalmacijaBez najave i upozorenja

U Omišu našli genijalno rješenje za smanjenje prometnih gužvi - izbrisali pješačke prijelaze! Građani ne mogu doći sebi: Sramota je da turistima pišu kazne, i ovo malo šta ih ima će nam otirat!

14. srpnja 2019. - 01:46

Denis je turist iz Češke. U Omiš s obitelji dolazi već petu godinu. Voli Omiš. Kaže da je to grad baš po njihovoj mjeri. Dolazi uvijek i u isti apartman. Taman im je. Što je još važnije, blizu je velike plaže. Do koje im treba tek nekoliko minuta. Prijeđu pješački prijelaz i eto ih.

Denis sa svojom obitelji, suprugom Karolinom i dva sina, Jarekom i Davidom, već pet godina odlazeći na veliku plažu prelazi preko istog omiškoga pješačkog prijelaza. Fino se poredaju jedan uz drugog, on pored sebe pazi na starijega Jareka, a iza njih Karolina za ruku drži mlađega Davida, pa pogled lijevo, pogled desno, i opet lijevo, te ravno preko ceste.

Oprezni su, moraju biti jer ovaj pješački prijelaz, slobodno ga možemo nazvati njihovim jer su ga u pet godina valjda tisuću puta prešli, nalazi se na križanju u samom središtu grada sa semaforom koji ne radi. A nikad, koliko se oni sjećaju, nije ni radio.

U petak ujutro Denis je sa svojom obitelji opet stao pred pješačkim prijelazom. Pogled lijevo, pogled desno, pa opet lijevo i ravno put velike plaže. No, nisu daleko stigli. Čim su koraknuli na pločnik zaskočio ih je policajac i zamolio ih da pođu do njegova vozila kako bi im naplatio kaznu zbog nepropisnog prelaženja ceste.

Denisu ništa nije bilo jasno, kakvo sad nepropisno prelaženje, pa oni tu, baš tu, prelaze već godinama, i to svaki dan po nekoliko puta, tu je i semafor, nema veze što ne radi, tu je i ulegnuće za kolica, koliko li je samo puta svoga Davida tuda gurao, a tu je, na koncu, i pješački prijelaz. Eno ga.

Osvrnuo se Denis da policajcu sve to i rukom pokaže, kad tamo, imao je što i vidjeti. Zapravo, nije imao što vidjeti.

Pješačkoga prijelaza, onog njegova, kojemu znade svaku bijelu crtu, i crnu fleku na bijeloj crti, nema! Ne-ma!

Policajac se samo nasmijao te iz prednjega džepa izvadio notes.

- Dokumente, molim - kratko je i jasno, nadasve ljubazno, odgovorio Denisu na njegovo čuđenje.

Gdje je nestao pješački prijelaz glavno je pitanje u Omišu pred vikend za koji se očajni vlasnici praznih apartmana nadaju da će biti prvi udarni. Točnije, pravo pitanje glasi: Gdje su nestala tri pješačka prijelaza?!

Da, čak tri pješačka prijelaza u centru grada nisu dočekala jučerašnje jutro. Godinama su "zebre" bile na istomu mjestu, ma desetljećima, ni najstariji Omišani ne pamte kad su ucrtane, da bi iznenada doslovno nestale.

Bez riječi i pozdrava su odgalopirale u svoju Afriku bez struje.

A sad ćemo objasniti što se uistinu dogodilo, pa se potom slobodno uhvatite za trbuh i zavaljajte od smijeha.

"Na temelju inicijative MUP-a, Policijske postaje Omiš i Grada Omiša te suglasnosti Hrvatskih cesta izrađen je Prometni elaborat (izradio ga je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, op. a.) ukidanja pješačkih prijelaza na državnoj cesti DC8 u Gradu Omišu. Elaborat je izrađen u cilju povećanja protočnosti prometa kroz Grad Omiš jer veliki broj pješaka posebice u turističkoj sezoni, a koji koriste pješačke prijelaze, zaustavljaju promet vozila te na takav način generira zastoje. Nakon što je na navedeni elaborat Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo suglasnost pristupilo se izvedbi radova. Također, Hrvatske ceste su izradile i novi plan rada semaforskih uređaja kroz Grad Omiš koji će se sukladno dogovoru s lokalnom samoupravom implementirati nakon završetka turističke sezone."

Priopćenje je to koje smo dobili iz Hrvatskih cesta, a sve navedeno nam je potvrdio i omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

Dakle, kako bi smanjili gužve koje se stvaraju pred zapadnim ulazom u Omiš, naši stručnjaci su odlučili prebrisati pješačke prijelaze. Preciznije, sastrugali su ih. Dok su svi spavali. Bez najave i upozorenja.

Što je sljedeća mjera, ne znamo. Kažu da će najesen upaliti semafore. Zamislite, upalit će semafore. A do tada - jer semafori se komplicirano pale, za stisnuti jedan botun, a možda i dva s obzirom da su na ušću Cetine dva semafora, potrebno je nekoliko tjedana, a moguće i novi elaborat - imamo mi nekoliko prijedloga. Recimo, da ponedjeljkom, srijedom i petkom desnom stranom Fošala, središnjom ulicom Omiša, šetaju samo Česi, a lijevom Poljaci. Dok bi utorkom, četvrtkom i subotom bilo obrnuto. Nijemci neka šetaju svaki dan.

Ili da uz rub asfalta provedu struju, pa da te tresne čim zakoračiš.

Ili recimo da napokon izgrade onaj aerodrom na Prpuši. Što da gost dolazi u Omiš autom, kad može avionom.

A ne bi bilo loše ni da završe sve one puste obilazne ceste za koje smo već dali blizu 400 milijuna kuna. Prije svega onaj tunel koji još od Sanaderova i Kosoričina doba od nigdje vodi nikuda.

A do tada ajmo vidjeti što se događa tamo gdje su do jučer bile "zebre". Eno se Denis još raspravlja s policajcima, sad su već dvojica. A vaši reporteri ne mogu se obraniti od šokiranih Omišana.

- Priznajte da luđega grada još niste vidili - govore nam redom.

Ne viču, kao što biste možda pomislili, niti beštimaju, dapače, rastapaju se od dragosti. Opet će u novine. Nije im "Slobodna" odavno bila pa bi svašta u jedan članak utrpali. Eno su im, vele, građevinari i potok na Vrilu zatrpali. I patke su im otjerali.

A na cesti pred nama - šaljivi kućni video. Sjedi ekipa u kafiću pred križanjem sa semaforom ali bez pješačkog prijelaza i snima.

Skupljaju lajkove i komentare po društvenim mrežama. Dok policajci jednome napišu kaznu, njih deset prijeđe cestu. S noge na nogu. Kao da su na pješačkom prijelazu.

- Sramota je da ljudima pišu kazne, i to još turistima, i ovo malo šta ih ima će nam otirat - grinta većina.

Nisu zadovoljni čak ni oni koji mjeru brisanja pješačkih prijelaza smatraju moguće i dobrom u svrhu smanjenja prometnih gužvi jer nema dileme da su pješaci koji povazdan prelaze s jedne na drugu stranu ulice njezin glavni uzrok.

- Suludo je izbrisati "zebre" a da to nikome ne kažete i onda kažnjavati ljude koji po navici prelaze cestu tamo gdje su godinama navikli. Trebali su barem staviti ogradu i obavezno ukloniti semafore te staviti znak upozorenja za pješake - nabrajaju Omišani.

A nešto kasnije, nakon što su vaši reporteri već otišli i nakon što je načelnik omiške Policijske postaje zamoljen da promijeni odluku o naplati kazni, jedan dio od nabrojanoga su i napravili. Stavili su ogradu. Bez elaborata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:02